Belgische ngo’s bespioneerd door Colombiaanse inlichtingendienst

19 mei 2010 Bram Souffreau
De Colombiaanse vlag (Foto cactusdude666)
De Colombiaanse vlag (Foto cactusdude666)

Door Bram Souffreau

Het Spaans europarle
De Colombiaanse vlag (Foto cactusdude666)
De Colombiaanse vlag (Foto cactusdude666)

mentslid van de Groene fractie, Raül Romeva i Rueda, bond eind vorige maand de kat de bel aan. De Colombiaanse geheime dienst Departamento Administrativo de Seguridad, kortweg DAS, was in het parlement actief, zei hij. Ook mensenrechtenorganisaties, ngo's, journalisten en critici van de Colombiaanse regering werden via spionage, afluisterpraktijken en e-mailcontrole in de gaten gehouden.

MO.be vond nog meer doelwitten van de zogenaamde Operación Europa van de DAS. De algemeen secretaris van de Internationale Federatie voor Mensenrechten FIDH, Luis Guillermo Pérez, hoorde van de Colombiaanse vicepresident Santos zelf dat hij in Brussel in de gaten werd gehouden. Ook de nieuwe directeur van de DAS, Felipe Muñoz, gaf aan dat Pérez op de lijsten van de DAS staat.

Maar volgens de nieuwe directeur behoren de praktijken tot het verleden. President Uribe ontkent echter in alle toonaarden en ziet er de hand in van de oppositie.

MO.be vraagt zich intussen af wat voor repurcussies het voorval zal hebben voor de EU.

Lees het volledige artikel op de website van onze partner MO.be.
LEES OOK