Het va-et-vient op belastingparadijzen

Peter Casteels
Het logo van SECRECY FOR SALE: INSIDE THE GLOBAL OFFSHORE MONEY MAZE
Het logo van SECRECY FOR SALE: INSIDE THE GLOBAL OFFSHORE MONEY MAZE
Het logo van SECRECY FOR SALE: INSIDE THE GLOBAL OFFSHORE MONEY MAZE
Het logo van 'Secrecy for sale: inside the global offshore money maze' (Logo: Tim Meko)

Naar schatting wordt er 32 biljoen dollar op belastingparadijzen over de hele wereld ondergebracht. Tussen de namen staan prominenten zoals de president van Azerbeidjaan en een voormalige financiënminister van Mongolië, maar veruit de meeste aandacht ging naar Jean-Jacques Augier, die de financiën van de campagne van de Franse president François Hollande. Augier – een bekende uitgever – heeft samen met een Chinese partner een bedrijf met een filiaal op de Maagdeneilanden.

Deze onthullingen komen nadat Hollande in het nauw werd gedreven door bekentenissen van zijn (ondertussen afgetreden) begrotingsminister Jerome Cahuzac. Cahuzac – die bekend stond om zijn strijd tegen fiscale fraude – gaf toe 600.000 euro in Zwitserland weg te hebben gehouden voor de Franse belastingdienst. Cahuzac maakte die knieval nadat de Frans nieuwssite Mediapart veelvuldig over zijn buitenlandse rekeningen had bericht.

Naar aanleiding daarvan schreef Béatrice Delvaux een lezenswaardig portret over Médiapart. Online werd dat door Het Nieuwsblad gepubliceerd.

In de bankgegevens die vandaag werden gepubliceerd komen ook Belgische namen terug. Die zullen deze middag om 17u door Le Soir bekend worden gemaakt.

LEES OOK
Jan Walraven / 19-07-2018

Trump maakt eigen hotel rijker met overheidsgeld

Amerikaans president Trump en zijn entourage spendeerden bijna 59.000 euro belastinggeld voor hun verblijf in een Schots resort dat in handen is van Trump zelf.
123987461_c4b4b3bb99_o
Jan Walraven / 12-03-2018

Kinderarbeid en slavernij bij Apple nog toegenomen

Bij een controle van meer dan 700 toeleveranciers werden meerdere gevallen van schuldslavernij en kinderarbeid ontdekt.
apple china arbeid kinderarbeid schuldslavernij arbeidsomstandigheden
Jan Walraven / 02-03-2018

Het verhaal achter de schadelijkste cyberaanval ooit

De Britten en Amerikanen wijzen Rusland als schuldige aan van 'NotPetya', de cyberaanval die wereldwijd voor miljarden aan schade veroorzaakte. De BBC reconstrueert de aanval.
kabel electronica internet online cyberaanval