Extreem weer als alarmbel van zichzelf versterkende klimaatopwarming

Jan Walraven
luik overstroming noodweer
In Luik zorgde de zware regenval voor uitzonderlijke taferelen (© Bruno Fahy (Belga))
Klimaatcrisis

Het is van levensbelang om de klimaatopwarming en de terugkoppelingseffecten ervan een halt toe te roepen. Apache brengt de komende weken enkele van die effecten in kaart en toont waarom we ze in de kiem moeten smoren.

Een occlusiefront. Dat meteorologische fenomeen zorgde de voorbije dagen voor de massale regenval in delen van België, Nederland en Duitsland. De kolkende watermassa zorgt voor hallucinante beelden.

Verschillende wetenschappers brachten het extreme weer al in verband met de klimaatopwarming. Die opwarming zorgt ervoor dat dergelijke extremen veel vaker voorkomen. In dit geval zorgen de toegenomen temperaturen ervoor dat de lucht meer waterdamp kan vasthouden, waardoor de regenval in bepaalde omstandigheden uitzonderlijk groot is.

Klimaatwetenschapper Wim Thiery (VUB): 'De extremen nemen sterker toe dan gedacht'

De voorbije weken zagen we ook elders zeer uitzonderlijke weerfenomenen. “Zelfs als klimaatwetenschapper is het schrikken van de temperaturen die in Canada en de Verenigde Staten zijn gemeten”, zegt Wim Thiery, die aan de VUB onder meer klimaatextremen onderzoekt.

In het westen van Canada gaf de thermometer 49,6° C aan, een absoluut, maar triest hitterecord. Wetenschappers van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut schatten dat “dergelijke hitte ruwweg eens in de duizend jaar voorkomt in het huidige klimaat”. Meer nog: "zonder klimaatverandering was dit praktisch onmogelijk geweest”.

Dat de klimaatopwarming de kans op extreme weerfenomenen vergroot, is intussen algemene kennis. “De extremen nemen wel sterker toe dan gedacht”, zegt Thiery. "Ofwel zijn deze extremen ook extreem uitzonderlijk, ofwel hebben we bepaalde zaken nog onderschat in de klimaatmodellen.”

Nu al grote veranderingen

Die extremen doen zich in uiteenlopende weersystemen en op verschillende plekken voor. “In elk van die systemen zien we nu al grote veranderingen”, legt Thiery uit, die onder meer verwijst naar de smeltende ijskappen van Groenland en Antarctica, maar evengoed lange droogteperiodes in andere gebieden.

Wim Thiery: 'De risico’s op het overschrijden van bepaalde kantelpunten nemen toe naarmate de temperatuur verder stijgt'

De belangrijkste wetenschappelijke vraag daarbij: hebben we nu al bepaalde tipping points, kantelpunten overschreden? “Als we morgen naar een nul-uitstoot van CO2 gaan, stoppen dan de veranderingen? Indien het antwoord op die vraag ‘nee’ is, dan hebben we een kantelpunt overschreden.”

Van die kantelpunten zijn er tientallen. Het zijn stuk voor stuk zaken die we absoluut niet willen meemaken, stelt Thiery. “Onze planeet zou er fundamenteel anders uitzien.” Anders en wellicht niet bepaald aangenaam voor de mens en andere diersoorten.

“Het risico dat we bepaalde kantelpunten overschrijden, neemt toe naarmate de temperatuur verder stijgt. Een soort magische grens bestaat niet”, zegt Thiery. Een algemeen aanvaarde en in het klimaatakkoord Parijs afgesproken absolute bovengrens is een globale opwarming met 2° C. “Gaan we buiten die grens zullen we worden geconfronteerd met een runaway impact, zelfversterkende gevolgen, en onbekende feedbacks”, zegt Thiery.

Terugkoppelingseffecten

Dergelijke feedbacks, of terugkoppelingseffecten, houden in dat de bepaalde gevolgen van de klimaatopwarming op hun beurt zorgen voor verdere opwarming, waardoor de klimaatopwarming dus verder versnelt. Die feedbacks zijn allesbehalve louter toekomstmuziek. Ook vandaag zijn wetenschappers er al voor beducht.

“Het zogeheten albedo-effect is daarbij een van de belangrijkste”, zegt Rozemien De Troch, klimaatwetenschapper bij het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI). “Aan de polen is de opwarming het sterkst. Het poolijs smelt en zo neemt de totale witte oppervlakte af. Er wordt steeds minder zonlicht weerkaatst en meer warmte geabsorbeerd, waardoor de opwarming nog verder toeneemt.”

Het albedo-effect is slechts één terugkoppelingseffect van de klimaatopwarming. In dit geval een zogeheten positief terugkoppelingseffect, in die zin dat het de opwarming versterkt. Er zijn ook negatieve feedbacks, die de opwarming afremmen.

