Dit is een gastbijdrage. Een Apache-lezer levert met dit stuk een bijdrage aan het maatschappelijk debat. De auteur schrijft in eigen naam en is verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

Vertrouwelijkheid in tijden van strijd en politieke afrekeningen

Luc De Cleir
Ingang VRT Foto (c) VRT
Ingang VRT Foto (c) VRT

De manier waarop de “bemiddelaar” van de VRT aangesteld werd, de keuze van de bemiddelaar in kwestie en het uitblijven van een degelijke methode, werden al eerder aan de kaak gesteld.

Nu zijn er nieuwe elementen die tenen van elke erkende bemiddelaar moet doen krullen. Ik beeld me in dat bij uitbreiding elke jurist een appelflauwte krijgt van de deontologische en ethische schendingen die hier geëtaleerd worden, behalve Minister Benjamin Dalle zelf blijkbaar. Die slaagt erin om bemiddeling meer reputatieschade te bezorgen dat alle kwakzalvers samen - die onze beroepscategorie helaas rijk is, net door de uitholling van het vak en de term.

Bon, er wordt dus een CEO aan de deur gezet. De Minister beroept zich daarvoor op een “rapport van de bemiddelaar”. Het ontbreekt me aan aangepaste aanhalingstekens om sarcasme te illustreren. Er is zoveel mis met deze communicatie, dat het best in een lijstje wordt gegoten, stel je voor.

  1. Er is hier van een bemiddelaar geen sprake, de Heer Van Vreckhem is geen erkend bemiddelaar.
  2. Er is van bemiddeling geen sprake, het ontbreekt namelijk aan elke fundamentele waarde van bemiddeling: vertrouwelijkheid, vrijwilligheid en onpartijdigheid.
  3. Een bemiddelaar stelt geen rapport op. Niet voor de betrokkenen, noch voor de opdrachtgever. Ook niet voor een buitenstaander! En al zeker niet voor een betrokkene! En vergis u niet, Minister Benjamin Dalle is een betrokkene.
  4. Als er dan al een rapport zou zijn, is dit strikt vertrouwelijk. Er kan met andere woorden niets openbaar gemaakt worden.
  5. De elementen uit het rapport van een bemiddelaar kunnen nooit dienen om iemand te ontslaan. Je zou evengoed het verslag van een bedrijfspsycholoog kunnen gebruiken om iemand aan de deur te zetten. Gekker wordt het niet.

Dat men politieke manoeuvres probeert te camoufleren, dat is helaas te verwachten. Dat men daarvoor “bemiddeling“ onder de bus gooit, geenszins. Al gedurende decennia trachten honderden bemiddelaars, de Federale Bemiddelingscommissie en talloze anderen het begrip en de praktijk op de kaart te krijgen. In Vlaanderen gaan gezinnen, en organisaties, gebukt onder conflicten. De klassieke conflictbeslechtingsmethodes falen om duurzame oplossingen te bieden, er is meer nood aan bemiddeling dan ooit.

Dat politici en journalisten met veel gemak het begrip bemiddeling offeren, is tekenend. Want net zij moeten de geïnformeerde burger dienen.

 

Uitgelichte afbeelding: Ingang VRT Foto (c) VRT

LEES OOK
De Helpdesk / 30-03-2024

‘Hallo, we zijn klaar voor de Grote zeg eens sorry-show'

Deze week kreeg De Helpdesk de CEO van een openbare omroep aan de lijn die zijn programma's zo goed mogelijk in de markt wil zetten.
De Helpdesk met Frederik Delaplace
Karl van den Broeck / 30-12-2023

Wij zijn de dwangarbeiders van de democratie

Journalisten hebben geen keuze: ze moeten de democratie met woord en daad te verdedigen.
Beeld van twee handen op een toetsenbord
Stef Arends / 04-12-2023

Hoe extreemrechts, journalistiek en sociale media een racistische haatstorm veroorzaakten

Een reconstructie van de haatstorm tegen schrijver Dalilla Hermans.
Illustratie van Gilani Raja voor de campagne ’Stop de haat!’ van Kif Kif, Sankaa en Hand in Hand tegen racisme