11.11.11: 'Minder buitenlandjournalisten moeten minstens evenveel pagina's vullen als vroeger'

Peter Casteels
apache

Beschikken journalisten naar uw aanvoelen vandaag over voldoende expertise?

"Dat is moeilijk te zeggen. Natuurlijk zien wij soms jonge journalisten die de achtergrondkennis missen om nieuwsfeiten in de juiste context te plaatsen, maar tegelijk zijn er in vergelijking met vroeger veel meer mogelijkheden om snel informatie op te zoeken. Het is dus niet zo dat het vroeger allemaal beter was. We zien die jonge journalisten ook vaak doorgroeien. Metro bijvoorbeeld heeft een jonge redactie, maar je ziet hun journalisten regelmatig naar grotere kranten verhuizen als Wetstraatjournalist of iets anders."

Krijgt u de informatie die u relevant vindt makkelijk in de media?

"Doordat er zoveel informatie is, hebben wij het soms lastig om onze informatie naar voren te schuiven. De media hanteren ook criteria waarop zij het nieuws dat ze al dan niet brengen beoordelen. Dat is normaal en ook nodig om nieuws te selecteren. Nabijheid is, bijvoorbeeld, altijd belangrijk. Dat maakt het soms moeilijk om nieuws over ontwikkelingssamenwerking in Afrika of Azië onder de aandacht te brengen.

"Langs de andere kant zorgt de globalisering ervoor dat er altijd wel een link is te vinden: de standaarden die voor voedselverspilling worden gebruikt in Europa hebben ook een effect in het Zuiden. Daar hebben we een campagne rond opgezet. Het is ook onze taak om aanknopingspunten te vinden waardoor de media luisteren. Soms lukt dat helaas niet: het werk van internationale instellingen zoals de Wereldbank in Afrika, krijgt hier weinig aandacht. Er zijn journalisten die daar mee bezig zijn, maar ook voor hen is het niet evident hier uitgebreid over te berichten."

Bent u tevreden over de manier van berichtgeving?

"Meestal wel, ja. Er zijn soms akkefietjes met eindredacteuren die artikels op een eigen manier interpreteren en daar dan een merkwaardige titel boven plaatsen. Dat komt voor, maar dat zijn uitzonderingen. Ik ben zelf ooit eindredacteur bij de Gazet van Antwerpen geweest, dus dat is mij waarschijnlijk ook wel eens overkomen."

Herkent u kritiek op de media zoals die wel vaker voorkomt: gepersonaliseerd, sensationeel, weinig diepgang, …

"Dat geldt niet echt voor de onderwerpen waar wij mee bezig zijn. Elders zie je dat natuurlijk wel, zoals de kinderfoto’s die werden gepubliceerd na de busramp in Sierre. Maar daar wordt dan ook in de media over gediscussieerd. Het is ook een heel concurrentiële omgeving. Dan is het niet eenvoudig om het hoofd altijd koel te houden."

Ziet u een evolutie?

"De evolutie die mij het meeste opvalt is dat redacties steeds meer moeten samenwerken om de kranten te vullen. Er zijn minder buitenlandjournalisten maar er moeten minstens evenveel pagina’s worden gevuld. Dat is althans een gevoel dat ik heb: ik heb het niet nageteld."

LEES OOK
Peter Casteels / 30-11-2014

Voka: 'We hebben weinig slechte ervaring met de media'

De voorbije weken ondervroeg Apache.be middenveldorganisaties over hun wedervaren met de Vlaamse media. Vijf vragen legden we hen voor. Hier leest u de antwoorden van Björn Crul…
apache
Peter Casteels / 30-11-2014

Media en middenveld (slot): werkgevers klagen niet

Hoe kijken werkgeversorganisaties naar de media? Echt te klagen hebben ze niet. Minder alleszins dan nogal wat andere middenveldorganisaties die we eerder aan het woord lieten…
nieuws1
Peter Casteels / 30-11-2014

VBO: 'Generalisten zorgen voor verschraling van de berichtgeving'

De voorbije weken ondervroeg Apache.be middenveldorganisaties over hun wedervaren met de Vlaamse media. Vijf vragen legden we hen voor. Hier leest u de antwoorden van Elin De Vits…
apache