Trump Is Making Journalism Great Again

0

Niet alleen de inwoners van de Verenigde Staten maken zich klaar voor de eedaflegging van Donald Trump komende vrijdag. Ook de pers zet zich schrap. Zorgt president Trump voor de geboorte van een nieuwe pers?

Dat Trump het niet op journalisten begrepen heeft, is een understatement. Vorige week nog legde hij een CNN-journalist het zwijgen op tijdens een persconferentie omdat de televisiezender als eerste het geheime rapport publiceerde dat de president-elect in diskrediet bracht.

Ook afgelopen weekend ontstond er verontwaardiging bij journalisten in Washington. Volgens Esquire overweegt Trump om de persruimte in het Witte Huis af te schaffen. Op de televisiezender ABC News nuanceerde stafchef Reince Priebus het gerucht. Omdat de huidige persruimte te klein is – er kunnen slechts 49 journalisten plaatsnemen – overweegt Trumps entourage om een grotere zaal te gebruiken. Die nieuwe persruimte bevindt zich in een gebouw naast het Witte Huis en is vier keer zo groot.

Gage Skidmore / Flickr

Gage Skidmore / Flickr

Maar de aanstelling van Trump hoeft niet noodzakelijk slecht te zijn voor de pers, schrijft Politico-journalist Jack Shafer. De schrijver bedankt de miljardair zelfs omdat hij de vierde macht verplicht via andere, minder traditionele manieren verslag te doen over zijn beleid. Als de president-elect het de pers moeilijk wil maken, moeten ook journalisten nadenken over hun manier van verslaggeving. Shafer pleit alvast voor oorlogsvoering:

Instead of relying exclusively on the traditional skills of political reporting, the carriers of press cards ought to start thinking of covering Trump’s Washington like a war zone, where conflict follows conflict, where the fog prevents the collection of reliable information directly from the combatants, where the assignment is a matter of life or death.

Volgens de schrijver heeft Trump de pers op zijn eigen manier bevrijd. “Vergeet die persruimte”, zegt Shafer. Hij pleit ervoor om van ‘Inauguration Day’ ‘Liberation Day’ te maken. “It’s time to circle behind enemy lines.” Een werk waarmee journalisten van onder andere The Washington Post en The Wall Street Journal reeds gestart zijn.

Omdat Trump graag en veelvuldig tegen de schenen schopt van iedereen die zijn pad kruist, heeft hij bovendien heel wat vijanden. Vijanden die volgens Shafer waarschijnlijk maar al te graag zullen lekken naar de pers. Denk maar aan de inlichtingendiensten die het moesten ontgelden in bovenstaande zaak met de Russen.

Je kan het volledige artikel hier lezen. Klik zeker ook door naar de visualisatie van Buzzfeed over TrumpWorld. Zij brengen het imperium en netwerk van de miljardair in kaart.

Opgemerkt

Apache Nieuws