Apache Lokaal

Apache trekt een jaar lang rond vier thema’s de regio in. We starten met een onderzoek naar de (uit)verkoop van publieke gronden en gebouwen in Vlaanderen.

Apache heeft al langer oog voor lokale onderzoeksjournalistiek, maar dankzij het Vlaams Journalistiek Fonds schakelen we een versnelling hoger. En daarbij werken we samen met burger(journalisten), experts en beroepsjournalisten van over heel Vlaanderen.

Het eerste thema waarrond we werken draait rond de (uit)verkoop van publieke gronden en gebouwen in Vlaamse steden of gemeenten. Want de vorige legislatuur verkochten gemeentebesturen en OCMW’s voor meer dan 1,6 miljard aan publieke eigendommen. Opvallend: de OCMW’s verdienen steeds meer aan de verkoop van hun eigendommen.

Apache wil daar meer over weten. Daarvoor lanceren we een publieksoproep. Je kan tips uit eigen stad of gemeente doorsturen, maar ook aangeven dat je op de hoogte gehouden wil worden van de voortgang of mee wil werken. Het resultaat zal hier te zien zijn, maar wordt ook lokaal voorgesteld.

Maar burgerjournalisten, experts en beroepsjournalisten gaan dus ook samenwerken. En daar hoort goed communiceren bij. Daarom maakt Apache gebruik van een beveiligde online werkruimte die het Nederlandse Bureau voor Lokale Zaken ontwikkelde.

Maar na vier thema’s stopt het voor ons niet. We hopen na het eerste, experimentele jaar mee te bouwen aan een netwerk van lokale onderzoeksjournalisten.

Zet jouw stad of gemeente gebouwen of terreinen in de uitverkoop? Is er lokaal protest of rijzen er vragen bij de timing of procedure? Vul het formulier in en werk mee!

Op de kaart hieronder raadpleeg je alvast eerder verschenen artikels per gemeente.

Vlaams Journalistiek Fonds

Dit onderzoeksartikel kwam tot stand met de steun van het Vlaams Journalistiek Fonds.

Artikels in het Apache-dossier "Apache Lokaal"