Media.21 vraagt toekomstgericht mediabeleid

15 februari 2014 Redactie Apache
LOG_MEDIA21_1-2
LOG_MEDIA21_1-2

Klassieke businessmodellen krijgen het moeilijk, journalisten komen op straat te staan en de mediaconcentratie neemt zorgwekkende proporties aan. Binnen die nieuwe en snel wijzigende context zoeken gevestigde media naar manieren om te overleven en te innoveren, maar komt er ook ruimte voor nieuwe spelers en onafhankelijke media die overtuigd zijn van hun plek naast de grote groepen.

Media.21 bundelt mediaspelers die elk op hun manier een antwoord formuleren op de bestaande mediacrisis. Dat antwoord kan inhoudelijk en/of commercieel zijn, maar altijd met de blik op de toekomst: het is onze overtuiging dat de mediacrisis kansen biedt indien er volop ingezet wordt op journalistieke kwaliteit. Wij doen dat via nieuwe en onafhankelijke media, maar we geloven dat ook binnen commerciële én openbare mainstreammedia voor journalistieke meerwaarde gekozen kan worden.

Een absolute voorwaarde daarvoor is dat het mediabeleid en de perssteun geënt worden op de nieuwe realiteit. De bestaande steun aan de pers komt momenteel niet zozeer de journalistiek dan wel de grote mediagroepen ten goede en verhoogt de drempel voor nieuwe initiatieven. Media.21 pleit daarom voor een vlak speelveld waarbinnen iedereen dezelfde kansen krijgt en waarbij de overheid in de eerste plaats journalistiek steunt omwille van zijn onmisbare meerwaarde voor de democratie.

Met het oog op de verkiezingen van 25 mei 2014 lanceren we tien concrete voorstellen die moeten bijdragen tot een fair, divers en rijker Vlaams medialandschap, compleet met nieuwe spelers en onafhankelijke media die een eerlijke kans krijgen om zich verder te ontwikkelen.

Hier leest u ons tienpuntenplan (pdf.)

LEES OOK
Koen Frans / 29-02-2016

Enquête Apache: de resultaten

De voorbije twee weken bevroegen we de bezoekers van onze site. Bijna 500 lezers namen de tijd om een korte vragenlijst in te vullen. De resultaten geven een inkijken in de wensen…
Enquete
Tom Cochez / 20-11-2013

Denemarken moderniseert perssteun en krijgt Europees applaus

De Europese Commissie stemt in met een opmerkelijk plan van de Deense overheid om de geschreven pers op een andere manier te steunen. Denemarken wil niet langer, zoals dat ook in…
nieuws1
Peter Casteels / 20-11-2013

Debat in Gent: Wat is kritische journalistiek?

Gisteren vond in Gent het debat over kritische journalistiek plaats dat vijf alternatieve media waaronder Apache.be samen organiseerden. Wat is kritische journalistiek? Moeten…
(Foto: Doviende)