Treuren en juichen om spaargeld

Bram Souffreau
De bewuste artikels in De Standaard en De Tijd. De zakenkrant had er ook op de voorpagina aandacht voor.
De bewuste artikels in De Standaard en De Tijd. De zakenkrant had er ook op de voorpagina aandacht voor.
De bewuste artikels in De Standaard en De Tijd. De zakenkrant had er ook op de voorpagina aandacht voor.
De bewuste artikels in De Standaard en De Tijd. De zakenkrant had er ook op de voorpagina aandacht voor.

Een lezer op het forum van De Standaard maakt zich alvast druk. Robert V. uit Kruibeke begrijpt de verschillende invalshoeken niet. Als reactie op het artikel op De Standaard Online schrijft hij:

Bij De Tijd is het juist andersom, de Belgen spaarden minder. Begin het meer dan beu te worden met dit soort berichtgeving van 'kwaliteitskranten'.

En toch bespreken de twee kwaliteitskranten ongeveer dezelfde cijfers. Alleen schuift De Tijd een ander aspect naar voren dan De Standaard. Aandachtig lezen is belangrijk. Ilse De Witte van De Tijd focust zich op de aangroei van de spaarboekjes, terwijl haar collega Christof Vanschoubroek de nadruk legt op het totaalbedrag op de spaarboekjes.

10 miljard euro minder

In 2010 plaatsten de Belgen 30 miljard euro op hun spaarboekjes. Het jaar voordien was dat 40 miljard euro. De Witte vergelijkt deze twee cijfers en stelt een verschil van 10 miljard euro vast. Ze concludeert: 'Belgen zetten 10 miljard euro minder opzij'.

Bij De Standaard wordt het totale spaargeld vergeleken, niet de nieuwe inleg in 2010. Het afgelopen jaar hadden de Belgen bij de vier grootbanken 146,5 miljard euro op een spaarrekening staan. Het jaar voordien was dat 123,1 miljard euro. De journalist haalt er zijn rekenmachientje bij en stelt een positief verschil van 23,4 miljard euro vast en stelt tegelijkertijd terecht vast dat er een recordbedrag op de spaarboekjes staat.

Maar een aanzienlijk deel van dat totaalbedrag rust er al langer dan een jaar. Een grafiek in de zakenkrant De Tijd geeft aan dat ook zij weten dat er in 2010 méér op de spaarboekjes stond. Maar voor hen is het belangrijkste nieuws de vertragende groei en het succes van de getrouwheidsboekjes bij de grootbanken.

Aandacht voor grootbanken

Bij De Standaard is die groeivertraging minder belangrijk - het wordt evenwel wél aangesneden. Zij kijken vooral naar de prestaties van de grootbanken BNP Paribas Fortis, KBC, Dexia en ING en zien dat de klanten opnieuw vertrouwen hebben in de grote vier. BNP Paribas Fortis, Dexia en ING noteren zelfs mooie groeicijfers, hoewel ze weten dat de sterkste groei achter de rug is, schrijft de krant.

In de berichtgeving bij De Standaard en De Tijd is wel één groot verschil waar te nemen. De zakenkrant is vollediger in zijn cijfers. De krant beperkt zich niet tot de vier grootbanken, maar legde het oor ook te luisteren bij 'de kleintjes' en geeft ook die cijfers mee. Bij De Standaard verneem je enkel de groei van die kleintjes en krijgen Argenta, Deutsche Bank, AXA & Co geen plaatsje in de grafiek.

LEES OOK
Tom Cochez, Georges Timmerman / 31-10-2011

Hoofdredacteuren in de schietstoel

Het voorbije jaar zijn de hoofdredacties van bijna alle kranten, weekbladen en televisienieuwsdiensten in ons land grondig door elkaar geschud. Overal staat er vandaag iemand…
Knack-hoofdredacteur Karl Van den Broeck werd bedankt voor bewezen diensten. Het einde van zijn hoofdredacteurschap mag gelezen worden als een soort ‘collateral damage’ bij de ultieme aanval die Knack-directeur Rik Van Cauwelaert (foto) als belangrijkste target had. (Foto: Vredeseilanden)
Georges Timmerman / 31-10-2011

Verschelden Wouter

Wouter Verschelden werkte sinds 2004 op de politieke redactie van De Standaard. Voor hij aan zijn journalistieke carrière begon, studeerde Verschelden aan de Universiteit Gent en…
apache
Georges Timmerman / 31-10-2011

Verhoeven Karel

Naar de overzichtspagina met de biografieën van de Vlaamse hoofdredacteurs
apache