Olympische Winterspelen voortaan zonder sneeuw?

Tine Verschueren
sneeuwmachine

Voor de Olympische Winterspelen liggen minder winters en warmere temperaturen in het verschiet. Een toekomst die momenteel gehandhaafd wordt met de productie van kunstmatige sneeuw. Zo kwam er voor deze editie in Zuid-Korea bij het skiën en snowboarden tussen de 90 en 98 procent nepsneeuw aan te pas. Het Amerikaanse Intertrust Technologies rekende uit dat de volgende Winterspelen, over vier jaar in Peking, voor de volle 100 procent op kunstsneeuw zullen draaien.

sneeuwmachine
Sneeuwmachines zullen op lange termijn niet langer de gevolgen van de klimaatverandering kunnen doorstaan. Foto: Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Badplaats of skioord

Sochi kreeg al in 2014 met het probleem te kampen: goede sneeuw was moeilijk te vinden. Verschillende atleten kwamen ten val door de slechte sneeuw, met de nodige blessures tot gevolg. Bovendien had het Olympisch dorp meer weg van een badplaats dan van een skioord.

Kunstsneeuw maakte een hoopvolle intrede, maar zal niet eeuwig de slechte weersomstandigheden kunnen counteren. Koude omgevingslucht is nodig om het water dat tegen hoge druk in de lucht wordt gespoten, te laten bevriezen.

Outdoor-evenementen naar overdekte stadia brengen, is uit den boze voor sneeuwsporten. Het ziet er dus naar uit dat enkel een elite-groepje koude steden de toekomst van de Olympische Winterspelen zal kunnen verzekeren.

Wintersteden mogen het vergeten

Een team Canadese wetenschappers van de Universiteit van Ontario, berekende dat de gemiddelde temperatuur met 2 tot 3 graden Celsius zal stijgen. Binnen pakweg 30 jaar zal het simpelweg te warm zijn, waardoor ook kunstmatige sneeuw uit het beeld zal verdwijnen. Op lange termijn een nekslag voor de Olympische Winterspelen.

Tegen 2050 zullen 9 van de 21 bekende wintersteden die de Winterspelen reeds organiseerden, daar klimaattechnisch niet meer toe in staat zijn. Voor vier van die steden zal de global warming het wellicht onmogelijk maken. In de andere vijf steden zal het inzetten op wintersport als ‘riskant’ omschreven worden. In Grenoble (Frankrijk) en Garmisch-Partenkirchen (Duitsland) bijvoorbeeld.

Nog even nepsneeuw

Voor 2022 is de aanwezigheid van sneeuw gewaarborgd. Peking, de volgende thuisbasis voor de Olympische Winterspelen, haalt voorlopig net de gewenste temperaturen om kunstmatige sneeuw te bewaren.

Wat de kandidaat-steden van 2026 betreft, springen Calgary (Canada) en Saporro (Japan) naar voren. Ook die klimaten garanderen dat de nepsneeuw niet zal smelten. Uiteraard zullen de organisatoren van beide edities daarvoor opnieuw diep in de buidel moeten tasten.

LEES OOK
Steven Vanden Bussche, Samira Ataei / 10-06-2020

Mondmaskers: hoe de Belgische modesector buitenspel werd gezet

Defensie liet bij de bestelling van mondmaskers snelheid primeren boven kwaliteit. Uit documenten die Apache kon inkijken blijkt dat verschillende voorschriften tijdens de lopende…
mask-4964589
Redactie Apache / 03-05-2019

Formateurs: jij kan het schudden

Wie wil er nog peilingen en stemtests als u gewoon zelf een regering kan vormen? Speel nu Formateurs™, het politieke kaartspel van Apache.
Screen Shot 2019-04-30 at 20.30.03
Steven Vanden Bussche / 05-12-2018

Twee Turken erelid PEN Vlaanderen: 'Nationalisme creëert onvermijdelijk haat'

De Turkse onderzoeksjournalist Ahmet Sik en essayist en romanschrijver Ahmet Altan zijn twee nieuwe ereleden van Pen Vlaanderen. 'Nationalisme creëert onvermijdelijk haat', zegt…
Ahmet Altan (Foto (c) Picture Alliance/Photoshot)