Complot scheidt internet van papier

Peter Van der Hallen
Aardbeving Japan
Amerikaanse militairen helpen na de aardbeving in Japan. Volgens complottheorieën werd de ramp door de Amerikanen veroorzaakt. (Foto US Navy)
Aardbeving Japan
Amerikaanse militairen helpen na de aardbeving in Japan. Volgens complottheorieën werd de ramp door de Amerikanen veroorzaakt. (Foto US Navy)

In de online krant van De Standaard verscheen maandag een artikel dat wees op de mogelijkheid dat de aardbeving die Japan op vrijdag 11 maart teisterde kunstmatig opgewekt zou zijn. In dit artikel werd ruchtbaarheid gegeven aan een complottheorie die de laatste dagen opgang maakte in duistere hoeken van het internet, en via de sociale netwerksite Twitter haar weg vond naar een breder publiek. In een korte bijdrage wordt de theorie uit de doeken gedaan dat HAARP, een Amerikaans onderzoeksinstituut dat de atmosfeer bestudeert, door het bewust uitsturen van elektromagnetische stralen, verantwoordelijk zou zijn geweest voor de aardbeving in Japan.

Stevige duiding

Van dit complot vinden we in de papieren krant van dinsdag echter niets terug. Nochtans was het artikel in de online krant dinsdagmiddag het derde meest gelezen artikel en het meest aangeraden. Aan plaatsgebrek kan dat moeilijk te wijten zijn: zo verschenen in De Standaard van dinsdag niet minder dan 12 pagina’s over de aardbeving. Dat bewijst overigens opnieuw dat onze kwaliteitskranten op scherp staan wanneer historische gebeurtenissen zich aandienen.

Bij de berichtgeving over de ramp wordt geen invalshoek geschuwd. Zo worden we ingelicht over de reddingswerken en geconfronteerd met de verhalen van de overlevers, worden de economische gevolgen voor Japan en België toegelicht, en is er natuurlijk veel aandacht voor de dreigende kernramp in Japan wat meteen ook de nucleaire risico’s in België in de schijnwerpers zet. Toch was er in deze 12 pagina’s van informatieverstrekking, analyse en duiding over de ramp geen ruimte voor het voor het korte artikeltje dat zo veel furore maakte in de online versie van de krant.

The AOL Way

Dit toont nog maar eens aan dat voor voor online journalistiek blijkbaar andere regels gelden dan voor de traditionele geschreven pers.   Op 10 februari verscheen hierover, alweer in de De Standaard, een zeer interessant artikel. In een bijdrage over een uitgelekt intern document over de redactionele strategie van de internetaanbieder AOL (America Online), die verscheidene nieuwssites beheert, blijkt dat aan kwaliteit en redactionele principes bij internetjournalistiek niet altijd even veel aandacht wordt besteed.

Het leidende principe volgens deze zogenaamde AOL Way is namelijk het aantal page views. Om dit te optimaliseren worden een aantal strategieën gebruikt.  Zo wordt onderzocht wat de hot topics zijn die op dat moment de interesse van de het grote publiek wegdragen. Voor het beste resultaat worden een aantal van die hot topics gecombineerd. In het geval van De Standaard dus de aardbeving in Japan en de immer populaire complottheorieën.

Het artikel over de redactionele strategie van AOL bracht een blogger van de mediakritische site Journalinks ertoe te zeggen dat De Standaard het met dat soort onlinejournalistiek niet zo ver moest zoeken. ZDNet, een telg van mediagroep Corelio, waar ook De Standaard deel van uitmaakt, zou zich volgens hem aan dezelfde praktijken bezondigen. Maar misschien moet De Standaard soms zelfs gewoon nog iets dichter bij huis kijken.

LEES OOK
Tom Cochez, Georges Timmerman / 31-10-2011

Hoofdredacteuren in de schietstoel

Het voorbije jaar zijn de hoofdredacties van bijna alle kranten, weekbladen en televisienieuwsdiensten in ons land grondig door elkaar geschud. Overal staat er vandaag iemand…
Knack-hoofdredacteur Karl Van den Broeck werd bedankt voor bewezen diensten. Het einde van zijn hoofdredacteurschap mag gelezen worden als een soort ‘collateral damage’ bij de ultieme aanval die Knack-directeur Rik Van Cauwelaert (foto) als belangrijkste target had. (Foto: Vredeseilanden)
Georges Timmerman / 31-10-2011

Verschelden Wouter

Wouter Verschelden werkte sinds 2004 op de politieke redactie van De Standaard. Voor hij aan zijn journalistieke carrière begon, studeerde Verschelden aan de Universiteit Gent en…
apache
Georges Timmerman / 31-10-2011

Verhoeven Karel

Naar de overzichtspagina met de biografieën van de Vlaamse hoofdredacteurs
apache