Forse schadeclaims en strafklachten tegen Apache. Een eis tot schadevergoeding van een VRT-journalist. Politici die afgedreigd worden. Een kritisch boek dat niet mag verschijnen … Met veel geld en dure advocaten wordt gepoogd kritische stemmen te smoren.
Opnieuw actueel
Daniël Termont eist een schadevergoeding van 10.000 euro van Ignace Vandewalle, auteur van het boek ‘De illegale Ghelamco Arena’. De Gentse burgemeester vraagt ook een rechtzetting en het stopzetten van de verkoop van het boek.
‘We zijn in één klap in Amerikaanse toestanden terechtgekomen’, klaagde Antwerps burgemeester Bart De Wever voor de micro van stadsradio Antigoon enkele dagen nadat Apache het dossier ‘de favoriete bouwondernemer van Bart De Wever‘ uitbracht.

Advocaat Omar Souidi arriveert aan ’t Fornuis voor het feestje van vastgoedlobbyist Erik Van der Paal (Foto: SA)
Het filmpje waarop te zien is hoe De Wever, samen met het bijna volledige Antwerpse schepencollege aankomt aan ’t Fornuis voor de feestdis van vastgoedlobbyist Erik Van der Paal, bewijst volgens De Wever dat na de Verenigde Staten nu ook ons land ten prooi valt aan riooljournalistiek.
Via zijn advocaten Walter Damen en Omar Souidi – allebei te gast op het fameuze etentje – diende Erik Van der Paal vervolgens een strafklacht in tegen Apache: schending van de privacy en belaging, heet het.
In de studio van Terzake beweerde Damen ’s avonds zonder verpinken dat Erik Van der Paal de klacht eigenlijk niet zozeer voor zichzelf indiende. Het was bezorgdheid voor de maatschappij die opspeelde.
Damen had het over ‘Britse’ in plaats van over ‘Amerikaanse’ toestanden, maar de boodschap van de advocaat was dezelfde als die van Bart De Wever een paar dagen eerder: onze maatschappij glijdt af naar riooljournalistiek en daaraan moet hoogdringend paal en perk worden gesteld.
SLAPP
Het eerste doel is niet zozeer om een rechtszaak effectief te winnen, wel om de tegenpartij het werken onmogelijk te maken
Wetenschappers waarschuwen echter al langer voor een ander soort ‘Amerikaanse toestanden’: Chilling. Letterlijk betekent het ‘afkoelen’, maar toegepast op journalistiek kan het worden omschreven als het juridisch proberen uitroken van kritische (onderzoeks)journalistiek en media.
Onder de naam Strategic Lawsuit Against Public Participation (SLAPP) vallen rechtszaken die tot doel hebben kritische stemmen te intimideren. Het eerste doel is daarbij niet zozeer om een rechtszaak ook effectief te winnen, wel om de tegenpartij het werken onmogelijk te maken. Dat kan door de juridische kosten hoog op te laten lopen, steeds nieuwe processen aan te spannen, exuberante schadeclaims te eisen en uiteindelijk kritische stemmen zodanig te ontmoedigen dat ze er het zwijgen toedoen.
De aanpak komt overgewaaid vanuit de Verenigde Staten. Op de voorbije twee conferenties van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) waren er sessies over de problematiek. Onder meer over de vraag hoe kritische onderzoeksjournalistiek en met name freelance journalisten en kleinere mediaspelers zich ertegen kunnen wapenen.
Europees verdrag
Apache kreeg op goed een jaar tijd vier klachten in de bus. Vorig jaar was er een dubbele klacht van de voormalige kabinetschef van Bart De Wever, Joeri Dillen (N-VA) en van projectontwikkelaar Land Invest Group. Samen eisen ze 350.000 euro schadevergoeding van Apache, omwille van onze berichtgeving over omstreden vastgoedoperaties in Antwerpen en de link met de failliete Optima Bank.
