‘The Trial’ toont showproces tegen Oekraïense activist

0

Op Film Fest Gent is komende week een documentaire te zien over het politiek (show)proces tegen de Oekraïense documentairemaker en AutoMaidan-activist Oleg Sentsov. Die werd halverwege 2015 veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf op verdenking van het beramen van een aanslag. Maar de aanklacht is gebaseerd op twee getuigen die hun verklaring na een marteling aflegden. En dat leidt tot een wereldwijde verontwaardiging bij politici, filmmakers en mensenrechtenactivisten.

 

 

 

Sentsov werd in mei 2014 gearresteerd tijdens het EuroMaidan-protest na de Russische annexatie van de Krim. Volgens de Russische veiligheidsdiensten zou hij onder meer een aanslag beraamd hebben op het Leninmonument in Simferopol op de Krim. Sentsov werd verder ook beschuldigd van het oprichten van een terroristische cel en illegale wapenhandel.

Maar de aanklacht is gebaseerd op de verklaring van twee ‘getuigen’ die gemarteld werden vooraleer ze met de politie spraken. Ook Sentsov werd op een onbekende locatie een zak boven het hoofd gehouden tot hij bijna stikte, met als doel te bekennen. Hij pleitte al die tijd onschuldig.

Documentairemaker Askol Kurov probeert de waarheid achter het proces te achterhalen. Behalve het onwettig vasthouden van de Oekraïense staatsburgers en de onrechtmatig verkregen getuigenverklaringen, wordt ook duidelijk hoe dun de ‘bewijsvoering’ is: onder meer twee films uit een collectie van meer dan 500 dvd’s ‘bewijzen’ dat hij een extreem-rechtse groepering aanhangt en een leugendetector wijst op twijfel bij de getuigen. Een wapen werd ook pas na drie dagen onderzoek in een krant teruggevonden.

 

Oleg Sentsov (c) Marx Film

Oleg Sentsov (c) Marx Film

 

Sentsov werd in augustus 2015 veroordeeld tot 20 jaar strafkamp in Yakutsk (Siberië), op 6.000 kilometer van de Krim. Medeverdachte Alexander Koltsjenko kreeg tien jaar opsluiting. In zijn laatste woord drukte Sentsov de hoop uit dat het niet zijn laatste woord zal zijn.

‘Dit is een politiek proces”, zegt politiek wetenschapper Kirill Rogov. “Het toont hoe repressie werkt in autoritaire landen.”

Het proces tegen Sentsov kreeg enorm veel media-aandacht en zelfs de Russische president Vladimir Poetin deinsde er niet voor terug om in deze particuliere zaak standpunt in te nemen.

In september 2015 veroordeelde het Europees parlement de procesgang en opsluiting en eiste de vrijlating van de activisten, net als de Verenigde Staten trouwens. Hetzelfde vragen ook mensenrechtenactivisten en filmmakers van over de hele wereld.

The Trial – The State of Russia vs Oleg Sentsov wordt zowel vrijdag 13 oktober als donderdag 19 oktober vertoond op Film Fest Gent.

Opgemerkt

Apache Nieuws