Speelplaatspolitiek

Redactie Apache
San F. Yezerskiy
San F. Yezerskiy

Een opmerking die de journalisten meteen alle wind uit de zeilen haalde. Ja, ze konden nog wel proberen om hem op die vergetelheid aan te pakken, maar iedereen die dat deed, zou alleen zichzelf belachelijk maken. Zijn zelfrelativerende basishouding maakt Bart De Wever voorlopig untouchable.

Hoe groot het verschil met Yves Leterme, toen die op die rampzalige nationale feestdag werd aangeklampt op weg naar het Te Deum. Of hij het volkslied kon zingen. Ach, het is feest, dacht de premier, de sfeer is wat losser, we gooien er even een grapje tegenaan. “Allons enfants de la patrie...” Christophe Deborsu kon er niet om lachen. “Denkt u echt dat dat de Brabançonne is?”

Dit was het moment. Leterme hoefde niets méér te doen dan grijnzen en zeggen: “Maar natuurlijk niet, Christophe, met je gekke vragen. Laat me nu maar door, zodat ik niet te laat kom voor de viering.” Maar dat deed hij niet. In plaats daarvan wrong hij zijn gezicht in de meest ongemakkelijke glimlach sinds Regi Penxten en mompelde: “Ah, je ne sais pas”.

Deze twee faits divers tonen aan dat in de politiek de wetten van de speelplaats nog steeds gelden. Dat Bart De Wever zal slagen waar Yves Leterme faalde omdat de media, de andere kinderen uit de klas, hem niet durven aan te vallen. Omdat hij respect afdwingt. Met Bart uit het zesde valt niet te fucken.

Misschien is het wel daarom dat ik zolang sympathie ben blijven voelen voor Leterme, ook al beging hij de ene stommiteit na de andere: in hem herkende ik mezelf, toen ik vijftien was en machteloos moest toekijken hoe de hele wereld over mij heen walste.

San F. Yezerskiy

www.soren.be

LEES OOK
Peter Casteels / 20-09-2011

Daar gaat Leterme

Yves Leterme wordt, net zoals toen Herman Van Rompuy burgemeester van Europa werd, als een onthecht staatsman uitgezwaaid. Waarschijnlijk zal hij herinnerd blijven als een symbool…
Yves Leterme zal worden herinnerd als een symbool van de totale stilstand van de West-Europese politiek (Foto Eric Herchaft - Reporters)
Peter Casteels / 18-04-2011

Gezwind verder kankeren

Zelfs de flauwste rookpluim van Siegfried Bracke lijkt nieuws te zijn, stelt columnist Peter Casteels vast. Maar het echte nieuws kwam toch van de NV-A-voorzitter. Die noemde de…
Bracke en Jambon riepen deze week het journaille samen om vervolgens weinig diets te maken. (Foto Danny Gys - Reporters)
Redactie Apache / 06-12-2010

Aan de lippen van Leterme

Ivan De Vadder was erg bedroefd toen hem De keien van de Wetstraat werd afgenomen. Omdat Siegfried Bracke glorieus wilde terugkeren op de vrijdagavond achter een imposant bureau…
Ivan De Vadder