DE BOCK Leo

18 november 2011 Georges Timmerman
apache

In 1999 werd De Bock de rechterhand van Guy Mortier, als adjunct-hoofdredacteur van Humo. Het was de bedoeling dat hij Mortier zou opvolgen, maar dat plan ging niet door omdat Mortier besloot er nog een paar jaartjes bij te doen. Na acht maanden keerde De Bock onverwacht terug naar de VRT, waar hij in 2000 netmanager werd van Canvas-Ketnet. In die functie volgde hij Peter Suetens op, die zelf e-manager werd van de VRT.

In september 2002 werd De Bock hoofdredacteur van de tv-nieuwsdienst, als opvolger van Leo Hellemans. Anderhalf jaar later gooide De Bock echter de handdoek in de ring. Een deel van de redactie had zich tegen hem gekeerd. Hellemans werd teruggeroepen om te depanneren en de rust op de redactie te herstellen. De Bock kreeg een andere functie binnen de openbare omroep: chef van de nieuwe cel rechtenbeheer.

'De VRT-nieuwsdienst heeft het vertrek van Stef Wauters naar VTM slecht verteerd', schreven de kranten. 'Na Wauters' ontslag kwamen een aantal spanningen van de laatste maanden openlijk ter sprake. De redactie is intern verdeeld over het beleid en de toekomstplannen van hoofdredacteur De Bock. De interne crisis is zo zwaar dat de drijvende krachten op de redactie het vertrouwen in hem hebben opgezegd.' De Bock verklaarde later dat hij opzij werd geschoven door Siegfried Bracke, met de hulp van Ivan De Vadder en Kris Hoflack. 'Bracke heeft misbruik gemaakt van de wankele positie van de directie om met mij af te rekenen. Om de lieve vrede te bewaren heeft de VRT-top mij geslachtofferd.'

In 2004 verliet De Bock de VRT en werd algemeen directeur van het productiehuis Kanakna, waar hij na een jaar alweer ontslag nam. Hij was een tijd zelfstandig televisieconsulent. Begin 2008 verliet hij de journalistiek om woordvoerder te worden van minister van Justitie Jo Vandeurzen (CD&V).

Quote: 'Geloofwaardigheid is onze sterke troef, daarom is er geen duidelijk belang om met VTM samen te werken.' (bron: Het Nieuwsblad, 5 april 2003)

LEES OOK