Debat barst los over beursgang microkredietverlener

5

De beursgang van de Indiase microfinancieringsinstelling SKS Microfinance is controversieel. De waarden van de kredietverlener worden in vraag gesteld en critici vrezen voor een ondergraving van het microkredietmodel door de winstmaximalisatiewetten van de beurs.

Vikram Akula op het India Economic Summit in New Delhi in 2008 (Foto World Economic Forum)

Vikram Akula op het India Economic Summit in New Delhi in 2008 (Foto World Economic Forum)

Vikram Akula, de 41-jarige Indiaas-Amerikaanse oprichter van SKS Microfinance, haalde vorige week op de markten makkelijk 260 miljoen euro op. Met het verse geld wil hij de vele armen helpen die een microlening nodig hebben.

Maar de démarche van Akula wordt niet overal op applaus ontvangen. Nobelprijswinnaar Muhammad Yunus, een autoriteit inzake microkredieten, vindt dat er geen plaats is voor winsten en enorme aandelenverkopen in de sector. Hugo Couderé van het Belgische Alterfin vreest in een gesprek met MO.be dan weer voor de financieringsvoorwaarden van de kredieten. Onder druk van de winstmaximalisatie en het streven naar een hoger rendement op de beursvloer zouden de voorwaarden slechter kunnen worden, luidt het.

Daarnaast is de figuur van Akula zelf omstreden. De multimiljonair zou de aandelen te duur hebben verkocht en zou zijn financiële instelling gebruiken om zijn politieke carrière een boost te geven. Aantijgingen die hij overigens verwerpt.

Logo MO.be
Lees het volledige artikel op de website van onze partner MO.be.
Auteur: Redactie Apache

Apache is gegroeid uit De Werktitel, de eerste Vlaamse blog geschreven door professionele journalisten. De Werktitel zag op 14 oktober 2009 het levenslicht, Apache nam op 24 februari 2010 zijn plaats in. Maar het werk startte al in het voorjaar van 2009, toen een aantal journalisten de koppen bij elkaar staken en beslisten om zich in een avontuur te storten. Omdat degelijke, ongebonden journalistiek nodig is.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid