Dit is een gastbijdrage. Een Apache-lezer levert met dit stuk een bijdrage aan het maatschappelijk debat. De auteur schrijft in eigen naam en is verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

Wie wordt er beter van confederalisme?

Walter De Smedt
Grafiek Wikipedia AWV/Limehome
(Grafiek Wikipedia © AWV/Limehome)
'Tolheffing aan de Waalse doorgang van wat hier aan wal werd gebracht? Een grens op het Albertkanaal, de verbinding tussen Antwerpen en Luik? Niets is in dergelijk zwart scenario ondenkbaar.' (Foto: Wikipedia © Michiel Verbeek)
'Tolheffing aan de Waalse doorgang van wat hier aan wal werd gebracht? Een grens op het Albertkanaal (foto), de verbinding tussen Antwerpen en Luik?' (Foto: Wikipedia © Michiel Verbeek)

Dat de N-VA bereid was het voor een regeerperiode in de koelkast te stoppen, doet vermoeden dat het niet zo'n vaart loopt als beweerd. Wie zou er dan echt wat aan overhouden? Toch de moeite om het nader te bekijken.

Schuld

De Vlaamse schuld stijgt volgend jaar naar 26,8 miljard euro en zal in 2023 verder oplopen tot 34,1 miljard. Het Rekenhof noemde dat eerder reeds een 'knipperlicht' en vroeg om beter schuldbeheer. De Vlaamse regering schat de kost van de Oosterweelverbinding op 3,25 miljard euro. Volgens de intendant professor Alexander D'Hooghe gaat de volledige overkapping 9 miljard euro kosten.

De Vlaamse regering wil de kost van de Oosterweelverbinding buiten de begroting houden. Dergelijke truc wordt echter door de Europese Commissie niet aanvaard

De Vlaamse regering wil de kost buiten de begroting houden. Dergelijke truc wordt echter door de Europese Commissie niet aanvaard. Het surrealisme stijgt ten top bij de vraag wie dat gaat betalen. Daarop is slechts één antwoord mogelijk: de Vlaamse burger. Dat belooft dus een erg dure soevereiniteit te worden.

Wonen

Wat doen wij met de steen in de maag: onze eigen woning? De prijsstatistieken van Statbel, de algemene directie statistiek van de Federale Overheidsdienst Economie, gaf voor 2014 de mediaanprijs van een vierkante meter bouwgrond: 150 euro. In 2000 was dat nog 42 euro. In die vijftien jaar steeg de prijs met 257%. De woningprijzen gingen minder de hoogte in. Daar steeg de mediaanprijs van 74.000 euro in 2001 naar 180.000 euro in 2014, een verhoging met 143%.

Een huis kopen in ons land is het goedkoopst in het Waals gewest. Een huis in Vlaanderen is gemiddeld maar liefst 92.000 euro duurder

Opvallend is echter het verschil tussen Wallonië en Vlaanderen: in Wallonië 73 euro per vierkante meter, in Vlaanderen 218 euro, driemaal meer. Een huis kopen in ons land is het goedkoopst in het Waals gewest. Een huis in Vlaanderen is gemiddeld maar liefst 92.000 euro duurder.

Het wordt helemaal te gek als je de prijs van de appartementjes op het Antwerpse Nieuw Zuid bekijkt: 500.000 euro voor 100 vierkante meter in de hoogte. Nogmaals dezelfde vraag: wie gaat dat, wie kan dat, betalen? En ook nog: willen wij wel in die hoogbouw wonen?

Leven

Is leven in Antwerpen aangenamer dan in Luik? Een 'fermette' in West-Vlaanderen of in Waals-Brabant? Wat doe je in Vlaanderen als je een 'stielman' nodig hebt: wachten of een beroep doen op een Pool? Brood kost overal hetzelfde, maar de prijs voor diensten is in Vlaanderen erg hoog. Je kan het als een grap afdoen, maar het wordt werkelijkheid: de klimaatopwarming is een feit.

Worden wij allen vluchtelingen die naar Wallonië moeten emigreren?

Dat maakt dat de zee wel eens over de polder en tot verder dan Heist op den hoop, tot aan het andere gewest, kan gaan lopen. Dijken bouwen is dan de eerste vereiste voor wie de Vlaamse grond droog wil houden. Wat is daar het prijskaartje van? Nog niet berekend of niet gedacht wie dat gaat betalen? Worden wij allen vluchtelingen die naar Wallonië moeten emigreren?

Justitie

Worden de pogingen voor een Vlaamse justitie verder gezet? Komt er opnieuw een Vlaamse justitieminister die de ballonnetjes van Bart De Wever in wetgeving omzet? Opnieuw een poging om door bestuurlijke huiszoekingen en aanhoudingen de wereldvreemde strafrechters buiten spel te zetten?

