Dit is een gastbijdrage. Een Apache-lezer levert met dit stuk een bijdrage aan het maatschappelijk debat. De auteur schrijft in eigen naam en is verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

Verlos ons van commoditeiten

Koen Smets
commodification(1)

Sommigen zien hier vooral de coöperatieve facetten, maar anderen maken zich zorgen over de klaarblijkelijke onaflatende verschuiving van sociale waarden naar marktwaarden. We doen niet langer iets om anderen een dienst te bewijzen, en zien overal mogelijkheden voor het sluiten van een economische, winstgevende transactie. Branko Milanović, een econoom en expert op het vlak van globale ongelijkheid, zit eerder in het tweede kamp. In een uitstekende blogpost beschrijft hij hoe het uitbesteden van huishoudelijke taken als koken en schoonmaken, samen met de gig economy, waarin conventionele tewerkstelling wordt vervangen door nulurencontracten en door tijdelijke freelancers, onze maatschappij aan het veranderen zijn. We glijden af naar wat hij “de droomwereld van de neoklassieke economie” noemt, met ontmenselijkte relaties tussen ‘agenten’ in plaats van personen.

Dit riskeert een van de belangrijkste pijlers van een succesvolle economie af te breken: vertrouwen. Wanneer we allemaal flexibele werkkrachten worden, dan hebben we als verkoper én als koper te maken met een opeenvolging van eenmalige transacties met vreemden, en aan beide kanten is het dan verspilde moeite om vriendelijk te zijn. Het heeft geen nut tijd te besteden aan het opbouwen en onderhouden van vertrouwen, want je ziet je klant of leverancier toch niet meer terug.

trust
[Bron: Our World In Data] [/caption] Een cruciale afwegingMilanović observeert dat dit geen nieuw verschijnsel is – de commodificatie van goederen door massaproductie ten nadele van de ambachtsman kennen we al meer dan een eeuw, en dat heeft ons allemaal flink rijker gemaakt. Maar, zegt hij, er is een afweging die moet worden gemaakt: goedkopere goederen en diensten hebben een prijs al wordt die niet in geld betaald.Voor iemand als uw dienaar, met een diepe interesse in het concept van de afweging als
LEES OOK
Karl van den Broeck / 27-04-2024

Hoe lang kan een partij een verrader in haar rangen dulden?

Het net rond Vlaams Belang-parlementslid Filip Dewinter is helemaal gesloten en toch blijft hij op post.
Dewinter en Van Grieken
De Helpdesk / 27-04-2024

'Help, zogenaamde democraten steken mij de loef af!'

Deze week kreeg De Helpdesk een in zijn eer gekrenkte dictator aan de lijn.
De Helpdesk met Bashar al-Assad
Koen Smets / 26-04-2024

Snel denken, verkeerd denken

Snel denken is een adaptieve eigenschap die ons goed van pas komt.
marathon