Tom Van Grieken blijft de handpop van Filip Dewinter

Karl van den Broeck
Vlaams Belangers Tom Van Grieken en Filip Dewinter op de 11 juli-viering in 2023.
Vlaams Belangers Tom Van Grieken en Filip Dewinter op de 11 juli-viering in 2023. (© Jamer Arthur Gekiere)

Zot van glorie. Zo voelen ze zich dezer dagen bij Vlaams Belang. De ene peiling na de andere zet hen op koers naar 30% van de kiesintenties. Bij de ‘natuurlijke partner’ N-VA gaan telkens weer stemmen op om samen een meerderheid te vormen, zowel voor de Vlaamse Regering als in gemeentebesturen.

Van het oude cordon médiatique is al lang geen sprake meer: elke dag lees, hoor of zie je Vlaams Belangers die hun gezwollen en ranzige retoriek mogen uitbraken op het scherm, op de radio of in de krant.

Het is nu of nooit voor de partij van Tom Van Grieken.

Tom Van Grieken gaf toe dat hij op de hoogte was van alle onthullingen van Apache en Humo

Zelfs de onthutsende onthullingen van Apache en Humo over Filip Dewinter die zich jarenlang liet betalen voor hand-en-spandiensten aan de Chinese inlichtingendiensten, werden hautain weggewuifd.

De talloze onkostennota’s, facturen en brieven van Dewinter die glashelder aantonen dat hij als 'senior political advisor' een Chinese inlichtingendienst geholpen heeft om in contact te komen met kopstukken van de Europese extreemrechtse internationale, waren allemaal "oud nieuws" volgens voorzitter Van Grieken.

Het bekende riedeltje was opnieuw te horen: de vijandige pers is op zoek naar modder om de partij die de wind in de zeilen heeft klem te rijden vlak voor de verkiezingen. Sterker nog: Van Grieken gaf toe dat hij op de hoogte was van alle onthullingen van Apache en Humo.

Dat is eigenaardig, want toen Dewinter in 2017 en vorig jaar nog in opspraak kwam wegens zijn banden met de Chinese spion Changchun Shao heette het dat hij enkel culturele activiteiten had georganiseerd voor de man. Van Grieken ging pal achter Dewinter staan toen dit dossier aan de oppervlakte kwam.

Die verdedigingslijn valt nu niet langer vol te houden: Dewinter stelde zijn netwerk wel degelijk open voor een Chinese inlichtingendienst en liet zich betalen voor zijn diensten. De onkosten die hij liet vergoeden gingen over meer dan ‘culturele activiteiten’, ook over het voorbereiden van bezoeken en het faciliteren van contacten met prominente figuren uit extreemrechtse hoek.

Daar bestaat een woord voor: spionage. Of tenminste het faciliteren ervan.

Geen Creyelman

Toch mag Dewinter aan boord blijven. Dat staat in schril contrast met de manier waarop het voormalige Vlaams Parlementslid Frank Creyelman door zijn partij Vlaams Belang werd behandeld toen in december bleek dat hij meer dan drie jaar lang informant van Peking was geweest.

Hij had geprobeerd om het stemgedrag over China van zijn collega’s in het parlement te beïnvloeden. Toen dat bleek uit sms’jes die uitlekten in een paar internationale kranten, trad Van Grieken kordaat op. Binnen de 24 uur was Creyelman geen lid meer.

Dat Dewinter aan boord mag blijven staat in schril contrast met de manier waarop Frank Creyelman door Vlaams Belang werd behandeld

In een triomfantelijk bericht heette het toen dat "zijn handelingen in[gaan] tegen het doel en het wezen, zelfs de naam van onze partij. De enige loyauteit voor nationalisten kan enkel de eigen natie zijn."

In een interview dat hij daarna gaf zei Van Grieken: "Ik vind dat we objectief over China moeten berichten. En dan weet je dat China een grote bedreiging is voor onze nationale soevereiniteit."

Van twee dingen een. Ofwel meende Van Grieken in december wat hij zei (en deed), ofwel was het allemaal maar schijn. De nieuwe beschuldigingen tegen Filip Dewinter zijn niet gebaseerd op sms’jes, maar op documenten.