Een uitzonderlijk forse schadeclaim die onder meer door professor mediarecht Dirk Voorhoof werd gehekeld:
Enerzijds straalt een dergelijke hoge som aan schadevergoeding een vorm van intimidatie uit, anderzijds getuigt een vordering voor een bedrag van alles samen 350.000 euro van een wel erg hoge inschatting van de eigen reputatie. Ook op dit punt is de Europese rechtspraak duidelijk: dergelijke vorderingen of veroordelingen met dit soort consequenties voor het betrokken medium, kunnen de toets met het Europees Verdrag niet doorstaan.
De professor mediarecht wees in dat verband trouwens op de mogelijkheid dat de rechtbank kan “overwegen om Land Invest Group en Joeri Dillen zelf te veroordelen wegens tergend en roekeloos geding”.
Omar Souidi
Twee weken terug, kondigde de advocaten van vastgoedlobbyist Erik Van der Paal aan dat ze een strafklacht hadden neergelegd tegen Apache wegens het online zetten van het eerder genoemde filmpje, gedraaid aan de inkomdeur van ’t Fornuis.
Deze week volgde dan nog een vierde klacht. Deze keer van de stichting achter de populistische Franstalige Parti Populaire.
Ook daar is de advocaat die op het voorplan treedt Omar Souidi. De website van de advocaat die zich recent in mediarecht ging specialiseren, werd onlangs in het programma Strafpleiters nog door collega’s op de korrel genomen. De site oogt dan ook uitgesproken ‘Amerikaans’ met opmerkelijke baselines als ‘Let’s prepare and go to war’.
Stockbroekx
Ook Bart Aerts, freelance journalist bij de VRT, vond recent een schadeclaim van 100.000 euro in zijn brievenbus
Apache is niet het enige medium dat wordt geviseerd.
Ook Bart Aerts, freelance journalist bij de VRT, vond recent een schadeclaim van 100.000 euro in zijn brievenbus. Aerts bracht aan het licht dat Marc Stockbroekx, de voormalige voorzitter van de N-VA afdeling Brasschaat en goed bevriend met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon, een machtiging had gekregen van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) om BTW-vrije aankopen te regelen voor diplomaten.
Dat terwijl de man verschillende keren werd veroordeeld, onder meer wegens verduistering en bedrieglijk faillissement.
De raadsman van Stockbroekx in deze kwestie? Omar Soudi.
Sp.a-voorzitter John Crombez noemde de juridische aanvallen op Bart Aerts en op Apache twee weken terug in De Afspraak een “kwalijke zaak”.
Een uitspraak die deze week in Humo werd bijgetreden door Minister van Werk Kris Peeters (CD&V): “De intimidatie die de journalisten van Apache nu ondervinden, vind ik er ver over.”
Ghelamco
Uitgerekend op de dag dat het interview met Kris Peeters werd gepubliceerd, viel de laatste dagvaarding in de brievenbus van twee journalisten van Apache.
Ook ons Franstalig zusterblad Médor is helaas vertrouwd met het fenomeen en Humo-journalist Jan Antonissen werd enkele jaren terug nog vrijgesproken na een klacht van Pol Van den Driessche (N-VA). Die klacht kwam er na een artikel over het handtastelijk gedrag van Van den Driessche tegenover vrouwen.
Het gros van de klachten die in het profiel ‘chilling’ passen, mogen dan al uit de entourage van N-VA komen en Omar Souidi als raadsman hebben, ze zijn niet allemaal (puur) politiek. Sommige aanvallen komen ook van grote vastgoedspelers. In het geval van de schadeclaim van Land Invest Group tegen Apache is de verwevenheid met N-VA via Erik Van der Paal bekend.
Maar deze week liet uitgerekend de Vlaams-nationalistische opiniewebsite Doorbraak weten af te zien van haar plannen om het boek ‘De illegale Ghelamco Arena. Als politici zich met voetbal bemoeien’ van Ignace Vandewalle uit te geven.
Eind vorige maand mislukte een eerste poging van projectontwikkelaar Ghelamco om de publicatie van het kritische boek te verhinderen. Maar prompt volgde de aankondiging van een zaak ten gronde.
Karel Anthonissen: Laten we een fonds oprichten dat schadeclaims verzekert en een assisenproces eist bij zulke ‘vermeende’ persmisdrijven.
