De zwart-wit service van Optima Bank

Liesbeth Van Houdt
ID/ photo agency
#95643 Optima Financial Planners; Jeroen Piqueu photo by: ID/ Emy Elleboog image via http://www.idphotoagency.com Standard licence: 1 publication permit. Do not reuse or archive this image. Do not use without written permit.

De website De Rijkste Belgen beschrijft gedetailleerd hoe de bank het wel erg bont maakte met witwaspraktijken door Tak 23-verzekeringsproducten. Een anonieme bron doet het systeem uit de doeken:

Mijnheer X heeft 500.000 euro zwart geld die hij graag als wit geld terug naar boven ziet komen. Hij schrijft de 500.000 euro over op de rekening van de verzekeringsmakelaar Optima. Die neemt een commissie van 3 procent en schuift het bedrag meestal door naar Lombard in Luxemburg, marktleider in de verzekeringsproducten Tak 23. Zoals de wet het voorschrijft belegt die het geld in aandelen en andere financiële producten. En dan is het wachten. 8 jaar lang wachten.

Waarom 8 jaar wachten? De fiscus en de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) kunnen in hun onderzoek naar fiscale fraude maar zeven jaar teruggaan. Na 8 jaar kon Optima het bedrag naar België repatriëren en opnieuw investeren in een aantal beleggingsproducten of vastgoed op naam van mijnheer X, waarmee het zwart geld werd witgewassen voor de fiscus.

Optima Bank, die de Cel voor Financiële Informatie moest inlichten als de herkomst van geld uit Luxemburg onzeker was, schond de wettelijke bepaling door te zwijgen.

BBI had weet van het systeem en viel in 2012 binnen bij Optima, maar de rechter verbood het gebruik van de in beslag genomen informatie omdat het vertrouwelijke info betrof die gedekt was door het beroepsgeheim. Nu de bank failliet verklaard werd en er een strafonderzoek loopt, kan de BBI de geldstromen binnen Optima alsnog identificeren.

Lees hier het volledige artikel op De Rijkste Belgen.

LEES OOK
Jan Walraven / 19-07-2018

Trump maakt eigen hotel rijker met overheidsgeld

Amerikaans president Trump en zijn entourage spendeerden bijna 59.000 euro belastinggeld voor hun verblijf in een Schots resort dat in handen is van Trump zelf.
123987461_c4b4b3bb99_o
Jan Walraven / 12-03-2018

Kinderarbeid en slavernij bij Apple nog toegenomen

Bij een controle van meer dan 700 toeleveranciers werden meerdere gevallen van schuldslavernij en kinderarbeid ontdekt.
apple china arbeid kinderarbeid schuldslavernij arbeidsomstandigheden
Jan Walraven / 02-03-2018

Het verhaal achter de schadelijkste cyberaanval ooit

De Britten en Amerikanen wijzen Rusland als schuldige aan van 'NotPetya', de cyberaanval die wereldwijd voor miljarden aan schade veroorzaakte. De BBC reconstrueert de aanval.
kabel electronica internet online cyberaanval