PKK verzuurt relatie tussen België en Turkije

19 september 2011 Bram Souffreau
apache

Diverse gelekte nota's staven de moeilijke relatie tussen de Turkse en Belgische overheid. De Amerikanen documenteerden die moeilijke bilaterale samenwerking vanaf 2006. Hoewel de Belgische overheid wel degelijk een rol wilde spelen in de Turkse strijd tegen de PKK, hekelde Turkije het uitblijven van tastbare acties. België kaatste de bal terug door de informatie van Turkije als onvoldoende te omschrijven. Vergaderingen met hooggeplaatste anti-terrorismeambtenaars moesten daar een mouw aan aanpassen.

Maar de meetings en inspanningen leidden niet tot resultaat. Vooral het blijven bestaan van de Koerdische zender Roj TV was de Turken een doorn in het oog. In 2008 raakt het Turkse geduld op, weet Mo.be.

Een document uit februari van dat jaar beschrijft een ontmoeting tussen de Turkse vice-premier Cemil Çiçek en de Belgische ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken. ‘Çicek drong er in niet mis te verstane bewoordingen op aan dat België met harde hand zou optreden tegen terrorisme. Hij gaf aan dat scheiding tussen de rechterlijke en de uitvoerende macht in België de noodzakelijke acties niet mocht verhinderen.’

Intussen zouden de relaties tussen België en Turkije sterk verbeterd zijn.

[mo]

LEES OOK