In een persbericht kondigde Doorbraak vervolgens aan de handdoek in de ring te werpen:
“Een procedure ten gronde voeren, laat staan een eventueel beroep uitvechten, zou een te zware financiële druk leggen op Doorbraak.”
Het is een schoolvoorbeeld van hoe ‘chilling’ kan werken: met veel geld en met dure advocaten een kleine speler op de knieën dwingen. Zelfs al staat die loodrecht in de schoenen.
Maar welk kruid is er tegen gewassen?
Misschien ligt het antwoord wel vervat in een recente tweet van gewestelijk BBI directeur Karel Anthonissen. “Laten we een fonds oprichten dat schadeclaims verzekert en een assisenproces eist bij zulke ‘vermeende’ persmisdrijven.
Wij denken alvast na over hoe we best omgaan met de aanhoudende intimidatiecampagne. Vorig jaar organiseerden we, aangepord door onze lezers een succesvolle crowdfundingcampagne. Ook nu krijgen we tal van suggesties in die richting, maar een crowdfunding is niet iets wat je zomaar elk jaar opnieuw snel organiseert.
Het is onze overtuiging dat het beste antwoord op chilling het schrijven van inhoudelijk sterke stukken is. Onthullingen die hopelijk steeds meer mensen kunnen overtuigen om lid te worden van Apache. Dat laat ons toe onze organisatie verder uit te bouwen tot een robuuste en duurzame onderzoekssite die tegen een stootje kan en die haar inhoud bij een steeds breder publiek bekend kan maken.
Uiteindelijk is dat exact het tegenovergestelde van wat de intimidatiecampagne beoogt.
Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.
Ja, ik word lid
Het is inderdaad zo dat de wetgeving wel zo in elkaar steekt dat straffeloos aanklachten tegen media uitbrengen is ingebakken in de procedures en verdedigen daartegen zeer wordt bemoeilijkt. Maar niettemin bestaat er wel zoiets als lichtvaardig procederen waartegen sancties kunnen worden geeist, ;alleen is het in belgie zo dat die eis pas na enkele gefaalde procedures aanvaard zal worden.
Het lijkt me dat het tijd wordt dat er een kapitaalkrachtig verdedigingsfront wordt gebouwd, zeg een financieel comite van waakzaamheid. Dat is iets anders dan crowfunding, en wel omdat het doel van het financieel comite van waakzaamheid zou moeten zijn om de continuiteit van de werking van de berichtgeving mogelijk te maken, en niet om een of andere rechtspersoon te behouden. Met behulp van zo een comite kan een soort guerilla worden verwezenlijkt, waarin Apache altijd en hoe dan ook kan worden voortgezet. Wie is bereid daaraan mee te doen? Ik wel.
Een moeilijke kwestie want fakenews, professionele leugenaars en andere breitbarten zouden ook een beroep kunnen doen op zo’n steunfonds.
In wezen hoort deze problematiek thuis bij de politiek. Hoe gaan wij als maatschappij met elkaar om?
Dit raakt aan zeer fundamentele principes als vrij nieuwsgaring, vrijheid van meningsuiting en meer.
Dus een debat hierover is wat echt nodig is.
Gezond en verstanding op de dreiging is ondertussen wel een noodzaak maar geen oplossing in gronde. Via procederen, een juridisch gevecht aangaan, wordt het achterliggende patroon niet aangepakt. Het speelt de machtsspelers in de kaart, zij zien niets anders dan strijd, winnen of verliezen.
Samen een fonds (en dus een front) vormen lijkt me een goed idee. Het verenigt de krachten en ontmoedigt de agressie.
En blijf het dossier opbouwen!
@jan van Eemeren. Het door mij bedoelde steunfonds betreft vooralsnog enkel Apache.
Niet enkel deze manier van intimidatie van de pers en eventueel zelfs individuele personen die niet sporen, maar ook het “trollen” op het internet, het lanceren van onwaarheden en daarna ombuigen naar “verkeerd begrepen” zijn tactieken die de NV-a regelmatig toepast. Telkens weer krijgt men dan de nodige media-aandacht. Er gaat bijna geen dag voorbij of een of ander NV-a-er is ergens in het nieuws verschenen. Dit alles lijkt me zeer goed georkestreerd.
