Daenen Paul

31 oktober 2011 Georges Timmerman
apache
Biografieën Vlaamse hoofdredacteurs

Naar de overzichtspagina met de biografieën van de Vlaamse hoofdredacteurs.

Paul (zijn echte voornaam is Leopold) Daenen werd ontdekt door Hugo Camps, toenmalig hoofdredacteur van Het Belang van Limburg. Daenen begon zijn loopbaan als sportjournalist bij Het Belang, waar Luc Van Loon (de latere hoofdredacteur van Gazet van Antwerpen) hem onder zijn hoede nam. Daenen bracht het tot chef van de sportredactie. In 1995 werd hij aangesteld tot adjunct-hoofdredacteur van Het Nieuwsblad, een krant die op dat moment werd geleid door Pol Van Den Driessche.

Begin 1996 werden Paul Daenen en Jaak Smeets door Christian Van Thillo, de grote baas van De Persgroep, aangesteld als hoofdredacteurs van Het Laatste Nieuws. Marcel Wilmet, die tot dan toe hoofdredacteur was, werd directeur-hoofdredacteur. Vanaf september 2003, toen Smeets journalistiek directeur werd van De Persgroep, kwam de hoofdredactie volledig in handen van Daenen. Enkel in de jaren 2005 tot 2008 moest hij een cohoofdredacteur (Frank Depoorter) naast zich dulden.

In september 2011 werd aangekondigd dat Daenen uitgever zal worden bij De Persgroep, maar nog minstens tot het einde van het jaar zal aanblijven als hoofdredacteur. Als uitgever zal hij mee verantwoordelijk zijn voor de Nederlandse markt, waar De Persgroep onder meer De Volkskrant, Het Parool en Algemeen Dagblad uitgeeft. In zijn nieuwe functie zal Daenen zich vooral concentreren op Het Laatste Nieuws en het Algemeen Dagblad. 'Volgend jaar verdeel ik mijn tijd tussen Vlaanderen en Nederland', kondigde hij aan. In oktober werd Wim Verhoeven alvast benoemd tot waarnemend hoofdredacteur van Het Laatste Nieuws.

Quote: 'Jaak Smeets en ik hebben de inhoud opengetrokken. De hele maatschappij werd onder de loep genomen, en niet langer alleen faits divers. Ons doelpubliek zijn nu alle Vlamingen. Ook op het vlak van regionale berichtgeving en sport hebben we lang gewerkt. Vroeger was Het Nieuwsblad de toonaangevende sportkrant. Dat hebben we omgekeerd. We zijn daar voor een stuk ook in geslaagd omdat de concurrentie lag te slapen. Tussen 1995 en 2000 konden we ongestoord ons ding doen, terwijl iedereen uitgeteld in de hoek lag. Nu worden we erop los gekopieerd.' (bron: De Morgen, 18 januari 2008)

Quote: 'Het grote verloop in de mediasector vind ik absoluut geen goede zaak. Waar zal de krant van de toekomst het van moeten hebben? Van zijn ervaring en van zijn inhoud. Die troeven heb je niet met een redactie die zich om de drie jaar helemaal vernieuwt. Je hebt een ploeg nodig die elkaar door en door kent. Dat is de sterkte van Het Laatste Nieuws. Dit is een krant met heel weinig personeelsverloop. Het merendeel van de mensen is samen met mij begonnen. Natuurlijk moet je een mix hebben tussen jong en oud, maar vergeet vooral niet je oudere, ervaren mensen in de watten te leggen. Want zij zijn het die in de toekomst het verschil zullen maken.' (bron: De Morgen, 30 september 2011)

LEES OOK