N-VA fractieleider Peter De Roover verklaarde de mensenrechten immers als niet-universeel geldend. Lees: niet op Vlaamse grond

Halen de Antwerpse diamantairs dan toch hun slag thuis door een herinvoering van de afkoopwet? Omdat er dan geen Federaal Grondwettelijk Hof zal zijn om de vereisten van het eerlijk proces in stand te houden, zal het Europese Hof van Justitie of het Mensenrechtenhof er moeten voor zorgen. Daar zal in het soevereine Vlaanderen niet naar gekeken worden. N-VA fractieleider Peter De Roover verklaarde de mensenrechten immers als niet-universeel geldend; lees: niet op Vlaamse grond.

Europa

Gaat Europa het achterland van de zeehavens erkennen als een soevereine staat? Niet dus, zomin als het met het land van de voortvluchtige Carles Puigdemont is gebeurd. Niet erkend is niet bemind en nog minder geholpen: de gehele overkapping op eigen kost, de dijkverhoging er bovenop. Gaat de nieuwe 'Akte van Verlatinghe' Vlaanderen achter een Europees en Universeel 'Cordon' leggen? Tolheffing aan de Waalse doorgang van wat hier aan wal werd gebracht? Een grens op het Albertkanaal, de verbinding tussen Antwerpen en Luik? Niets is in dergelijk zwart scenario ondenkbaar.

Hard gewerkt, goed geleefd

Door hard te werken maakten wij er een 'Welvaartsstaat' van. Die werd aan deze kant nog welvarender. Daarvan deelden wij een stuk met het eens rijkere deel: solidariteit. Volgens een studie van de KU Leuven geeft een Vlaming per jaar 1000 euro aan de Waal. Vraag is of die Vlaming, bij confederalisme, die 1000 euro voor zichzelf zal mogen houden. Gezien de echte Vlaamse schuldenlast en de echte kostprijs van de overkapping is dat meer dan te betwijfelen.

Hoeveel gaan de Vlaamse boeren krijgen, als de Europees niet-erkende Vlaamse soevereine grond er komt?

Omdat separatisme ons ook van de Europese geldstroom zal scheiden, lijkt de huidige nationale solidariteit een batige situatie. De Europese Commissie voorziet een pot van 365 miljard euro, of 28,5% van de totale Europese uitgaven tussen 2021 en 2027, om het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) te financieren.

België zou in die periode 3,4 miljard euro aan directe betalingen ontvangen, voor plattelandsontwikkeling zou nog 470 miljoen euro overblijven. Alles samen een verlies van 220 miljoen euro ten opzichte van het huidige beleid. Maar hoeveel gaan de Vlaamse boeren krijgen indien de Europees niet-erkende Vlaamse soevereine grond er komt?

Baat

Als je het op een rijtje zet, is één ding zonneklaar: het nagestreefde confederalisme brengt het meeste op voor wie er politiek van moet leven. De N-VA is rijker geworden dan alle andere Nederlandstalige partijen samen: bijna 39 miljoen euro. Vlaams Belang krijgt er nu op federaal niveau 3,8 miljoen euro bij. Op Vlaams niveau komt daar nog eens 1,65 miljoen extra bovenop. In totaal is dat voor de komende legislatuur jaarlijks 7,7 miljoen euro.

'Het slechtste wat De Wever en zijn collega Van Grieken kan overkomen, is dat zij de kans krijgen om confederalisme waar te maken: ik geloof nooit dat hun penningsmeester dat zal toelaten'

De 'wind' over het separatisme en het confederalisme heeft deze partijen dus echte eieren opgeleverd. Alleen daarvoor al zou je politiek gek moeten zijn om het te laten varen. Bovendien is het nog beter om het bij een eis te laten en hem, zo het uitkomt, in de koelkast te zetten: deze partijen weten ook wat zij, bij 'eigen centen eerst', aan federale en Europese subsidiëring verliezen.

Het ergste wat hen kan overkomen is dat de Vlaamse soevereiniteit er ook daadwerkelijk komt: overkapping en dijkverhoging met eigen centen, schuldenlast omhoog, Europese subsidies weg of sterk omlaag, eigen vermogen behoorlijk verminderd. Het beste wat je met confederalisme kan doen, is het op het verlanglijstje te houden: je kan er de kiezer én veel centen door krijgen. Het slechtste wat De Wever en zijn collega Tom Van Grieken kan overkomen is dat zij de kans krijgen om het waar te maken: ik geloof nooit dat hun penningmeester dat zal toelaten.

LEES OOK
Tom Cochez / 05-09-2023

3M vraagt vernietiging sitebesluit ‘PFAS 3M - Zwijndrecht’

Juridische demarche ondermijnt saneringsovereenkomst voor 571 miljoen die Demir afsloot met 3M.
Chemiebedrijf 3M in Zwijndrecht
Tom Cochez / 08-02-2023

Natuurpunt zag af van juridische actie tegen Lantis in ruil voor natuurcompensaties

Volgens Lantis is er geen sprake van een koehandel met Natuurpunt.
Blokkersdijk
Tom Cochez / 23-09-2022

Thomas Goorden: ‘Enorme zenuwachtigheid over verkeerde afloop Oosterweel'

Waarom pleegde Zuhal Demir (N-VA) een karaktermoord op PFAS-klokkenluider Thomas Goorden?
Thomas Goorden