"Als N-VA zo doorgaat, moet de Vlaamse samenleving zich radicaal verzetten"

3 augustus 2016 Christophe Degreef
reporters_19388737-2
Jan Jambon (Foto: Reporters (c) Danny Gys)

Grammens is bekend van zijn jarenlange eenmansblad Journaal, een opinieblog avant la lettre die tot 2013 tweewekelijks op papier verscheen. Journaal had vele trouwe lezers, ook onder de Vlaamse journalisten, al gaven die dat niet snel toe omdat Grammens' analyses vaak messcherp waren voor onder anderen de Europese Unie, het politiek correcte denken, de armoedige buitenlandberichtgeving en het elitaire Belgicisme.

Op de flamingante website Doorbraak.be hekelt Grammens nu de 'staatsgreepachtige opvattingen' van de Vlaamsnationalistische regeringspartij. Hij vraagt zich af tegen wie we in oorlog zijn, en waarom de N-VA aanstuurt op maatregelen die aan de jaren 1930 doen denken. In zijn eigen woorden:

Wat nu in de N-VA staat te gebeuren, is veel fundamenteler, veel radicaler. Het is een Umwertung alle Werten. Het is meer in de trant van Stalin die met Hitler flirtte, zoals in het jaar 1939. Het doet de mensen alles wantrouwen en in niets meer geloven. Ik vrees dat, tegen dat de verkiezingsjaren 2018 en 2019 aanbreken, de Vlaamse opinie volledig ontredderd zal zijn door al dit verraden van kiesbeloften, van partijtradities en zelfs van ideologieën.

en

Beseft de N-VA waarmee ze bezig is? Beseffen mensen als Jambon en De Roover wat ze in Vlaanderen aan het veroorzaken zijn? Hun leugenachtigheid zal zwaar wegen op de evolutie der geesten in Vlaanderen en zal onvoorspelbare gevolgen hebben op vele terreinen. Beseffen de machten die achter de N-VA staan dat zij een land en een volk, die ooit veelbelovend waren, aan het vernietigen zijn?

De verwijzing naar de jaren 1930 is opmerkelijk, gezien Grammens' eigen oorlogservaring: als kind zag hij hoe zijn ouderlijke huis kort en klein werd geslagen door leden van de naoorlogse repressie.

LEES OOK