De nieuwe paus is bekend: 'Heer geef me 180 dagen'

Roel Verschueren
Christoph Schönborn (Foto: DrabikPany)
Christoph Schönborn (Foto: DrabikPany)
Christoph Schönborn (Foto: DrabikPany)
Christoph Schönborn (Foto: DrabikPany)

Terwijl de kardinalen rustig in afzondering afwachtten, en nog altijd afgesneden waren van GSM, iPad of enig ander communicatiemiddel, was vooral kardinaal Danneels duidelijk opgelucht dat hij de tweede stemronde niet had overleefd. “Ik word daar zo moe van,” zou hij een collega kardinaal in het oor gefluisterd hebben, “en zoals je weet heb ik mijn deel aan de miserie al gehad.”

Schönborn had zich, voor hij het conclaaf verliet, nog kort tot de overige 114 kardinalen gericht:

Wat op Wikipedia staat kan dan wel waar zijn, het zal mijn pontificaat niet bepalen. Vroeger niet en nu niet. Vergeet niet dat ik kardinaal geworden ben na het seksschandaal van mijn voorganger Herman Groër, en dat is lang voor jullie tijd van bekering. Ik ken jullie, allemaal, en één voor één, ik weet wie jullie zijn, zo goed als ik weet wie hij was.

Insiders lazen toevallig een deel van de tekst die Schönborn in voorbereiding had. De titel was alvast veelzeggend: “Heer geef me 180 dagen!” Uit analyse van een paar iPhone foto’s genomen van de teksten buiten het conclaaf, blijkt dat zijn rede zal bestaan uit drie delen. En dat hij voor elk deel 60 dagen tijd vraagt. In de kantlijn merkte iemand op hoe er gekribbeld stond “60 dagen, niet meer en niet minder!”

Eerste zestig dagen

“Ik wil zestig dagen voor het uitmesten van de stal. Als Oostenrijker weet ik wat betekent. Wij waren destijds voortrekkers in het hele pedofilieprobleem dat onze kerk telkens opnieuw belast. Ik geef vandaag de opdracht aan een lijst van aartsbisschoppen om ervoor te zorgen dat binnen zestig dagen geen nieuwe klachten meer binnenkomen. En meer nog, dat binnen zestig dagen geen geestelijke nog in ambt is waarvan ook maar een vermoeden bestaat dat in het verleden iets gebeurd is wat de kerk vandaag niet meer accepteert. Geestelijken die zich vrijwillig melden bij het nieuwe contactpunt “daders” in het Vaticaan, zullen weliswaar uit hun ambt worden ontzet, maar mogen zich terugtrekken in een abdij om te bidden over hun zonden, zonder enig verder contact met de buitenwereld. Ik heb mijn familie opgedragen het grootste deel van ons vermogen te storten in een nieuw fonds, van waaruit, na de geplande verkoop van ettelijke leegstaande onroerende goederen van de kerk, voldoende geld aanwezig zal zijn om binnen de zestig dagen ALLE slachtoffers van seksueel misbruik in de ganse wereld te vergoeden. Ik, van mijn kant, zal een week boete doen in naam van alle daders, op de trappen van de basiliek, en me beperken tot water, tot mij wordt gezegd dat het hele misbruikprobleem van de baan is, en we verder kunnen.”

Ik geef vandaag de opdracht dat binnen zestig dagen geen geestelijke nog in ambt is waarvan ook maar een vermoeden bestaat dat in het verleden iets gebeurd is wat de kerk vandaag niet meer accepteert

De insiders wisten niet wat ze lazen. Ze hadden ook geen toegang tot de andere kardinalen in het conclaaf, ze wisten dat Danneels zijn zeven jaar oude GSM tegen alle conclaaf-regels nog bij zich had, maar dat die al lang geen batterij meer had, en dus ook geen contact met welke Pontificale GSM-mast dan ook. Hij had hem nog in zijn rechterbroekzak zitten, in de hoop dat hij ooit nog eens goed zou trillen. Sinds een paar jaren en het vertrek van Vangheluwe, tevergeefs.

