
Dat 'gekwetste geheugen' vormt een belangrijke component in zijn boek Haat tegen het Westen. Daarin bekijkt hij de haat tegenover het westerse systeem. "Je hebt twee soorten haat", preciseert hij. "Er is de blinde haat van terroristen en andere Osama bin Ladens. Daarover heb ik het niet. En er is de weloverwogen haat, het verzet van mensen tegen de uitsluiting en de vernedering die het kannibalistische mondiale systeem oplegt."
De koloniale verdrukking en de gewelddadige ontvoogdingsstrijd zijn voor de volkeren uit het Zuiden dan niet 'voorbij' omdat ze niet erkend worden door de landen in het Noorden, én omdat ze voortgezet worden in de huidige mondiale ongelijkheid, gaat de oud-VN-rapporteur verder.
Verraad
Voor Ziegler is het Westen overigens geen plaatsbepaling, maar een productiewijze. Volgens de auteur is de huidige, gemondialiseerde vrijemarktdominantie immers een rechtstreekse afstammeling van de koloniale en imperialistische fasen van verdrukking. Het Westen verraadt zijn eigen principes van universele mensenrechten en persoonlijke emancipatie, vindt hij.
MO.be heeft een uitgebreid verslag van de lezing gepubliceerd en haalt ook de repliek van professor Rik Coolsaet aan. Het mondiaal magazine nodigde beide profs uit omdat ze ideeën verwoorden over de samenhang tussen mondiale ongelijkheid en verzet, afwijzing en emancipatie.
Jean Ziegler, Haat tegen het Westen, Uigeverij Balans, 2010, 19,95 euro. Te koop bij Proxis.