De stoelendans der hoofdredacteuren (bis)

Tom Cochez , Peter Casteels
(Foto: NiiiceDave)
(Foto: NiiiceDave)
(Foto: NiiiceDave)
(Foto: NiiiceDave)

Vooral de weekbladen hebben het de voorbije jaren flink te verduren gehad. Humo, P-Magazine en Knack, maar ook de klassieke 'boekskes' zoals Dag Allemaal en Story zien hun lezers bij bosjes vertrekken. De verkoopcijfers van Humo ogen het droevigst en dat vertaalde zich de voorbije jaren in een hele reeks wissels aan de top van de redactie.

Humo

Bart Vanegeren werd hoofdredacteur van Humo nadat hij als adjunct-hoofdredacteur Sam De Graeve in september 2011 zag vertrekken. Die hield het na iets meer dan een jaar – in mei 2010 begon hij samen met Jörgen Oosterwaal om in september van hetzelfde jaar alleen verder te werken – bij Humo bekeken. Vanegeren had Jan Antonissen naast zich als chef reportage en de van Canvas afkomstige Jan Stevens als directeur van het blad. In 2012 werd Vanegeren, aan het begin van de zomer vervangen door Wouter Vandriessche. Die werkte tot daarvoor als journalist voor De Standaard. Hij bracht Karel Degraeve mee als adjunct, die tot daarvoor hoofdredacteur was van Focus Knack. Jan Stevens maakte op hetzelfde moment de oversteek naar Vier. Later vertrok ook Jan Antonissen naar het productiehuis van uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts. Bart Vanegeren ging gewoon weer voor Humo schrijven.

Deze zomer raakte bekend dat Vandriessche opstapte als hoofdredacteur. Na een korte overgangsperiode waarin Degraeve de leiding overnam werd in september Danny Ilegems aangesteld als nieuwe hoofdredacteur van het blad. Daarvoor maakte Ilegems voor Sanoma Goedele en na de stopzetting van dat maandblad ook andere gelegenheidsmagazines rond bekende figuren zoals sterrenkok Sergio Herman. De nieuwe hoofdredacteur van Humo werkte eerder als journalist voor het blad en richtte achtereenvolgens MaoMagazine en DENG op. Van Driessche – die net als Ilegems voor DENG schreef - ging ondertussen weer aan de slag bij De Tijd, een krant waar hij ook eerder al voor werkte.

Bij Humo stapte Wouter Vandriessche afgelopen zomer op als hoofdredacteur. Na een korte overgangsperiode waarin Karel Degraeve de leiding overnam werd in september Danny Ilegems aangesteld als nieuwe hoofdredacteur

P-Magazine

P-Magazine kende de voorbije twee jaar drie hoofdredacteuren. In het voorjaar van 2012 stapte Michael Lescroart op als hoofdredacteur – een functie die hij in 2009 had opgenomen - na een onenigheid met uitgever Think Media over de inhoudelijke lijn van het blad. Lescroart voerde een restyling door waarmee de nadruk minder op babes en meer op actualiteit en sport ging liggen. Lescroart schrijft momenteel voor Gazet van Antwerpen.

Hij werd bij P-magazine opgevolgd door Patrick De Witte. De Witte werkte eerder voor titels als Humo en DENG en schreef ook tijdens zijn hoofdredacteurschap een column voor de vrijdagse mediabijlage van De Morgen. Daarnaast maakte hij met zijn productiehuis 3Keys programma’s voor VRT en VTM. De Witte probeerde de focus van het blad verder te verleggen naar actualiteit, en maakte zelfs een special over de opwarming van de aarde. Op 19 februari 2013 overleed De Witte echter onverwachts. Hij werd opgevolgd door Jeroen Denaeghel die als journalist voor het blad werkte. Sinds zijn aantreden staat er weer elke week een babe op de cover van het blad. “De schalkse, stoutere touch - ons handelsmerk - heb ik de laatste maanden wat gemist. […] Op een stijlvolle en correcte manier moet P-magazine weer een blad met ballen - én borsten - worden, en daar wil ik gerust mijn schouders onder zetten”, liet hij bij zijn aantreden optekenen.

