Mortier Guy

31 oktober 2011 Georges Timmerman
apache
Biografieën Vlaamse hoofdredacteurs

Naar de overzichtspagina met de biografieën van de Vlaamse hoofdredacteurs

Guy Mortier (geboren in 1943 in Mol) studeerde Germaanse filologie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Na zijn studies werd hij leraar op een middelbare school. In 1961 begon hij als freelancer bij Humo. Ondertussen presenteerde hij het BRT-radioprogramma Schudden voor gebruik, het enige programma op de openbare radio dat aandacht besteedde aan rock-'n-rollmuziek.

Op 1 januari 1969 werd Mortier hoofdredacteur van Humo, een functie die hij bleef uitoefenen tot zijn pensioen in maart 2003. Hij werd opgevolgd door het duo Jörgen Oosterwaal en Mark Schaevers. Toch nam hij niet helemaal afscheid van het blad: hij bleef als adviseur aan Humo verbonden. 'Guy Mortier was dertig jaar heer en meester over Humo', zei Oosterwaal bij zijn afscheid. 'Maar sedert een halfjaar heeft hij de teugels al losgelaten. Hij eist niet langer de perfectie van iedereen en legt er zich bij neer dat er dingen tegen zijn zin gebeuren. Maar dat gebeurt heel weinig.'

Voorts is Mortier bekend als presentator van het festival (Torhout-)Werchter en Humo's Pop Poll. Hij schreef in de jaren zeventig voor het satirische tv-programma Magesien en was panellid van humoristische radioprogramma's als De taalstrijd en De perschefs. Mortier is ook een bekend tv-gezicht, met optredens in Het huis van wantrouwen, Buiten de zone, Alles kan beter, De XII werken van Vanoudenhoven, De laatste show en De slimste mens. Sinds mei 2011 werkt Mortier als adviseur bij De Vijver, de holding boven productiehuis Woestijnvis.

LEES OOK
Georges Timmerman / 18-11-2011

WAUTERS Stef

Stef Wauters (geboren in 1967 in Geetbets) studeerde Romaanse en wijsbegeerte aan de KULeuven. Hij deed journalistieke ervaring op bij het Leuvense studentenblad Veto. Na zijn…
apache
Georges Timmerman / 18-11-2011

VRIELEMAN Liesbet

Liesbet Vrieleman (geboren in 1977, afkomstig uit Borgloon) studeerde voor regisseur aan de Katholieke Hogeschool in Genk. Ze begon in 1999 bij de VRT als redacteur van…
apache
Georges Timmerman / 18-11-2011

VERMEIREN Tessa

Tessa Vermeiren (geboren in 1949) was gedurende 24 jaar hoofdredacteur en redactiedirecteur van Weekend Knack. Ze heeft het blad op de kaart gezet, haar rol werd wel eens…
apache