Genome test slammed for assessing ‘racial purity’

Tom Cochez
Naamloos
Naamloos

De politicus in kwestie is een parlementslid van Jobbik, een extreemrechtse Hongaarse partij die bij de verkiezingen twee jaar terug 17 procent van de stemmen wist te halen. Het bedrijf Nagy Gén Diagnostic and Research vond bij hem geen sporen van Joodse of Roma voorouders. Het certificaat daarover werd, na het schrappen van de naam van de politicus, gepubliceerd op een extreemrechtse website.

Specialisten wijzen erop dat het wetenschappelijk onderzoek niet alleen moreel totaal verwerpelijk en zelfs onwettig is, maar ook vanuit wetenschappelijk oogpunt geen steek houdt.

De bekende Hongaarse waterpolospeler Tibor Benedek die voor zijn land drie gouden medailles haalde en deel uitmaakt van een prominente Joodse familie trok zich intussen terug als financier van het bedrijf dat de test uitvoerde.

Het volledige artikel in Nature leest u hier.

LEES OOK
Steven Vanden Bussche, Samira Ataei / 10-06-2020

Mondmaskers: hoe de Belgische modesector buitenspel werd gezet

Defensie liet bij de bestelling van mondmaskers snelheid primeren boven kwaliteit. Uit documenten die Apache kon inkijken blijkt dat verschillende voorschriften tijdens de lopende…
mask-4964589
Redactie Apache / 03-05-2019

Formateurs: jij kan het schudden

Wie wil er nog peilingen en stemtests als u gewoon zelf een regering kan vormen? Speel nu Formateurs™, het politieke kaartspel van Apache.
Screen Shot 2019-04-30 at 20.30.03
Steven Vanden Bussche / 05-12-2018

Twee Turken erelid PEN Vlaanderen: 'Nationalisme creëert onvermijdelijk haat'

De Turkse onderzoeksjournalist Ahmet Sik en essayist en romanschrijver Ahmet Altan zijn twee nieuwe ereleden van Pen Vlaanderen. 'Nationalisme creëert onvermijdelijk haat', zegt…
Ahmet Altan (Foto (c) Picture Alliance/Photoshot)