Van Loon Luc

31 oktober 2011 Georges Timmerman
apache
Biografieën Vlaamse hoofdredacteurs

Naar de overzichtspagina met de biografieën van de Vlaamse hoofdredacteurs

Van Loon was een oudgediende van Concentra. Hij begon zijn loopbaan op de sportredactie van de Standaardgroep, maar werkte van 1985 tot 1990 als hoofdredacteur van Het Belang. In 1990 maakte hij deel uit van een triumviraat van hoofdredacteurs, met Marc Platel en Richard Swartenbroeckx. Hij werd in dat jaar ontslagen bij Het Belang en leidde daarna gedurende zes jaar de Antwerpse redactie van de VUM.

De komst van Van Loon werd op de redactie van de Frut niet op gejuich onthaald. 'De inhoudelijke lijn van Van Loon was: negatieve stukken schrijven', vertelde een GvA-journalist later. 'Het was bekend dat hij niet veel op had met politici. Van Loon deinsde er niet voor terug om informatie verkregen van het Vlaams Blok klakkeloos te publiceren. Op de redactie bestond daar groot ongenoegen over, maar de lezer merkte daar natuurlijk niets van.'

Niet alleen over de inhoudelijke lijn, maar ook over het beleid van Van Loon was er ongenoegen. 'Van Loon voerde een schrikbewind, zeggen mensen die het kunnen weten', schreef GvA na zijn vertrek. 'Redacteurs werden op de redactie uitgekafferd, gekleineerd en vernederd. De problemen escaleerden. Op den duur had Van Loon met zowat iedereen een probleem. De toestand was onhoudbaar.'

Begin augustus 2004 werd Van Loon op staande voet ontslagen. Hij werd opgevolgd door Luc Rademakers. De ontslagen hoofdredacteur noemde zich het slachtoffer van een 'links complot'. Het gerucht dat Van Loon moest verdwijnen vanwege zijn te rechtse of te ouderwetse opvattingen, circuleerde al enige tijd in extreem rechtse blaadjes als 't Pallieterke en 't Scheldt. Daarin moesten vooral toenmalig sp.a-voorzitter Steve Stevaert en de Antwerpse burgemeester Patrick Janssen het ontgelden. Beide politici zouden ontevreden geweest zijn met de rechts-conservatieve koers van de Gazet en de te vriendelijke houding van de krant tegenover het Vlaams Belang. Limburger Stevaert zou daarom gebruik gemaakt hebben van zijn invloed in Hasselt, de thuisbasis van Concentra, om Van Loon uit te schakelen.

Na zijn ontslag werd Van Loon prompt opgevist door De Persgroep. Hij werd samen met Hans Deridder adjunct-hoofdredacteur van Het Laatste Nieuws, onder leiding van hoofdredacteur Paul Daenen. Van Loon werd er verantwoordelijk voor de regionale berichtgeving. Bij De Persgroep werkt Van Loon opnieuw samen met Jaak Smeets, die als redacteur van Het Belang onder hoofdredacteur Van Loon werkte en ondertussen is opgeklommen tot het directiecomité van De Persgroep.

LEES OOK