DOSSIER - 16 ARTIKELS

De weinig verrassende keuze voor de F-35

f-35 jsf joint strike fighter
Een F-35 A Lightning II Joint Strike Fighter van de Amerikaanse luchtmacht (Foto: © Master Sgt. John R. Nimmo, Sr. (U.S. Air Force ))

Niet enkel over de kostprijs en de nood aan nieuwe gevechtsvliegtuigen werd fel gedebatteerd, ook wat de F-35 al dan niet kan, was voer voor controverse. Net als de procedure zelf. Kandidaat Boeing haakte bijvoorbeeld af omdat de aanbesteding volgens het Amerikaanse bedrijf oneerlijk zou verlopen. En ook het Franse Rafale zocht een oplossing buiten de officiële procedure om.

Toch haalde Lockheed Martin het. De F-35 werd van bij het begin als favoriet getipt, en droeg ook al langer de voorkeur weg van ex-Defensieminister Pieter De Crem (CD&V) die de vervangingsprocedure op gang trapte. Zijn opvolger Steven Vandeput (N-VA) maakte de definitieve keuze voor de F-35 uiteindelijk donderdag 25 oktober 2018 bekend.

Het staat nu vast dat er de komende jaren Belgische miljarden richting de Amerikaanse wapenindustrie zullen vloeien, al zou ook de Belgische industrie dankzij verwachte economische 'returns' een ongeveer even groot bedrag aan de aankoop verdienen.

info
panorama_fish_eye Oktober 2018
panorama_fish_eye Juli 2018
panorama_fish_eye April 2018
panorama_fish_eye Maart 2018
panorama_fish_eye Mei 2017
panorama_fish_eye December 2016
panorama_fish_eye Juli 2016
panorama_fish_eye November 2015
panorama_fish_eye December 2013