News of the World is niet meer

8 juli 2011 Bram Souffreau
News of the World (Foto: Wikipedia)
News of the World (Foto: Wikipedia)
News of the World (Foto: Wikipedia)
News of the World (Foto: Wikipedia)

James Murdoch, zoon van, vertelde het nieuws donderdagnamiddag aan de krantenmedewerkers. Hij nam een lange aanloop, maar het verdict was voor de medewerkers, van wie er slechts enkelingen de 'hackperiode' hebben meegemaakt, kort en hard.

This Sunday will be the last issue of the News of the World.

Brokken

Met het opdoeken van de zondagskrant probeert News International de brokken te lijmen. De krant was overigens zo goed als ten dode opgeschreven omdat adverteerders hun naam niet meer met de krant wilden associëren en ook dagbladhandelaars de krant niet meer wilden verdelen.

Maar het drama is nog niet gedaan. Oud-hoofdredacteur Andy Coulson zou vandaag worden aangehouden. Coulson was ook een tijdlang communicatie-expert van de Britse eerste minister David Cameron. Ook Rebekah Brooks is nog niet uit het oog van de storm verdwenen. De ceo van News International was ten tijde van de berichtgeving over Milly Dowler hoofdredacteur, maar beweert nu dat ze helemaal van niets wist. "Ik was toen met vakantie", klinkt het.

Bovendien houdt het nieuws niet enkel de kwaliteitskranten Financial Times, Guardian en The Independent in de ban. Ook de rechtse tabloids Daily Telegraph en Daily Mail zijn op het schandaal gesprongen en zelfs The Times, een onderdeel van de Murdoch-groep, graaft in het dossier.

The Sun

Intussen wordt ook uitgekeken naar een demarche van The Sun. De krant uit de Murdoch-stal wordt geacht in het gat van News of the World te springen en nu ook 's zondags te verschijnen. Alleen is de tactische vertaling van de strategische beslissing een risicovolle onderneming.

Met News of the World verdwijnt overigens een zondagsblad met een geschiedenis van 168 jaar en een journalistieke aanpak dat niet door iedereen werd gesmaakt.

Suddenly, after 168 years of walking the fine line between half-truth and lies, the paper has fallen flat on its face and opted not to get up. I am not sure even the News of the World has reported anything quite so utterly unexpected. (Financial Times)

LEES OOK