Over de plannen van Apache.be

Redactie Apache
(Foto Kathera)
(Foto Kathera)
(Foto Kathera)
(Foto Kathera)

Eerder dit jaar startte Apache.be een crowdfundingcampagne. Daarbij legden we de lat zeer hoog: we wilden 200.000 euro ophalen. Het werd (voorlopig) 70.000 euro, geld dat allemaal afkomstig is van kleine investeerders die doorgaans 50 of 100 euro op tafel legden omdat ze ons geloof in de nood aan echt onafhankelijke journalistiek delen.

De achterliggende bedoeling van die crowdfundingactie was om onszelf extra tijd te kopen om op zoek te gaan naar grotere investeerders die wel wat zagen in ons businessplan waarin we een voorfinanciering voorzien voor een fors uitgebreide redactie voor de komende drie jaar. De voorbije maanden voerden we daarover tal van gesprekken met potentiële investeerders. Daarbij stelden we keer op keer vast dat er weliswaar veel interesse bestaat, maar ook heel veel koudwatervrees. De compleet scheefgetrokken mediamarkt waarbij kranten en tijdschriften jaarlijks voor ruim 400 miljoen euro indirect worden gesubsidieerd - geld waarop we als nieuwe speler geen beroep kunnen doen - , speelt daarbij een cruciale rol. Die concurrentievervalsing weerhoudt investeerders.

Maar ook de 'eisen' van onze kant spelen ongetwijfeld een belangrijke rol. We willen garanties dat de redactie het heft in eigen handen houdt en we kiezen ervoor een erkende coöperatieve vennootschap te blijven. Dat impliceert onder meer dat de zeggingschap van mensen die meer geld investeren in de cvba hoe dan ook beperkt blijft. Bovendien zijn de dividenden geplafonneerd op zes procent. Anders gezegd: investeren in Apache.be is een maatschappelijke investering in onafhankelijke (onderzoeks)journalistiek, geen klassieke belegging. Het is onze overtuiging dat de organisatiestructuur achter het nieuws in heel sterke mate bepaalt wat nieuws is en hoe dat wordt gebracht.

Gelukkig zijn er naast de ruim 600 'kleine' aandeelhouders van Apache.be ook mensen met meer financiële armslag die overtuigd zijn van de dringende nood aan een maatschappelijke investering in onafhankelijke (onderzoeks)journalistiek. Met hen zijn we vandaag in gesprek over de verdere uitbouw van Apache.be. In de loop van de komende maanden zal duidelijk worden hoe dat zijn beslag krijgt. Zeker is dat we daarbij niet over één nacht ijs zullen gaan en onze  tijd willen nemen om alles op punt te zetten. In afwachting daarvan blijven we de journalistiek brengen die u van ons gewoon bent. Dat u die weet te pruimen, blijkt uit het feit dat we nooit zoveel nieuwe abonnees mochten verwelkomen als de voorbije maand.

Klik hier om abonnee te worden

Klik hier om aandeelhouder te worden en de verdere uitbouw van Apache.be mee mogelijk te maken

LEES OOK
Redactie Apache / 17-11-2023

Collega-onderzoeksjournalisten bekronen Apache

Het VVOJ-Vliegwiel wordt uitzonderlijk aan de hele redactie van Apache uitgereikt.
Apache-hoofdredacteur Karl van den Broeck ontvangt het VVOJ Vliegwiel van jurylid Jeroen Trommelen.
Redactie Apache / 06-09-2022

Apache zoekt uitgever

Zorg jij voor het commercieel succes van de nieuwssite Apache en Apache Magazine?
apache logo inhoud heerst
Redactie Apache / 05-05-2022

Welkom op de Dag van Apache!

De Dag van Apache is terug! Met onder meer Rebekka de Wit, Hind Fraihi en de film 'Flee'.
DAG VAN APACHE