Wat betreft het oprichten van een steunfonds: hoeveel geld wil men inzamelen? Als men weet welk een kapitaal achter de NVa staat, en daar bedoel ik niet enkel de partijkas mee…
Het praktisch voortzetten van de activiteit van apache op zich moet je begroten op circa 250.000 euro per jaar.
Indrukwekkend stukje. Laat me slechts dit opmerken: het zou schitterend zijn als Apache Onderzoeksjournalistiek het moedige voornemen kan waarmaken: onder druk nog beter worden. Na kruisiging verrijzen. Van de nood een deugd maken. Meer steunende leden verwerven.
Persoonlijk ben ik in elk geval lid van de clan/band geworden vorige week, nadat het mij aangenaam trof dat er (weer eens) een ijzersterk stuk was gemaakt, dat Recht verdedigt en maatschappelijk onrecht bestrijdt.
Een redactie, een organisatie die zo moedig de pen hanteert, dat verdient mijn diepste eerbied.
En op den duur kan ik niet anders dan dat vertalen in tastbare steun.
Aandeelhouder worden is niet alleen financieel een steun voor Apache. Het drukt een engagement uit. Het onderschrijft de doelstellingen. Het belichaamt een visie. Apache wordt een stukje van jezelf.
Met een abonnement wens/kan je te weten komen wat er zoal echt gebeurt in onze samenleving. Apache fileert onbevreesd.
Een abonnement of aandelen kan je schenken.
Apache is nodig. Al was het maar om die ‘andere taal’ niet te laten verdwijnen en ‘verantwoordelijken’ aan te spreken.
Apache wordt aangevallen omdat ze roet in het eten gooien. Omdat ze licht op de ‘duisternis’ schijnen. Omdat ze de (klein)menselijkheid blootleggen. Verborgen agenda’s doen inkijken. Kortzichtigheid doen aanvoelen. Apache laat zien welke zaken vierkant draaien en hoe dat leidt tot ontwrichting. Logisch dat een bepaalde groep mensen er alles aan wil doen om hen het zwijgen op te leggen…logisch dat die mensen al veel geld en macht hebben…anders zouden ze niet vechten om te behouden.
Apache heeft – los van alle claims – sowieso meer geld nodig om nog meer te laten ‘zien’…te groeien.
Logisch dat de taal van Apache niet mag verdwijnen…logisch dat we er werk van moeten maken om Apache blijvend te laten ‘getuigen’. Genoeg is genoeg.
Hoe bereiken we het ‘juiste’ geld? Wanneer steken we de koppen bij elkaar?!
@Apache : hoe zien jullie dat?
Hernieuwing herbeginnen: het -abc- heruitvinden vanaf volgende begrippen.
Geef me, volgens jou alleen, zonder groepsbelang van generlei soort, je opinie over volgende uitspraken (zie onderaan hoe):
-a- Eerlijkheid, Zwijgzaamheid, Oprechtheid, Begrip, Mededogen, Kleinheid…
-b- Economie betekent: “handelend omgaan met Medemensen”…
-c- Privaat en Algemeen Belang vallen nooit samen…
-d- Het Primaat van de Politiek dient het Privaat Belang…
-e- Efficiëntie, Macht, Concentratie, Grootsheid…
-f- Onbegrip, Onvermogen, Achterklap,…
-g- Publieke Opinie, Kijkcijfers en Reclame…
-h- Mezelf en mijn Barbie-pop…
-i- Mijn zeiljacht, mijn Rolls, ondanks mijn drugs…
-j- Back to Basics…
-k- Liever Alleen en Blij dan Samen en Droef…
-l- Plan-economie vermag meer dan Bang-economie…
-m- Essentie van Economie is Productie en niet Gewin…
-n- Gewin is een Bijproduct van Goed Leven…
-o- God is het Doel en Jean-Marie is de Keeper…
-p- Trots en ijdelheid, Hoogmoed en Zwans zijn x van de y hoofdzonden…
-q- Beter leren Zwemmen dan Verdrinken…
-r- Er zijn meer eerlijke journalisten dan eerlijke politiekers…
-s- Er zijn meer eerlijke politiekers dan eerlijke projectontwikkelaars…
