Dit is een gastbijdrage. Een Apache-lezer levert met dit stuk een bijdrage aan het maatschappelijk debat. De auteur schrijft in eigen naam en is verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

Een flinkse ontsporing: Elchardus' laatste reactie

11 mei 2016 Mark Elchardus
Schermafbeelding 2016-04-26 om 12.42.28
Mark Elchardus (Foto: Reporters (c) Jan Van de Vel)

Elchardus' repliek

Op twee van de drie gestelde vragen geeft Stephen Bouquin geen antwoord. Op één van de vragen wel, maar zijn antwoord verdient toch wat meer argumentatie dan nu wordt geboden.

(1) Waarom zou diversiteit onder moslims het onmogelijk/onterecht maken moslims en niet-moslims te vergelijken? Er zijn zowat 4 miljard verschillende vrouwen en 4 miljard verschillende mannen in de wereld. Maakt dat het onmogelijk/onterecht te stellen dat er verschillen zijn tussen mannen en vrouwen, bijvoorbeeld in de verloning?

(2) Wat betreft het risico op criminaliteit bij vluchtelingen ten gevolge van slechte leefomstandigheden en armoede, lijkt Bouquin toe te geven dat dit inderdaad bestaat, maar dan stelt hij dat dit geen fataliteit is. Dat laatste heb ik ook nooit beweerd en precies op zijn opmerking dat ik “vluchtelingen criminaliseerde”, reageerde ik door te stellen dat hij mijn woorden verdraait. Dat doet hij nu eigenlijk weer in zijn repliek door van fataliteit te spreken. Het gebruik van dergelijke 'truckjes' belet Bouquin niet lessen te geven in de 'methodologie' van het debat.

(3) Op de andere vraag geeft Bouquin wel een antwoord. De factoren buiten de sociaal-economische die verschillen in werkzaamheid of schoolprestaties verklaren, zijn volgens hem niet te onderscheiden van racisme. Dat is wel een heel verbazende stelling. Alle factoren die met motivatie, verschillen tussen scholen, samenhang in het gezin, schoolbetrokkenheid van de ouders, mate van discipline in de betrokken klassen etc., te maken hebben, zijn gevolgen van racisme? Als Bouquin dat bedoelt - en ik zie geen andere interpretatie - verdient dat toch wel enige argumentatie.

Debat

Naar aanleiding van de artikels die op Apache verschenen, dringt een ontmoeting tussen beide sociologen zich op. Daarom organiseert Apache op maandag 30 mei een opname van Apache TV waarbij Stephen Bouquin en Mark Elchardus het debat omtrent deze kwestie verder aangaan. Karl van den Broeck, hoofdredacteur van Apache, modereert.

Het debat vindt plaats op maandagavond 30 mei om 20u in BOZAR, Ravensteinstraat 23 te Brussel. Het debat is gratis, iedereen is welkom om de opnames van Apache TV bij te wonen! Stuur wel even een mailtje naar liesbeth@apache.be, zodat we weten hoeveel gasten we kunnen verwachten.

i.s.m. BOZAR AGORA

LEES OOK
Tom De Smet / 10-03-2023

Schuldig verzuim en racisme staan centraal op Reuzegom-proces

Het proces tegen achttien leden van de studentenclub voor de dood van Sanda Dia kent een doorstart voor het hof van beroep.
Sanda Dia
De Helpdesk / 11-02-2023

'Hallo, ik mag het n-woord niet meer zeggen'

Deze week kreeg De Helpdesk een nogal brute telefoon uit Saint-Tropez.
de helpdesk
Paul Gebruers / 26-12-2022

Gebalde vuisten voor gelijkheid krijgen late erkenning

De gebalde vuisten van Tommie Smith en John Carlos blijven tot vandaag nazinderen.
Tommie Smith en John Carlos