Pootje baden met Pol Van Den Driessche

28 december 2011 Tom Cochez
Mediakritiek is een speerpunt van Apache. De zaak-Pol Van Den Driessche hebben we ook belicht. (Foto Danny Gys - Reporters)
Pol Van Den Driessche (Foto: Reporters © Danny Gys)
Mediakritiek is een speerpunt van Apache. De zaak-Pol Van Den Driessche hebben we ook belicht. (Foto Danny Gys - Reporters)
Pol Van Den Driessche leidt miss België rond in het parlement (Foto Danny Gys - Reporters)

Hoe vaak kan iemand de Rubicon oversteken? In het geval van Pol Van Den Driessche zijn we de tel een beetje kwijt geraakt. Het lijkt er sterk op dat de kersverse N-VA’er (eerder ook werkzaam voor VU, Sp.a en Cd&v) doorlopend pootje baadt in de mythische rivier. Als we het helemaal goed hebben begon hij in de politiek om vervolgens de overstap naar de journalistiek te maken, terug te keren naar de politiek om vandaar terug de oversteek te maken naar de journalistiek. Daarna stapte hij over naar de politiek om vorig jaar terug te keren naar de journalistiek en nu dus ‘definitief’ te kiezen voor de politiek.

Enorm risico

In Het Nieuwsblad, de krant waarvan hij ooit nog hoofdredacteur was, zei Van Den Driessche over zijn overstap:

Vorige week besefte ik dat ik het me altijd zou beklagen als ik niet ja zei. Goed wetende dat ik een enorm risico neem, heb ik vorige week toegehapt. Ik hoop dat het lukt, maar ik weet maar al te goed dat het ook kan mislukken.

Met dat ‘enorm risico’ valt het redelijk mee. De voorbije jaren stond er blijkbaar altijd wel iemand klaar, zowel op de ene als op de andere oever van de Rubicon om Pol Van Den Driessche aan wal te trekken. Afgaand op de uithaal van Brugs Cd&v burgemeester Patrick Moenaert, die Van Den Driessche ervan beschuldigde Cd&v en N-VA tegen elkaar uit te spelen, verdrongen verschillende politieke partijen elkaar zelfs op de oever om de VTM expert politieke duiding op te vissen. Ook omgekeerd – al die keren dat Pol Van Den Driessche echt wel de buik vol had van de politiek – stonden uitgevers en mediagroepen steeds klaar met een reddende hand.

Hoe geloofwaardig zijn politiek en journalistiek als de ene week 'journalist' Pol Van Den Driessche op televisie met vermeende kritische afstand naar de politiek kijkt om een week later kandidaat-burgemeester voor N-VA te zijn

Geloofwaardigheid

Opportunisten zullen er altijd zijn. Vraag is of politiek en journalistiek zichzelf geen vreselijk slechte dienst bewijzen door mensen keer op keer opnieuw binnen te halen. Op korte termijn heeft N-VA er misschien een succesvolle kandidaat-burgemeester in Brugge bij en op korte termijn had VTM wellicht een snelle oplossing voor de vacante job van expert politieke duiding. Op langere termijn is het beeld dat politiek en journalistiek van zichzelf zetten echter desastreus voor de geloofwaardigheid. Zowel van de journalistiek als van de politiek. Wie gelooft die mensen nog?

Vanzelfsprekend mag het kind niet met het badwater worden weggespoeld. Ook een journalist heeft recht op een politieke overtuiging en zelfs de stap naar de (actieve) politiek is op zich geen doodzonde (een stap terug naar de journalistiek ligt moeilijker). Natuurlijk zijn er nog veel politieke journalisten die wel de juiste kritische afstand met ‘de politiek’ bewaren. Alleen is het heersende beeld helemaal anders. Echt verwonderlijk is dat niet als je de ene dag Pol Van Den Driessche op televisie met vermeende kritische afstand naar de politiek ziet kijken om een week later kandidaat-burgemeester voor N-VA te zijn.

Wie is er dan populistisch, de man die aan de toog verzucht dat het allemaal zakkenvullers zijn en niemand meer gelooft? Of de politieke partijen en de grote mediagroepen die gedreven door plat opportunisme de grenzen alsmaar verder oprekken? Misschien wordt het tijd dat journalisten (en politici) die hun stiel langzaam maar zeker bedorven zien opstaan en reageren.

Dit artikel kwam tot stand met steun van de Vlaamse overheid.
LEES OOK
Tom Cochez / 29-09-2020

Bang van Vlaams Belang

Vlaams Belang blijft ook na de witwasoperatie onder Tom Van Grieken inktzwart. Waarom hebben media het zo moeilijk om die simpele waarheid te blijven schrijven?
Tom Van Grieken en Dries Van Langenhove (Foto: Jasper Jacobs © Belga)
Tom Cochez / 19-11-2018

De neutrale blik van Rik Torfs is zoek

Waarom de kritiek van Torfs op de 'te linkse', 'te subjectieve' en 'te moraliserende' kwaliteitsmedia veel meer is dan enkel een zuur en rancuneus boertje.
torfs_MG_5675s
Karl van den Broeck / 08-01-2016

De derden, dat zijn wij

Nadat ze eerder al verdwenen van het tv-scherm, zijn ze nu ook niet meer te horen op de radio: uitzendingen door derden. De VRT belooft wel dat de levensbeschouwelijke strekkingen…
VRT