Onvoorspelbare actualiteit dwarsboomt Wikileaks-files De Standaard

Bram Souffreau
De cover van De Standaard van zaterdag 29 januari 2011
De cover van De Standaard van zaterdag 29 januari 2011
De cover van De Standaard van zaterdag 29 januari 2011
De cover van De Standaard van zaterdag 29 januari 2011

Op papier zat de case goed in elkaar. De eerste documenten bespreken in de goed verkopende weekendbijlage. Aan de vooravond van de reeks een gratis sms'je en een e-mailnieuwsbrief de wereld insturen en de nodige buzz creëren via de website, in Terzake en op Radio 1. Zo verplicht je meteen ook de andere kranten het bericht over te nemen en scoor je - als de journalistieke spelregels worden gevolgd - een vermelding bij de concurrent. Pieter De Crem en André Flahaut opvoeren is eveneens een goede zet, want de twee defensiespecialisten staan garant voor hoogoplopende discussies.

Exclusief

Maar de goed voorbereide lancering werd door de revolutie in Egypte gedwarsboomd. Anders dan het dubbele spel van De Crem zal Egypte een hoofdstuk vormen in de geschiedenisboeken. Maar De Standaard kon niet koppen met de volksopstand – nochtans had het in Egypte een correspondente lopen. Maar in eigen land had de krant nu eenmaal exclusief nieuws. De teaser over de Egyptische betogers op de voorpagina slaat als een tang op een varken. Slordig en weinigzeggend.

Concurrenten De Morgen en De Tijd berichtten uitgebreid op de voorpagina over Egypte. Zelfs het artikeltje op de voorpagina van Het Laatste Nieuws telde meer woorden dan de teaser van De Standaard. De kwaliteitskrant zette de beperkte voorpagina-aandacht binnenin ruimschoots recht met berichtgeving verzameld uit het aanbod van de persagentschappen en reportages door Ine Roox in Cairo, Egypte en Jorn De Cock in Beiroet, Libanon.

Op de website stonden de Wikileaks-files het hele weekend helemaal bovenaan op de webpagina. Clijsters noch Egypte konden dat verhelpen. Pas zondagavond zakte het blok naar beneden en hoefde de lezer niet meer te scrollen om het nieuws van het ogenblik te weten.

Nieuws managen

Een nieuwsredactie worstelt vaak met lang op voorhand uitgewerkte scenario's. De actualiteit is immers onvoorspelbaar. En journalisten hebben geen glazen bol. Maar een goede agenda en gepland werk zijn evenwel onontbeerlijk. Een nieuwsmedium vul je immers niet op één dag.

De situatie zorgt echter wel voor spanningsvelden. Soms botst het tussen de actualiteit en de geplande items waar veel werk in gekropen is. De waarde van goede hoofdredacteurs en nieuwsmanagers komt op die ogenblikken naar boven drijven, want zij moeten dan de knopen doorhakken en in een flits en onder hoge druk beslissingen nemen die zullen bepalen hoe de lezer, kijker of luisteraar de wereld zal bekijken.

Dat is bij De Standaard ook gebeurd. De krantenredactie en de webredactie hebben vorige week vrijdag en afgelopen weekend een middenweg gezocht tussen hun eigen grote nieuwsdossier en de steeds veranderende situatie in Egypte. Ook maandag koos De Standaard voor een (evenwichtiger) aanbod van het eigen Wikileaks-nieuws en de opstand in Egypte.

LEES OOK
Charlotte Doolaege / 24-11-2011

Nood aan een modern recht van antwoord

Mensen die genoemd worden in artikels hebben nood aan bescherming tegen de toenemende macht van de media. Het recht van antwoord helpt daarbij, maar in tijden van…
Debie stuk
Georges Timmerman / 18-11-2011

WAUTERS Stef

Stef Wauters (geboren in 1967 in Geetbets) studeerde Romaanse en wijsbegeerte aan de KULeuven. Hij deed journalistieke ervaring op bij het Leuvense studentenblad Veto. Na zijn…
apache
Georges Timmerman / 18-11-2011

VRIELEMAN Liesbet

Liesbet Vrieleman (geboren in 1977, afkomstig uit Borgloon) studeerde voor regisseur aan de Katholieke Hogeschool in Genk. Ze begon in 1999 bij de VRT als redacteur van…
apache