Apache Lokaal

Met slimme camera’s en allerhande sensoren worden onze steden tot enorme dataslurpers uitgebouwd. Het doel is steeds nobel: betere mobiliteit, of meer veiligheid. Maar wat is de keerzijde van de medaille? De slimme stad dreigt ons recht op privacy in het gedrang te brengen.

Apache Lokaal
Apache trekt een jaar lang rond vier thema’s de regio in. We startten met een onderzoek naar de (uit)verkoop van publieke gronden en gebouwen in Vlaanderen. Daarna namen we de samenwerking tussen overheden en private bedrijven bij het bouwen en uitbaten van publieke zwembaden onder de loep. Daarbij werken we samen met burger(journalisten), experts en beroepsjournalisten van over heel Vlaanderen, met steun van het Vlaams Journalistiek Fonds.

Wereldwijd, en dus ook in Vlaanderen, worden steden ‘slimmer’. Dankzij technologische hoogstandjes willen bestuurders en private bedrijven meer over inwoners te weten komen, in de hoop ze nog beter van dienst te zijn. Ook Vlaamse steden en gemeenten springen gretig op de kar. De uitrol van slimme (en minder slimme) camera’s is voorlopig het meest zichtbare aspect van die slimme stad.

Apache trok onder meer naar Leuven en Gent om te zien hoe lokale besturen en politie die camera’s gebruiken, en wat ze er mee hopen te bereiken.

Voor wie worden onze steden en gemeenten slim? Voor de bewoners, of vooral voor overheden en private bedrijven? Hebben al die snufjes ook het beoogde effect? En wat met de privacy?

“Surveillance is hoogst problematisch voor onze democratie. Mensen passen hun gedrag aan als ze zich bekeken voelen. Het is een bedreiging voor vrije meningsuiting (in de brede zin van het woord) en voor het fundamentele recht op privacy”, waarschuwt de Duitse activist Max Kamba.

 

Vlaams Journalistiek Fonds

Dit onderzoeksartikel kwam tot stand met de steun van het Vlaams Journalistiek Fonds.

 

banner Apache Lokaal

Artikels in het Apache-dossier "Apache Lokaal"