Knack

Intussen rommelde het ook flink op de redactie van Knack. Karl van den Broeck werd in 2011 als hoofdredacteur opgevolgd door Johan Van Overtveldt. Die combineerde zijn nieuwe job met het hoofdredacteurschap van Trends dat hij sinds 2010 bekleedt. Van Overtveldt heeft een verleden in zowel de zakenwereld als de journalistiek. Hij werkte onder meer voor het Verbond van Kristelijke Werkgevers en Kaderleden. In 2011 liet hij het hoofdredacteurschap van Knack echter alweer schieten: hij ging zich weer op Trends richten en werd gastprofessor aan de Universiteit Hasselt. Karl Van den Broeck werd aan het begin van 2012 chef boeken bij De Morgen – een positie die hij intussen verliet.

De komst van Jörgen Oosterwaal bij Knack leidde tot het vertrek van directeur Rik Van Cauwelaert en columnist Koen Meulenaere

Bij Knack werd Van Overtveldt opgevolgd door Jörgen Oosterwaal. Die was eerder jarenlang hoofdredacteur van Humo en kreeg kritiek te verduren toen hij tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 een magazine voor Antwerps burgemeester Patrick Janssens (Sp.a) maakte dat als campagnemateriaal werd gebruikt. De komst van Oosterwaal zorgde voor opschudding op de redactie: directeur Rik Van Cauwelaert en columnist Koen Meulenaere stapten op, om enkele maanden later bij De Tijd aan de slag te gaan.

Televisie

Ook op de nieuwsredacties van VRT en VTM was het de voorbije jaren een komen en gaan. Op 9 november 2011 volgde Luc Rademakers Liesbet Vrieleman op als algemeen hoofdredacteur van de nieuwsdienst. Vrieleman vertrok richting Woestijnvis om uiteindelijk programmadirecteur bij VIER en VIJF te worden. Waar Vrieleman bij de VRT nog aan het hoofd stond van een driespan met verder Wim Willems, als hoofdredacteur Nieuws en Kris Hoflack, als hoofdredacteur Duiding, leidt Luc Rademakers vandaag een College van Hoofdredacteurs met daarin verder Emmanuel Rottey, Griet De Craen, Wim Willems en Carl Voet.

Vorige maand raakte bekend dat het gros van de taken van Wim Willems binnen de hoofdredactie van de VRT Nieuwsdienst worden overgenomen door Carl Voet. Een hoofdredacteur voor het Journaal wordt nog gezocht. Wim Willems leidt intussen het project voor televisieproducties in HD-kwaliteit.

Kris Hoflack vertrok kort na de komst van Rademakers en ging tijdelijk aan de slag bij uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts om er de opstart van de televisieafdeling te begeleiden. Op 1 oktober 2012 werd zijn overstap naar VTM bekend gemaakt, waar hij als algemeen directeur boven de hoofdredacteurs nieuws - Nicholas Lataire en Bart Van Doorne - kwam te staan. Lataire was bij VTM hoofdredacteur geworden na het onverwachte ontslag van Eric Goens die vervolgens naar Humo verkaste. Lataire kreeg later het gezelschap van Bart Van Doorne die co-hoofdredacteur werd. Van Doorne kwam over van De Morgen waar hij als co-hoofdredacteur nog eventjes mocht doorwerken na het vertrek van Klaus Van Isacker. Maar anderhalf jaar nadat hij bij De Morgen mocht vertrekken, mocht Van Doorne ook bij VTM vertrekken. Op geen van beide plaatsen werd hij opgevolgd.

Rustige vastheid

Ivo Vandekerckhove houdt het bij Het Belang van Limburg al heel lang vol als hoofdredacteur: sinds 2000 leidt hij de Limburgse krant

De stoelendans bij de dagbladen bleef de voorbije twee jaar al met al beperkt, al zijn er uitzonderingen. Bovendien dreigt de verkapte overname van Concentra door Corelio en de oprichting van het Mediahuis de komende weken en maanden opnieuw voor opschudding te zorgen. De meest stabiele hoofdredacties lijken die van de Concentra kranten te zijn. Pascal Kerkhove is intussen al meer dan zes jaar hoofdredacteur van Gazet van Antwerpen. Ivo Vandekerckhove houdt het bij Het Belang van Limburg nog veel langer vol: al sinds 2000 leidt hij de Limburgse krant. Begin deze maand kreeg hij wel het gezelschap van Indra Dewitte (tot voor kort anker van De Zevende Dag) die adjunct-hoofdredacteur werd.

