Hoe Karel Van Miert gedreven afdreef

1 juli 2016 Christophe Degreef
apache

Erg graag gelezen heeft Clijsters die biografie van de hand van historicus Bart Hellinck niet, en wel hoofdzakelijk omdat hij vindt dat niemand - ook de biograaf niet - de pikante vraag stelt of de grote sociaaldemocraten van de jongste decennia écht links waren.

Clijsters twijfelt niet aan het engagement van Van Miert, niet bij de (Belgische) Socialistische Partij, noch aan zijn engagement als Europees Commissaris. Maar vindt integendeel wel dat Van Miert, net als zovelen, iets té makkelijk ging zetelen in raden van bestuur van bedrijven. Veelzeggend wordt het wanneer Clijsters eraan herinnert hoe Van Miert zich op een politieke links-rechts-as op precies dezelfde plaats positioneert als... Karel De Gucht.

En dus stelt Clijsters de vraag zelf: "valt over de houding van sociaaldemocraten tegenover – en vooral in – de kapitalistische vrijemarkteconomie niets méér te zeggen dan ‘erger vermijden’?"

Lees het volledige artikel op Doorbraak.

LEES OOK
Jan Walraven / 28-01-2016

The Isolated Chancellor: What Is Driving Angela Merkel?

De beslissing van Duits bondskanselier Angela Merkel om in augustus de grenzen te openen voor de in Hongarije gestrande Syrische vluchtelingen, plaatste de ongenaakbaar gewaande…
14205603894_bd31579b90_z
Jan Vangrinsven / 29-05-2012

Pleidooi voor economie op basis van uitstootbeperking

De Britse professor Lord Stern pleit voor een economie gebasseerd op de beperking en het tegengaan van schadelijke uitstootgassen.
Lord Stern
Dries De Smet / 12-08-2011

Het schuldenweb van de PIIGS-landen

New York Times toont in een infografiek het schuldenweb van de PIIGS-landen.
Schuldenweb (New York Times)