Minderheidsrechten, wereldwijde luchtvervuiling, en defect internet

 Leestijd: 1 minuut0

Brengen minderheidsrechten de rechten van de meerderheid in het nauw, of is die meerderheid net te bevoorrecht? Hoe doet jouw stad het op vlak van luchtvervuiling vergeleken met steden in de rest van de wereld? Kunnen we het internet nog redden van dataslurpende platformen? Dit alles in de Keuze van Apache.

De meerderheid moet niet zeuren

De Sint is dan wel terug naar Spanje, de felle discussie over Zwarte Piet zindert in Nederland, en in mindere mate ook in België, nog na. Het is niet de enige discussie waarin minderheden zich luid en duidelijk laten horen. In een democratische rechtstaat, zoals Nederland, is dat ook niet meer dan logisch. In media, politiek en wetenschap is er echter erg veel aandacht voor de reactie van de meerderheid op deze kritische stemmen. ‘Tradities’ en ‘cultuur’ daag je niet zomaar uit, blijkbaar. Betekent de felle kritiek op bijvoorbeeld Zwarte Piet, en het in vraag stellen van bepaalde tradities en gewoonten, dat de rechten van de meerderheid geschonden worden, vraagt De Groene Amsterdammer zich af.

Niet bepaald. Omdat die meerderheid – als die al bestaat – alleen al omwille van het numerieke overwicht luider klinkt, is het net erg belangrijk om rechten van minderheden te vrijwaren en bewaken. De grote aandacht die de ‘gekrenkte’ meerderheid krijgt, toont dat eens te meer aan.


Hoe vervuild is de lucht die u inademt?

De minuscule deeltjes fijnstof die we dagelijks inademen berokkenen onze gezondheid enorme schade toe. Volgens de Amerikaanse overheid is 12 microgram partikels fijnstof per kubieke meter lucht per 24 uur het maximum om nog over lucht van goede kwaliteit te kunnen spreken. The New York Times toont dat de lucht in ontzettend veel steden, over de hele wereld, over die grens zit. De lucht in New Delhi in India is “extreem”, en in Peking in China “gevaarlijk”. Misschien geen verrassing. Ook de lucht in zowel Gent, Antwerpen, Leuven als Brussel overschrijdt de grens van wat nog gezond is.

Dit wereldwijde probleem is niet zonder gevolgen. Miljoenen mensen worden ziek, of sterven zelfs door het inademen van sterk vervuilde lucht. De armste mensen ademen bovendien de slechtste lucht in.

Luchtvervuiling (Foto: Pixabay)


Het internet moet gerepareerd worden

Het internet werkt niet meer zoals het hoort. En nee, we hebben het niet over onze wifi-modem die kapot is. Om de problemen van het wereldwijde web te fixen hebben we meer nodig dan een Proximus- of Telenet-reparateur. De Nederlandse internetpionier Marleen Stikker maakt niet enkel een diagnose, ze reikt ook oplossingen aan in haar nieuw boek. Het aanpakken van dataslurpende platformen is er zo één van. Dat is niet enkel nodig om onze privacy te beschermen, maar evengoed om onze gezamenlijke voetafdruk te beperken. Het internet slurpt steeds meer energie op, klaagt Stikker aan in een voorpublicatie op Follow The Money.

Als we dan in rekening brengen dat in het ‘internet of things’ steeds meer doodgewone huishoudapparaten met het internet verbonden worden, dan dreigt die voetafdruk nog vele malen groter te worden. “Als we de veestapel drastisch moeten inperken, waarom dan niet ook de datastapel?”


 

Auteur: Jan Walraven

Jan Walraven schrijft sinds 2015 voor Apache. Behalve journalist is hij ook redactiecoördinator bij Apache. Zijn boek ‘De diefstal van de eeuw’, over privacy en de tentakels van technologie, verscheen in 2018 bij Van Halewyck.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid