Dit is een gastbijdrage. Een Apache-lezer levert met dit stuk een bijdrage aan het maatschappelijk debat. De auteur schrijft in eigen naam en is verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

De strategische mars van ISIL

Steven Devijver
ikke2
Steven Devijver
ikke2
Steven Devijver

De verovering van Mosul deze week door ISIL troepen werd in de pers als een verrassing bestempeld maar dat is het niet. Alle partijen in het Midden-Oosten bereiden zich voor op het Iraans eerherstel dat de Verenigde Staten momenteel voorbereiden. De verovering van Mosul kwam één dag nadat de Verenigde Staten en Iran voor het eerst directe onderhandelingen opstartten in Genève over het Iraans nucleair programma. De Westerse pers heeft momenteel een obsessie met ISIL en gaat daarmee voorbij aan de belangrijkste feiten.

Opmars gevechten

ISIL ondervond bij haar intrede in Mosul nauwelijks weerstand. Ook de soennitische bevolking in Irak bereidt zich voor op de nieuwe rol van Iran. Door hun gebied zonder geweld af te staan aan ISIL splitsen ze het land in drie delen: het sjiitische deel dat grenst aan Iran, het soennitische deel dat grenst aan Syrië en het Koerdische deel dat grenst aan Turkije en Iran. De optocht van ISIL richting Bagdad zal Iran en de Verenigde Staten onder druk zetten om de Iraanse invloed in Irak spoedig te vergroten. Troepen van de Iraanse Revolutionaire Wacht werden donderdag gemeld in het Zuiden van Irak.

De recente ontwikkelingen in Irak spelen in de hand van de Verenigde Staten. De onderhandelingen met Iran hebben het gewenste effect. De Verenigde Staten hebben ISIL gedwongen om haar positie in Syrië te verlaten en alles in te zetten op Irak. Assad is de voorbije dagen ook heel wat sjiitische troepen kwijt gespeeld. De ontwikkelingen in Irak zullen een positieve invloed hebben op de oorlog in Syrië. Door de oorlog uit te breiden naar Irak en een invloed van Iran toe te laten worden Rusland en China bovendien buiten spel gezet.

ISIL bevindt zich nu in een situatie met drie fronten: de sjiieten in het Zuiden, de Koerden in het Noorden en Oosten en Assad in het Westen. ISIL wil een kalifaat oprichten en daarvoor is een hoofdstad nodig. Dit is de reden van de opmars van ISIL naar Bagdad. ISIL had het in een videoboodschap over "het Bagdad van het kalifaat." Iran en de Verenigde Staten zullen Bagdad echter nooit uit handen geven. ISIL verplaatst zich overigens richting sjiitisch gebied waar de weerstand veel harder zal zijn.

Omdat Bagdad niet zal vallen zal ISIS zich op termijn opnieuw moeten concentreren op Damascus. De terugkeer richting Westen wordt strategisch een lastige opgave aangezien ISIL haar gebied in Irak zal moeten achterlaten. De Verenigde Staten zijn uiteraard tegen de oprichting van een kalifaat in één van de oude Arabische hoofdsteden. Het kalifaat is immers een politieke structuur zoals een monarchie of een republiek. Omwille van de eventuele terugkeer van ISIL naar Syrië zullen de Verenigde Staten Assad moeten ondersteunen.

Territorial_control_of_the_ISIS.svg
Het door ISIL gecontroleerde deel van Irak (juni 2014) Beeld: wikipedia

ISIL chanteert Turkije

Ondertussen speelt ISIL al haar troeven uit. In de Syrische burgeroorlog werd ISIL ondersteund door Turkije. De ontvoering van 31 Turkse vrachtwagenchauffeurs en 49 medewerkers van het Turkse consultaat in Mosul past in het ISIL plan om Turkije te chanteren. Het Amerikaanse consulaat in Mosul werd trouwens ongemoeid gelaten. ISIL heeft al aangekondigd dat het de gevangenen goed zal behandelen. Turkije beraadt zich over een interventie om de gevangenen te ontzetten maar dat is een erg risicovolle onderneming. In de plaats zal ISIL de gevangenen willen ruilen voor Turkse wapenleveringen. De vrachtwagenchauffeurs werden donderdag vrijgelaten als een teken van goede wil.

De Iraakse overheid vroeg al een maand geleden om dringende Amerikaanse militaire bijstand die er niet kwam. De ISIL karavaan richting Mosul kan trouwens niet onopgemerkt zijn gebleven.  De Iraakse regering vroeg bovendien opnieuw om Amerikaanse luchtondersteuning via drones, een vraag die door Washington werd afgewezen. De Verenigde Staten zijn duidelijk van plan om de partijen het zelf tegen elkaar te laten opnemen om zo een balans te laten ontstaan. Het zal de verschillende partijen militair blijven ondersteunen om de balans te handhaven. Frankrijjk is tot nu toe het enige Westerse land dat aandrong op militaire steun.

De Verenigde Staten weten dat ISIL haar ambities in Bagdad niet zal kunnen waarmaken en zal zich in stilte voorbereiden op haar terugkeer naar Syrië.

LEES OOK
Karl van den Broeck / 27-04-2024

Hoe lang kan een partij een verrader in haar rangen dulden?

Het net rond Vlaams Belang-parlementslid Filip Dewinter is helemaal gesloten en toch blijft hij op post.
Dewinter en Van Grieken
De Helpdesk / 27-04-2024

'Help, zogenaamde democraten steken mij de loef af!'

Deze week kreeg De Helpdesk een in zijn eer gekrenkte dictator aan de lijn.
De Helpdesk met Bashar al-Assad
Koen Smets / 26-04-2024

Snel denken, verkeerd denken

Snel denken is een adaptieve eigenschap die ons goed van pas komt.
marathon