Ook bij de kranten van Corelio waren het twee relatief rustige jaren binnen de hoofdredacties. Bij De Standaard bleven Karel Verhoeven en Bart Sturtewagen, die als sinds 2010 aan het hoofd van de redactie staan op post. Eerder dit jaar volgde wel de mededeling dat ze hun taken onderling herschikken. Bart Sturtewagen heet nu officieel 'opiniërend hoofdredacteur'. Karel Verhoeven is 'algemeen hoofdredacteur'.

Bij zusterkrant Het Nieuwsblad vertrok Geert Dewaele, enigszins onverwacht, in het najaar van 2011 om als hoofdredacteur opgevolgd te worden door Guy Fransen. Die kreeg korte tijd later het gezelschap van Pascal Weiss (hoofdredacteur nieuws) en Liesbeth Van Impe (politiek hoofdredacteur). Vanaf begin volgende jaar zullen die twee laatste samen het hoofdredacteurschap van Fransen overnemen.

De Persgroep

Bij De Tijd lijkt Isabel Albers, na een rumoerige periode, opnieuw voor rust te zorgen. Zij volgde in het najaar van 2011 Pierre Huylenbroeck op en zag sindsdien Wouter Vandriessche (ex-hoofdredacteur van Humo) en Rik Van Cauwelaert (ex-directeur van Knack) overkomen naar de zakenkrant.

Op 25 september werd de hoofdredacteurwissel bij Het Laatste Nieuws aangekondigd. Een dag eerder was Brecht Decaestecker adjunct-hoofdredacteur van De Morgen

Bij de andere titels van De Persgroep verliepen de voorbije twee jaar minder rustig.  Ruim een jaar geleden kreeg Het Laatste Nieuws een nieuw duo hoofdredacteuren: Margot Moeseke en Wim Verhoeven volgden Paul Daenen op die liefst 17 jaar hoofdredacteur van de krant was.

Het vertrek van Daenen kwam er sneller dan verwacht. De planning was dat Daenen zijn opvolgers nog een tijdje zou begeleiden, maar De Morgen, een andere krant van De Persgroep eiste acuut zijn aandacht op. Samen met Jaak Smeets, de man met wie hij jarenlang samen Het Laatste Nieuws maakte, bekleedt Daenen de functie van uitgever binnen De Persgroep. Feitelijk zijn beide ex-hoofdredacteuren van Het Laatste Nieuws superhoofdredacteuren die de andere titels van De Persgroep naar het model van Het Laatste Nieuws omvormen.

Op 25 september werd de hoofdredacteurwissel bij Het Laatste Nieuws aangekondigd. Een dag eerder was Brecht Decaestecker adjunct-hoofdredacteur van De Morgen geworden. Officieel om "samen met hoofdredacteur Wouter Verschelden voortaan de dagelijkse leiding van de krant op zich te nemen". Nog twee weken later kreeg Paul Daenen een "rondleiding" op de redactievloer van De Morgen. Toen Apache.be bij die gelegenheid schreef dat Daenen de "echte baas" van De Morgen werd en de dagen van hoofdredacteur Wouter Verschelden bijgevolg zo goed als geteld waren, werd dat nog furieus ontkend.

Drie weken later werd bekend dat Wouter Verschelden werd ontslagen als hoofdredacteur. Zijn job zou worden overgenomen door Yves Desmet met naast hem Brecht Decaestecker. Het ontslag van Verschelden is een van de eerste beleidsdaden van Paul Daenen. Begin mei werd de hoofdredactie van De Morgen verstrekt door Lisbet Imbo die intussen, samen met Decaestecker adjunct-hoofdredacteur van De Morgen is.

LEES OOK
Georges Timmerman / 31-10-2011

Van Loon Luc

In 1996 ging NV De Vlijt, de uitgever van Gazet van Antwerpen, failliet. De krant werd vervolgens overgenomen door de Regionale Uitgevers Groep (RUG), inmiddels omgedoopt tot…
apache