Als Bas een boek schrijft

18 januari 2011 Tom Cochez
De Standaard meldt dat Bas Luyten de naam van een N-VA senator en maîtresse zal onthullen
De Standaard weet dat Bas Luyten de naam van een N-VA senator en maîtresse zal onthullen
De Standaard meldt dat Bas Luyten de naam van een N-VA senator en maîtresse zal onthullen
De Standaard weet dat Bas Luyten de naam van een N-VA senator en zijn maîtresse zal onthullen

Soms doen de populaire kranten de kwaliteitsmedia de broek af. Of beter, ze doen dat in de ogen van de kwaliteitsmedia zelf. In Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg vloeide maandag flink wat inkt naar aanleiding van het nieuwe boek dat Bas Luyten aan het schrijven is. De Morgen en De Standaard ‘misten’ dat nieuws en zetten die ‘fout’ vandaag uitgebreid recht.

Afrekenen

Er moet maandagochtend stevig gevloekt zijn op de redactie van De Morgen en wellicht nog luider op de redactie van De Standaard. Want daar had men het lekkerste nieuws van de dag, nochtans op een dienblad aangereikt door zusterkrant Het Nieuwsblad, blijkbaar compleet over het hoofd gezien.

Alle populaire kranten pakten maandag groot uit met het weetje dat Bas Luyten een boek schrijft waarin hij naar eigen zeggen zal afrekenen met de N-VA. Vooral de titels in de populaire kranten peperden het er maandagochtend flink in bij de kwaliteitskranten die het nieuws niet hadden.

Wacht maar, N-VA

"Ik leg smeerlapperij binnen N-VA bloot", meldde Het Laatste Nieuws. "Bas Luyten doet boekje open over ontslag bij N-VA", schreef Het Nieuwsblad. In Gazet  van Antwerpen klonk het onheilspellend "Wacht maar, N-VA". Het Belang van Limburg hield het bij de klassieke Limburgse insteek en liet de Limburgse ex van Bas Luyten aan het woord: "Kim Geybels gelukkig met uitspraken van Bas Luyten".

Maandagochtend dook het nieuws prompt op op alle krantenwebsites. "Omstreden Bas Luyten schrijft ophefmakend boek over N-VA", stond vanaf een uur of zeven ook op de websites van de kwaliteitskranten te lezen. Op de website van De Morgen kregen we bij het stuk zelfs een foto van Kim Geybelste zien in plaats van een portret van Bas Luyten. Kim Geybels werd, ook toen ze vorig jaar in het oog van de mediastorm stond, doorgaans met zo weinig mogelijk kleren aan in de krant gezet. Het oog wil ook wat.

Print

Ondanks  het feit dat er in het spectaculair aangekondigde ‘nieuws’ geen al te belangrijk nieuws zat – wat er in het boek staat, vernemen we nergens - herstelden De Morgen en De Standaard dinsdag uitgebreid hun fout met uitgebreide artikels en interviews over het ‘ophefmakende' boek. Een boek dat het voorvoegsel 'ophefmakend' vooralsnog eerder dankt aan door de media geponeerde verwachtingen dan aan feiten.

Ook in de interviews in De Standaard en De Morgen vernemen we wezenlijk niets meer dan dat een ex-werknemer aankondigt een boek te zullen schrijven waarin hij wraak wil nemen op zijn ex-partij. "Ze moesten mij gewoon hebben", klinkt het in De Standaard. "De N-VA wilde met mij afrekenen", werd het in De Morgen. Met een goed gekozen quote maakt De Standaard de lezers nog een beetje lekkerder: "Ik heb de naam van een N-VA-senator en zijn maîtresse." Die naam, zo vernemen we nog, krijgt de lezer volgende week. Op een plek waar hij hem logischerwijze zou verwachten: in een interview in Dag Allemaal.

LEES OOK
Tom Cochez, Georges Timmerman / 31-10-2011

Hoofdredacteuren in de schietstoel

Het voorbije jaar zijn de hoofdredacties van bijna alle kranten, weekbladen en televisienieuwsdiensten in ons land grondig door elkaar geschud. Overal staat er vandaag iemand…
Knack-hoofdredacteur Karl Van den Broeck werd bedankt voor bewezen diensten. Het einde van zijn hoofdredacteurschap mag gelezen worden als een soort ‘collateral damage’ bij de ultieme aanval die Knack-directeur Rik Van Cauwelaert (foto) als belangrijkste target had. (Foto: Vredeseilanden)
Georges Timmerman / 31-10-2011

Wilmet Marcel

Marcel Wilmet studeerde letterkunde aan de VUB en behaalde een licentie pers- en communicatiewetenschappen. Hij trad in 1973 in dienst bij Het Laatste Nieuws. Daar werd hij eerst…
apache
Georges Timmerman / 31-10-2011

Van Loon Luc

In 1996 ging NV De Vlijt, de uitgever van Gazet van Antwerpen, failliet. De krant werd vervolgens overgenomen door de Regionale Uitgevers Groep (RUG), inmiddels omgedoopt tot…
apache