Als Louis spreekt

30 mei 2011 Tom Cochez
Louis Tobback begrijpt de straatprotesten niet
Louis Tobback begrijpt de straatprotesten niet
Louis Tobback begrijpt de straatprotesten niet
Louis Tobback begrijpt de straatprotesten niet

Het was Het Laatste Nieuws dat afgelopen weekend kon uitpakken met het meest spraakmakende politieke statement: “Straks betogen ze nog tegen de regen”. Louis Tobback ergert zich blijkbaar blauw aan de protesten van jongeren in Spanje. Hij begrijpt het allemaal niet goed meer. De quote "straks betogen ze nog tegen de regen" was klimatologisch misschien niet goed getimed, het betoog van de Leuvens burgemeester was dat zeker en vast wel. Het hele weekend lang zinderde zijn provocatieve boodschap na.

Opening

De Morgen liet zaterdag de opening. In zijn vaste column op vrijdag schreef Louis Tobback immers al: "jongens en meisjes, verjaag me". Het Laatste Nieuws moest die voorzet alleen maar binnen tikken. Daarna volgde een stortvloed aan opiniestukken, lezersbrieven en internetdebatten. Eens of oneens met Louis Tobback, een ding moet gezegd: het is dankzij de nestor van de socialistische partij dat we vandaag het begin van een maatschappelijk debat hebben.

Dat debat is zeker een vast het voeren waard. Maar even interessant is de vraag waarom het nu net Louis Tobback moet zijn die de knuppel in het hoenderhok gooit. Jongens en meisjes verjaag me, schreeuwt de Leuvense burgervader uit. Maar hoe dat moet –volgens Tobback met het kiezen van een ‘echte’ politieke positie- is minder duidelijk.

Een belangrijk deel van de verklaring waarom het zo moeilijk is om de 'oude krokodillen' te verjagen, geeft Tobback zelf in het interview in Het Laatste Nieuws:

(…) Maar als je dat durft opmerken, ben je een oude krokodil die over alles haar bek opentrekt. Terwijl ik dat nooit doe zonder dat het me gevraagd wordt.

Louis Tobback heeft gelijk. De stelling die hij verdedigt mag dan al conservatief zijn, de media reageren nog een stuk conservatiever door, gemakshalve, keer op keer terug te grijpen naar de zekerheid van de ‘oude krokodillen’.

Steekproef

Een kleine steekproef via Mediargus leert dat de zoekterm ‘Louis Tobback’ het voorbije half jaar goed was voor 485 hits in de Vlaamse kranten. Zijn zoon ‘Bruno Tobback’ moest het stellen met 159 hits. Een derde van zijn vader dus. Nochtans hadden we de voorbije maanden een stevig energiedebat (Bruno Tobback is als voormalig bevoegd federaal minister een van de energiespecialisten van zijn partij). Bruno Tobback is fractieleider voor sp.a in de Kamer en zijn naam gaat over de lippen als mogelijk partijvoorzitter. Louis Tobback daarentegen is burgemeester van Leuven.

LEES OOK