Luxemburgse geheimen

Nog geen jaar nadat Jean-Claude Juncker als premier van Luxemburg moest aftreden als gevolg van onwaarschijnlijke schandalen binnen de Luxemburgse inlichtingendienst SREL, wordt hij voorzitter van de Europese Commissie.

(Foto Manolo Gómez)

(Foto Manolo Gómez)

Onder het toeziend oog van Juncker gebeurden de vreemdste dingen in Luxemburg: grote delen van de geheime dienst – die nauw samen werkt met de Belgische tegenhanger- werden ‘geprivatiseerd’ en in dienst gesteld van een van de meest invloedrijke zakenmannen van Europa.

De ‘onkreukbare’ voorzitter van het Luxemburgse Rekenhof, die ook het budget van de SREL controleerde, en zijn kantoor liet infiltreren door onderwereldfiguren met wie  hij verwikkeld raakte in allerlei duistere combines werd nadien door de SREL in dienst genomen. Het ging zo ver dat de voormalige chef van de inlichtingendienst een onderhoud met Juncker illegaal opnam via een in zijn polshorloge ingebouwde opnametoestel.

Het zijn maar enkele facetten van een onwaarschijnlijk dossier met talrijke uitlopers naar België. Blijkbaar vormt het geen bezwaar om de Europese Commissie te leiden. Met zijn opvallend grote concentratie aan banken en financiële instellingen blijft Luxemburg dan ook een bijzondere plaats innemen binnen Europa. Het blijft een geliefkoosde vluchthaven voor grote fortuinen. Niet alleen bedrijfsleiders die de fiscus in de luren willen leggen, maar ook gevallen dictators, Afrikaanse staatshoofden, Russische maffiabazen, wapenhandelaars en organisatoren van internationale smeergeldcircuits: ze doen graag een beroep op de discrete faciliteiten van het groothertogdom.

Artikels in het Apache-dossier "Luxemburgse geheimen"