De Standaard verkoopt grap over Carla Bruni als nieuws

10 oktober 2011 Tom Cochez
In de plaats van de originele pagina met het foute nieuws staat nu een bericht dat al even fout is en bedoeld om de eigen rol weg te gommen
In de plaats van de originele pagina met het foute nieuws staat nu een bericht dat al even fout is en bedoeld om de eigen rol weg te gommen
In de plaats van de originele pagina met het foute nieuws staat nu een bericht dat al even fout is en bedoeld om de eigen rol weg te gommen
In de plaats van de originele pagina met het foute nieuws brengt De Standaard nu een bericht dat al even fout is, bedoeld om de eigen rol weg te gommen

Vorige week bescheurde Nederland zich met een kwakkel over ‘examenfraude met hersencomputers’ in de Vlaamse pers (De Morgen en Het Laatste Nieuws). Afgelopen weekend was het de beurt aan Frankrijk om zich een breuk te lachen. Deze keer was De Standaard de bron van het ‘nieuws’.

Stemmetje

Op de zender Europe1 spotte satiricus Nicolas Canteloup vrijdagochtend met de wereldwijde aandacht voor de op til zijnde gezinsuitbreiding van het Franse presidentskoppel Sarkozy-Bruni. Met het soort stemmetje waarvan komieken zich wel vaker bedienen werd, ‘rechtstreeks vanuit het ziekenhuis La Muette’, op de radio het nieuws aangekondigd.

Ca y est, je viens d'avoir confirmation, tenez-vous bien, j'ai un médecin à côté de moi qui me confirme que Carla Bruni-Sarkozy a eu … un nouveau nez

‘Un nouveau nez’ dus. Een nieuwe neus, en geen boorling of ‘nouveau-né’. Echt verschuilen achter die verkeerde interpretatie, kan De Standaard zich moeilijk. Het hele kader maakte duidelijk dat het om een grap ging.

Rechtzetting

De Standaard kwakte het grapje prompt als nieuws op de website en had, voor even dan toch, een wereldprimeur in huis. De berichtgeving werd overgenomen, ook en vooral door Belgische Franstalige media die in Frankrijk nauwlettend in het oog worden gehouden. Uiteindelijk was het Europe1 zelf dat contact moest opnemen met RTL om de hele zaak recht te zetten.

In tegenstelling tot RTL dat effectief een rechtzetting publiceerde, deed De Standaard alsof er niets was gebeurd. De eigen rol in het verhaal werd netjes uitgegomd: de originele pagina werd verwijderd en in ruil volgde een nieuwe pagina onder de hoofding ‘Bevalling Carla Bruni grap Franse komiek’.

De Franse presidentsvrouw Carla Bruni is momenteel aan het bevallen in het ziekenhuis La Muette in Parijs.' Dat bericht leek vrijdagochtend via de Franse zender Europe1de wereld in te palmen, maar daar blijkt nu toch niets van aan. Het gerucht zou zijn verspreid door een Franse komiek.

Dat het bericht ‘de wereld aan het inpalmen was via de Franse zender Europe1’ is al even verkeerde informatie als het bericht over de bevalling zelf. Het is Europe1 die alle moeite van de wereld had om de door De Standaard wereldwijd als nieuws verspreidde grap ongedaan te maken.

LEES OOK