Als Louis spreekt

Tom Cochez
Louis Tobback begrijpt de straatprotesten niet
Louis Tobback begrijpt de straatprotesten niet
Louis Tobback begrijpt de straatprotesten niet
Louis Tobback begrijpt de straatprotesten niet

Het was Het Laatste Nieuws dat afgelopen weekend kon uitpakken met het meest spraakmakende politieke statement: “Straks betogen ze nog tegen de regen”. Louis Tobback ergert zich blijkbaar blauw aan de protesten van jongeren in Spanje. Hij begrijpt het allemaal niet goed meer. De quote "straks betogen ze nog tegen de regen" was klimatologisch misschien niet goed getimed, het betoog van de Leuvens burgemeester was dat zeker en vast wel. Het hele weekend lang zinderde zijn provocatieve boodschap na.

Opening

De Morgen liet zaterdag de opening. In zijn vaste column op vrijdag schreef Louis Tobback immers al: "jongens en meisjes, verjaag me". Het Laatste Nieuws moest die voorzet alleen maar binnen tikken. Daarna volgde een stortvloed aan opiniestukken, lezersbrieven en internetdebatten. Eens of oneens met Louis Tobback, een ding moet gezegd: het is dankzij de nestor van de socialistische partij dat we vandaag het begin van een maatschappelijk debat hebben.

Dat debat is zeker een vast het voeren waard. Maar even interessant is de vraag waarom het nu net Louis Tobback moet zijn die de knuppel in het hoenderhok gooit. Jongens en meisjes verjaag me, schreeuwt de Leuvense burgervader uit. Maar hoe dat moet –volgens Tobback met het kiezen van een ‘echte’ politieke positie- is minder duidelijk.

Een belangrijk deel van de verklaring waarom het zo moeilijk is om de 'oude krokodillen' te verjagen, geeft Tobback zelf in het interview in Het Laatste Nieuws:

(…) Maar als je dat durft opmerken, ben je een oude krokodil die over alles haar bek opentrekt. Terwijl ik dat nooit doe zonder dat het me gevraagd wordt.

Louis Tobback heeft gelijk. De stelling die hij verdedigt mag dan al conservatief zijn, de media reageren nog een stuk conservatiever door, gemakshalve, keer op keer terug te grijpen naar de zekerheid van de ‘oude krokodillen’.

Steekproef

Een kleine steekproef via Mediargus leert dat de zoekterm ‘Louis Tobback’ het voorbije half jaar goed was voor 485 hits in de Vlaamse kranten. Zijn zoon ‘Bruno Tobback’ moest het stellen met 159 hits. Een derde van zijn vader dus. Nochtans hadden we de voorbije maanden een stevig energiedebat (Bruno Tobback is als voormalig bevoegd federaal minister een van de energiespecialisten van zijn partij). Bruno Tobback is fractieleider voor sp.a in de Kamer en zijn naam gaat over de lippen als mogelijk partijvoorzitter. Louis Tobback daarentegen is burgemeester van Leuven.

LEES OOK
Tom Cochez, Georges Timmerman / 31-10-2011

Hoofdredacteuren in de schietstoel

Het voorbije jaar zijn de hoofdredacties van bijna alle kranten, weekbladen en televisienieuwsdiensten in ons land grondig door elkaar geschud. Overal staat er vandaag iemand…
Knack-hoofdredacteur Karl Van den Broeck werd bedankt voor bewezen diensten. Het einde van zijn hoofdredacteurschap mag gelezen worden als een soort ‘collateral damage’ bij de ultieme aanval die Knack-directeur Rik Van Cauwelaert (foto) als belangrijkste target had. (Foto: Vredeseilanden)
Georges Timmerman / 31-10-2011

Wilmet Marcel

Marcel Wilmet studeerde letterkunde aan de VUB en behaalde een licentie pers- en communicatiewetenschappen. Hij trad in 1973 in dienst bij Het Laatste Nieuws. Daar werd hij eerst…
apache
Georges Timmerman / 31-10-2011

Van Loon Luc

In 1996 ging NV De Vlijt, de uitgever van Gazet van Antwerpen, failliet. De krant werd vervolgens overgenomen door de Regionale Uitgevers Groep (RUG), inmiddels omgedoopt tot…
apache