'The Trial' toont showproces tegen Oekraïense activist

Steven Vanden Bussche
Oleg Sentsov (c) Marx Film
Oleg Sentsov (c) Marx Film

 

 

 

Sentsov werd in mei 2014 gearresteerd tijdens het EuroMaidan-protest na de Russische annexatie van de Krim. Volgens de Russische veiligheidsdiensten zou hij onder meer een aanslag beraamd hebben op het Leninmonument in Simferopol op de Krim. Sentsov werd verder ook beschuldigd van het oprichten van een terroristische cel en illegale wapenhandel.

Maar de aanklacht is gebaseerd op de verklaring van twee 'getuigen' die gemarteld werden vooraleer ze met de politie spraken. Ook Sentsov werd op een onbekende locatie een zak boven het hoofd gehouden tot hij bijna stikte, met als doel te bekennen. Hij pleitte al die tijd onschuldig.

Documentairemaker Askol Kurov probeert de waarheid achter het proces te achterhalen. Behalve het onwettig vasthouden van de Oekraïense staatsburgers en de onrechtmatig verkregen getuigenverklaringen, wordt ook duidelijk hoe dun de 'bewijsvoering' is: onder meer twee films uit een collectie van meer dan 500 dvd's 'bewijzen' dat hij een extreem-rechtse groepering aanhangt en een leugendetector wijst op twijfel bij de getuigen. Een wapen werd ook pas na drie dagen onderzoek in een krant teruggevonden.

 

Oleg Sentsov (c) Marx Film
Oleg Sentsov (c) Marx Film

 

Sentsov werd in augustus 2015 veroordeeld tot 20 jaar strafkamp in Yakutsk (Siberië), op 6.000 kilometer van de Krim. Medeverdachte Alexander Koltsjenko kreeg tien jaar opsluiting. In zijn laatste woord drukte Sentsov de hoop uit dat het niet zijn laatste woord zal zijn.

'Dit is een politiek proces”, zegt politiek wetenschapper Kirill Rogov. “Het toont hoe repressie werkt in autoritaire landen.”

Het proces tegen Sentsov kreeg enorm veel media-aandacht en zelfs de Russische president Vladimir Poetin deinsde er niet voor terug om in deze particuliere zaak standpunt in te nemen.

In september 2015 veroordeelde het Europees parlement de procesgang en opsluiting en eiste de vrijlating van de activisten, net als de Verenigde Staten trouwens. Hetzelfde vragen ook mensenrechtenactivisten en filmmakers van over de hele wereld.

The Trial – The State of Russia vs Oleg Sentsov wordt zowel vrijdag 13 oktober als donderdag 19 oktober vertoond op Film Fest Gent.

LEES OOK
Steven Vanden Bussche, Samira Ataei / 10-06-2020

Mondmaskers: hoe de Belgische modesector buitenspel werd gezet

Defensie liet bij de bestelling van mondmaskers snelheid primeren boven kwaliteit. Uit documenten die Apache kon inkijken blijkt dat verschillende voorschriften tijdens de lopende…
mask-4964589
Redactie Apache / 03-05-2019

Formateurs: jij kan het schudden

Wie wil er nog peilingen en stemtests als u gewoon zelf een regering kan vormen? Speel nu Formateurs™, het politieke kaartspel van Apache.
Screen Shot 2019-04-30 at 20.30.03
Steven Vanden Bussche / 05-12-2018

Twee Turken erelid PEN Vlaanderen: 'Nationalisme creëert onvermijdelijk haat'

De Turkse onderzoeksjournalist Ahmet Sik en essayist en romanschrijver Ahmet Altan zijn twee nieuwe ereleden van Pen Vlaanderen. 'Nationalisme creëert onvermijdelijk haat', zegt…
Ahmet Altan (Foto (c) Picture Alliance/Photoshot)