In de slipstream van het schandaal over Frank Creyelman kwam ook zijn broer Steven (die voorzitter was van de commissie Defensie in de Kamer) in het vizier. Hij legde zijn voorzitterschap neer en zal in juni ook niet meer op de lijst staan van Vlaams Belang. "Hoewel ik van alle verdachtmakingen gezuiverd ben, wil ik niet als alibi gebruikt worden om na de verkiezingen niet te onderhandelen met Vlaams Belang", zei hij toen.

Peetvader blijft eindbaas

Filip Dewinter is al lang een sta-in-de-weg van Van Grieken. N-VA-voorzitter Bart De Wever gaf al herhaaldelijk aan dat onderhandelen met Vlaams Belang een stuk makkelijker zou zijn wanneer "ranzige" figuren zoals Dewinter zouden worden weggestuurd. Wellicht dwong Van Grieken destijds Dries Van Langenhove om die reden naar de zijlijn.

Of toch niet? Het onderzoek dat Apache en Humo gisteren publiceerden zou automatisch tot het ontslag van Dewinter hebben moeten leiden. Maar Van Grieken durft dat duidelijk niet aan. Op 75 dagen van de verkiezingen kan hij niet anders dan zijn politieke peetvader, Filip Dewinter aan boord houden.

Voor zover het nog eens bewezen moest worden: Filip Dewinter is en blijft de eindbaas van Vlaams Belang

Nu hij toegegeven heeft dat hij op de hoogte was van de activiteiten van Dewinter én ze goedkeurt, trekt hij ook meteen zijn hele partij mee in het Chinese bad.

Daarmee krijgt zijn geloofwaardigheid en die van zijn partij een enorme deuk. Wie (bij N-VA) wil nu nog met Van Grieken en co. een Vlaamse Regering vormen of een schepencollege in Antwerpen, de tweede grootste havenstad van Europa?

Voor zover het nog eens bewezen moest worden: Dewinter is en blijft de eindbaas van Vlaams Belang. Hij mag dan al naar de lijstduwersplaats verwezen zijn op de Antwerpse lijst voor de Vlaamse verkiezingen en hij mag dan al discreet in de coulissen gelaten zijn voor het verkiezingscongres van vorig weekeinde. Die strategische terugtrekking is een mistgordijn.

De sterke man van Vlaams Belang is nog steeds Dewinter. Eens Vlaams Belang aan de macht is, komt hij terug. In full force.

Neus dichtknijpen

Van Grieken heeft geen keuze. Als hij Dewinter alsnog overboord gooit, dan bestaat de kans dat hij opkomt met een scheurlijst in Antwerpen. En met zijn staat van dienst van meer dan 25 jaar aan de top en in de achterkamertjes van zijn partij, kent Dewinter alle smeuïge details over zijn collega’s. Nog een reden om hem te vriend te houden.

Eigen volk eerst? Behalve wanneer er etentjes kunnen worden gedeclareerd bij een Chinese inlichtingendienst

Tot een strafonderzoek tegen de onschendbare Dewinter komt het wellicht niet. Hoe verderfelijk de spionageactiviteiten van Dewinter ook zijn, strafbaar is het wellicht niet. Het is dus vrij doorzichtig dat Van Grieken Dewinter vrijpleit omdat er geen gerechtelijk onderzoek is.

Bovendien is het praktisch quasi-onmogelijk. De parlementaire onschendbaarheid nog snel opheffen, is onhaalbaar. Voor Van Grieken komt het er dus op aan om zijn neus dicht te knijpen en de adem in te houden. Tot na de verkiezingen.

Maar zijn geloofwaardigheid – voor zover hij die al had – heeft hij gisteren voorgoed verloren. Eigen volk eerst? Behalve wanneer er etentjes kunnen worden gedeclareerd bij een Chinese inlichtingendienst.

LEES OOK
Karl van den Broeck / 27-04-2024

Hoe lang kan een partij een verrader in haar rangen dulden?

Het net rond Vlaams Belang-parlementslid Filip Dewinter is helemaal gesloten en toch blijft hij op post.
Dewinter en Van Grieken
Tom Cochez, Jan Antonissen / 25-03-2024

De Chinese spionkop van Vlaams Belang

Vlaams Belanger Filip Dewinter was de ervaren gids van de Chinese spion Changchun Shao.
SPION FiLIP De Winter Vlaams Belang
Luc Vanheerentals / 27-02-2024

Veel aanwijzingen maar weinig animo voor proces tegen Vlaams Belang wegens racisme

De partij laten opdraaien voor overtredingen van de racismewetgeving is juridisch geen sinecure.
Vlaams Belang