Jurgen Tack FWO

Jurgen Tack staat niet langer aan het hoofd van het FWO.  Na opeenvolgende onthullingen van Apache opperden de voorzitter van de raad van bestuur, Paul De Knop en ondervoorzitter Rik Torfs openlijk de piste waarbij de kersverse secretaris-generaal de eer aan zichzelf zou houden. Dat is intussen gebeurd: op 7 januari eindigt de samenwerking tussen Tack en het FWO.

Op 3 december publiceerde Apache een verhaal over de “prestigieuze prijs” die kersvers FWO-baas Jurgen Tack in 2012 zou hebben gewonnen. De prijs noch de organisatie die de prijs uitreikte, blijkt te bestaan.

Geconfronteerd met die vaststelling reageerde Tack met een opeenstapeling van tegenstrijdigheden, halve waarheden, hele leugens en het herschrijven van originele persberichten. In dit dossier bundelen we de initiële onthullingen en de reacties die leidden tot een intern onderzoek binnen het FWO en de publicatie van een open brief, ondertekend door meer dan 200 wetenschappers die het verder functioneren van Jurgen Tack aan het hoofd van het FWO in vraag stellen.

Daarop volgde een nieuwe onthulling van Apache: Jurgen Tack bleek de beloning die hij voor zijn onbestaande prijs kreeg – een kunstfoto ter waarde van 3.000 euro – zelf te hebben gekocht in een Brusselse kunstgalerie, twee weken voor de prijsuitreiking van de fictieve prijs in Dublin.

De vraag of Jurgen Tack nog kan functioneren aan het hoofd van het FWO maakte intussen plaats voor een mogelijk nog veel meer prangende vraag: hoe kon hij ooit op die positie worden benoemd?

Artikels in het Apache-dossier "Jurgen Tack FWO"