Tweede zestig dagen

“En wat die Vatileaks-affaire betreft, ik heb daar ondertussen genoeg informatie over om te beslissen dat alle homoseksuele geestelijken, binnen of buiten de Curie, best zo snel mogelijk trouwen. Ik ben voor het huwelijk, dan kunnen we ook maar best het voorbeeld geven dat het huwelijk voor ons nog altijd heilig maar niet langer exclusief is, of het nu om mannen met mannen gaat, vrouwen met vrouwen, euh… is er nog een combinatie binnen de curie mogelijk, dan nemen we die ook op. Ratzinger was ook geen heilige. Ik las Verschuerens column “Paus in de lift” zo’n twee jaar geleden ook. Nee, we moeten die druk kwijt. Ik vind trouwens die Kardinaal Ganswein echt een geile. En dat zuster Gertrude van “Das Werk”, geen toegang krijgt tot zuster Maria bij “Opus Dei”, heb ik altijd al wreed gevonden. Ze hebben beloofd alles discreet te houden, en alles te ontkennen mocht ooit iemand er een opmerking over maken. Wat wil een paus meer? Wel deze paus wil meer, vooral openheid!”

Derde zestig dagen

Het derde luik waarvoor Christoph Schönborn zestig dagen vroeg waren de afvalligen

Het derde luik waarvoor Christoph Schönborn zestig dagen vroeg waren de afvalligen. Hij had zijn tekst al meteen aangepast omdat hij het aanvankelijk over vrouwen had, hij begreep snel dat hem deze communicatiefout niet in dank zou worden afgenomen. Nee, hij zou alle mensen die de kerk - waarom dan ook – sinds de jongste jaren hadden verlaten binnen de zestig dagen terugwinnen. Verstoten vrouwen van priesters, Pius-broeders waarover zijn voorganger slecht had gecommuniceerd, organisaties zoals “Wir sind Kirche” of de “Ongehoorzame priesters” in zijn eigen land en ondertussen overal vertegenwoordigd, groepen die meer vrouwen in de kerk willen inzetten en tot priester wijden, Schönborn had daar eigenlijk nooit een probleem mee zolang hij kardinaal was, integendeel. Hij was altijd omringd door vrouwen die hij in het kerkgebeuren wou inschakelen. Sommige van hen had hij – ware het niet omwille van zijn oud-theologieprofessor Ratzinger – al langer toegelaten tot de hogere functies, en waarom niet, tot het pausschap? Maar dat stond niet in zijn tekst.

Heer geef me 180 dagen

Welke andere kardinaal had met een dergelijk sterk verhaal paus kunnen worden? Een Amerikaan of Canadees? Eén van de veertig Italianen die tot de Curie behoren? Of een Afrikaan, voor het Obama-effect?

Christoph gaat vanavond slapen, hij trekt zijn oude pyjama nog eens aan, een laatste keer, een ‘molton’, een familiestuk, voor nog altijd koude dagen. Vanaf overmorgen wordt het ernst, dan is het schrijven voorbij. Ook zijn pyjama van thuis. Vanaf dan wordt hem voorgeschreven hoe het verder gaat, door de niet verkozenen van de Romeinse Curie, die altijd geweten hebben dat ook Schönborn zijn zwakke kanten heeft. Maar dat wilt hij absoluut niet laten blijken. Nu nog niet, morgen is hij paus en binnen 180 dagen treedt hij af.

www.roelverschueren.be

LEES OOK
Grace Blakeley / 18-08-2022

Energieleveranciers nationaliseren is enige antwoord op energiecrisis

Morrelen in de marge is met het oog op huidige en toekomstige crises onvoldoende volgens Grace Blakeley.
Energie hoogspanning
Annick Hus / 19-01-2022

Populaire maatregelen staan doortastend dierenbeleid in de weg

De ongecontroleerde handel in honden nam in coronatijden alleen maar toe.
Franse bulldog (Foto: Four Paws)
Karl van den Broeck / 14-12-2021

De rokende revolver in de hand van Bart De Wever

Het advies van de Raad van State over de Slachthuissite raakt het hart van de Antwerpse politiek.
de wever transparantie