Dit is een gastbijdrage. Een Apache-lezer levert met dit stuk een bijdrage aan het maatschappelijk debat. De auteur schrijft in eigen naam en is verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

Waarom blijft het stil over de Euro-staatshervorming?

Raf Verbeke
Vlag van de Europese Unie.
Vlag van de Europese Unie. (Olia Nayda (Unsplash))
Uw bushalte verdwijnt. Uw sociaal woonrecht wordt afgebroken. Uw zorgbudget krimpt. Uw energie, voeding, hypotheek en huur zijn te duur. Als uw inkomen op is, schiet er nog een stuk maand met voedselbank over. U krijgt geen kostendekkende prijs voor uw arbeid als landbouwer, winkelier, zelfstandige, en uw geld rolt naar boven via belastingen en speculatie in de toelevering. 
 
De 'geopolitieke Europese instellingen', met Commissievoorzitter Ursula von der Leyen voorop, hebben opnieuw ongezien en ongemerkt regelgevende macht naar zich toe getrokken. Met quasivoltallige instemming van de pers, de partijen en ook middenveldorganisaties.
 
Onder de vlag van Green Deal, financiële stabiliteit, verdediging van vrijheid en rechtsstatelijkheid, herstel en veerkracht stemde de voltallige volksvertegenwoordiging in dit land voor het eerst in met Europese schuld waar 'hervormingen' aan vasthangen. Buiten en boven onze grondrechten en onze democratie. Als een dief in de nacht. Een blanco cheque.
 
'Hervormen' van markten en diensten lijkt een neutraal gegeven, maar herverdeelt macht kapitaal en inkomen averechts. 
 
Recht op mobiliteit in het kader van het grondrecht op een waardig leven wordt 'budgetneutrale vraaggestuurde basisbereikbaarheid'. Recht op pensioen na arbeid wordt kapitaliseren van pensioenfondsen om speculatie op de Belgische staatsschuld op de financiële markten te vermijden. 
 
Nadat de voltallige nationale politiek begrotingsmacht uit handen gaf, wordt de blanco cheque geïnd met ons geld: de herinvoer van het Europees Stabiliteitspact dat in België via de zesde staatshervorming 'vergrondwettelijkt' is. 
 
Het Pact ontneemt de volksvertegenwoordiging het toezicht op begroting, schulden en reguleren van markten en diensten. Buiten en boven onze grondrechten en onze democratie. Want over deze austerity worden de nationale  parlementen niet geraadpleegd, hoewel de burgers in Europa via heffingen en belastingen de Europese schuld afbetalen. 
 
Gezien de komende verkiezingen hebben wij voor de politieke partijen in gans België goed nieuws: via een verzoekschrift aan alle parlementen helpen burgers onze volksvertegenwoordigers om op hun grondrecht te staan en de stoplichtprocedure in gang te zetten tegen het Europees Stabiliteitspact.
 

Op vrijdag 1 maart stellen we dit verzoekschrift voor in Gent.

LEES OOK
Alexander Aerts / 16-04-2024

De Europese doorbraak van uiterst rechts

Uiterst rechts kan voortborduren op het huidige repressieve Europese migratiebeleid.
Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en Italiaans premier Giorgia Meloni tijdens een bezoek aan het eiland Lampedusa.
Alistair Keepe / 09-04-2024

Christendemocraten en conservatief-rechts blokkeren transparantere EU

De Europese Volkspartij en de rechts-conservatieve fractie vormen een obstakel voor meer transparantie.
Het Europees Parlement aan de buitenkant.
Robrecht Vanderbeeken / 08-04-2024

Over het democratische tekort in de begroting

Robrecht Vanderbeeken over het keurslijf van de nieuwe Europese begrotingsregels.
Close-up van een 2 euro-munt.