-t- Survival of the FITtest…
-u- Survival of the FATest…
-v- Uw gedacht is Mijn gedacht…
-w- Mijn gedacht is Uw gedacht…
-x- Eéndracht maakt Macht…
-y- Macht maakt ZES Regeringen in EEN Land…
-z- Spijtig dat er maar 26 letters zijn in 1 Alfabet (behalve Chinees)…
Onderaan is hier:
Van je antwoorden verwacht ik het volgende:
-1- geef je 3 beste uitspraken weer met hoofdletters, in volgorde van belangrijkheid, bijvoorbeeld: -ALV-
-2- geef je 3 slechtste uitspraken weer met kleine letters, in volgorde van onbelangrijkheid, bijvoorbeeld: -def-
-3- wetende dat elke uitspraak ook een tegenspraak inhoudt, maakt de keuze moeilijker, daarom verwacht ik een tweet @Seppe2 en @cochez_tom in volgende vorm: ALV-def-“ik wist het en denk voort binnen de limieten van mijn tweet” of zo…
Met dank aan alle levende (ook gewezen) wezens,
vooral aan Winnetou, mijn jeugdvriend,
René
“Gerechtigheid is niets anders dan het profijt van de sterke”. (Thrasymachos – Grieks sofist – 459-400 v.ch)
Vrouwe Justitia is de godin van de rechtvaardigheid en wordt altijd afgebeeld met een weegschaal en een zwaard, soms ook met een blinddoek. Deze voorwerpen zijn symbolisch voor rechtelijke taken. De weegschaal staat voor evenwichtigheid. Een rechter moet de argumenten van beide partijen zorgvuldig afwegen. Het zwaard is het symbool van de beslissingsmacht, de rechter moet de knoop doorhakken. Hij moet een vonnis vellen.
Apache moet hopen dat 1) de weegschaal in evenwicht blijft, en het zwaard niet bezwijkt voor de kapitaalkrachtigsten, en
2)zich van de diensten voorzien van een stel spits advocaten, maar dat is dan weer een ander probleem, die deze brok hi tech justitie ook kunnen doorgronden, uitspitten en naar hun hand zetten.
Van ons alvast een dubbele dikke duim voor Apache
Ik kan maar één conclusie trekken : mensen kunnen verandering afdwingen door alle politiekers af te straffen die deel zijn van een partij die deze praktijken gebruikt.
Ongeacht de ideologie die ze zouden vertegenwoordigen.
Politiek wordt al eeuwen beheerst door het grote geld. Het is nu met de zichtbaarheid in de pers dat wij het volk de macht naar ons toe moeten trekken.
Door meedogenloos te stemmen op partijen die zich niet laten omkopen. En ja ik vrees dat ge dan toch bij minder bekende alternatieven zult moeten gaan zoeken.
Zo lang de meerderheid wordt gevormd door ‘regeringspartijen’ zal er niets fundamenteel veranderen.
Apache doet zijn ding door de zaken aan het licht te brengen, wij als burgers hebben ook onze verantwoordelijkheid.
Bizar dat er geen inzameling gebeurt voor Apache.org tijdens de warmste week. Want het echt onafhankelijke pers die verzekerd dat het geld dat we massaal in de overheid steken niet in de zakken van de rijkste en meest immorele mensen belandt.
Mei 68ers die nog ademen zullen helaas niet meer voor mei 2018 kunnen zorgen en de ”IK-GENERATIE” zie ik er niet aan beginnen verslaafd aan de ”sociale spion media” die de rol van de overheid perfect aan- en invullen bij het in kaart brengen van de ”gemoederen’ ‘bij het plebs, waardoor diezelfde overheid de mogelijkheid wordt geboden in functie hiervan als grootste producent van het meest flagrante nepnieuws met , hun inhoud vol van eufemismen, deskundig aan te passen en ons allen verder om de tuin te leiden.
Beste,
U niet laten intimideren. Gewoon verder doen. U bent goed bezig.
Groeten.
Chris Delwaide.