“Het albedo-effect is vrij duidelijk”, stelt De Troch. “Andere effecten zijn complexer. Bovendien zorgt het feit dat verschillende processen spelen ervoor dat ze moeilijk te implementeren zijn in klimaatmodellen.” De Troch geeft wel aan dat volgens het meest recente rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) het uiteindelijke effect van de verschillende feedbacks samen wel significant positief is, en dus de opwarming versterkt.

groenland ijs
Als ijskappen smelten, weerkaatsen ze minder zonlicht, waardoor de opwarming versnelt (CC BY-SA 4.0 Thomas Chu (Wikimedia Commons))

Tipping points

De door de mensheid veroorzaakte klimaatopwarming zet processen in gang die het klimaat nog verder verstoren en het in de richting van bepaalde kantelpunten duwt. Voor een mogelijk eerste tipping point moeten we noordelijk kijken, geeft Wim Thiery aan.

“Het zou kunnen dat de Noordelijke IJszee al in het midden van deze eeuw ijsvrij zal zijn in de zomer.” Elk jaar zien we op de Noordpool ongeziene veranderingen. “We meten elk jaar records van terugtrekkend ijs.”

Wim Thiery: 'Zowel de klimaatopwarming als de ontbossing vergen politieke actie'

Een ander potentieel kantelpunt overschrijden we mogelijk in het Amazonewoud. Daar bestaat het risico op een zogeheten dieback van het gebied, waarbij het woud door de opwarming zou transformeren in een soort savanne. Dit zou betekenen dat het Amazonewoud niet langer een opslagplaats is van CO2, maar een bron van CO2-uitstoot wordt. Een pas gepubliceerde studie toont zelfs dat het in delen van het Amazonewoud al zover is.

Ook hieraan ligt een terugkoppelingseffect mogelijk ten oorsprong. “Door de opwarming neemt het risico op droogte toe, en dus ook op bomensterfte. Hierdoor zal het gebied minder CO2 capteren, zal er ook minder verdamping zijn van water door de bomen, wat tot minder neerslag zal leiden, enzovoort”, legt Thiery uit.

Behalve de opwarming door de uitstoot van broeikasgassen wordt de Amazone bovendien getroffen door massale ontbossing. Ook deze ontbossing leidt tot verder opwarming. “Zowel de opwarming als de ontbossing vergen politieke actie. De ontbossing moet binnen een paar jaar volledig stoppen, willen we binnen de grenzen van het klimaatakkoord van Parijs blijven”, zegt Thiery.

LEES OOK
The Conversation / 20-04-2024

Oceaantemperatuur verpulvert records

Wat zijn de oorzaken van recordhitte in de oceanen en wat zijn de gevolgen?
Onderwaterbeeld met op de voorgrond een koraalrif en op de achtergrond een school vissen.
Tine Hens / 29-11-2023

Oceanograaf David Ho: 'Klimaatstrijd heeft disruptieve actie nodig'

Aan de vooravond van COP28 hekelt de oceanograaf dat zeker fossiele bedrijven te veel invloed hebben op politici.
Een onderhoudsmedewerker wandelt voorbij een scherm met het logo van COP28 in de Verenigde Arabische Emiraten.
Jurgen Masure / 28-07-2023

Naar een zomer zonder klimaatzorgen in 2033?

Alleen door samenwerking kunnen we iets doen aan de klimaatcrisis, schrijft Jurgen Masure.
De brandweer probeert op het Griekse eiland Rhodos een bosbrand te blussen.
2 REACTIES
Marcel Gielis16-07-2021 14:48:52
Vanmorgen in het persoverzicht hoorde ik over de lauwe reactie van Zuhal Demir op het EU-klimaatplan. Ik hoop dat de media (msm!) eindelijk eens kritisch gaan berichten over het falend Vlaams beleid terzake. Gelukkig is er nog Apache, waar we daarover dan toch een wetenschappelijk verantwoorde analyse kunnen lezen!
Canu Angelo16-07-2021 16:54:59
Dat het klimaat verandert valt niet te ontkennen. Maar blijven doen alsof CO2 uitstoot het probleem is , is ronduit belachelijk. Als we ooit naar 0% CO2 uitstoot zouden gaan dan zitten we met een gigantisch probleem want dat zou betekenen dat we massaal gestopt zijn met ademen… Planten kunnen trouwens niet zonder CO2. Ik kan enkel tot de conclusie komen dat er niets idioter is dan een carbon based lifeforms die oorlog voeren tegen… carbon.
Dus stop met het verwijderen van bomen in je eigen achtertuin en stop met het verharden voortuinen voor je begint te zeveren over de ontbossing van het amazone woud. Ik vraag mij trouwens af of de “woke” idioten onder ons weten waar hun sojaproducten vandaan komen. Ik althans wel ;).