Dit is een gastbijdrage. Een Apache-lezer levert met dit stuk een bijdrage aan het maatschappelijk debat. De auteur schrijft in eigen naam en is verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

We gaan het zwerfvuilprobleem niet oplossen met een QR-code

Chloé Schwizgebel
statiegeld op blikjes en plastic flessen
België krijgt in 2025 statiegeld op blikjes en plastic flessen maar het digitale systeem staat nog lang niet op punt. (© Kurt Desplenter (Belga))

Recycling Netwerk gaf Eunomia de opdracht om de haalbaarheid van het digitaal statiegeld te onderzoeken. De conclusies van dit gerenommeerde onderzoeksbureau zijn duidelijk: het systeem sluit veel mensen uit en het zal in 2025 nog lang niet klaar zijn om succesvol te worden ingevoerd.

Allereerst zijn er de technische problemen. Fabrikanten zijn momenteel niet in staat om unieke codes op blikjes te plaatsen met de snelheid waarmee ze worden geproduceerd. Bovendien ontbreekt een effectieve oplossing om fraude met valse QR-codes te voorkomen. Je kunt de code namelijk ook scannen zonder de verpakking in de vuilnisbak te gooien. 

Een nog zorgwekkender punt is dat het digitale systeem bepaalde groepen uitsluit. Niet iedereen bezit een smartphone of kan die gebruiken om statiegeld terug te krijgen. Daarnaast zijn er ook mensen die om redenen van privacy niet willen meewerken. Alternatieve oplossingen zoals thuisscanners blijven nog steeds groepen zoals toeristen en daklozen uitsluiten. 

Onzekere impact

Zelfs als het zou lukken om alle verpakkingen te bedrukken met een unieke code en alle groepen van de samenleving mee te krijgen, blijft de positieve impact op het milieu onzeker. 

Het is niet gegarandeerd dat het zwerfvuil zal afnemen met deze digitale oplossing. Een eenvoudig systeem met retour naar de winkels zorgt in andere Europese landen al voor een daling van 85%. De werking is bewezen en België hoeft het alleen maar te kopiëren.

De pilots met digitaal statiegeld worden door Recycling Netwerk gezien als een zoveelste vertragingsmanoeuvre van producenten en supermarkten. Er worden veel ongefundeerde beloftes gedaan over digitaal statiegeld, maar het systeem werkt helemaal niet en zal voorlopig ook niet werken.

De Vlaamse Regering mag zich niet laten misleiden door deze zoveelste poging van de industrie om de invoering van klassiek statiegeld tegen te houden.

LEES OOK
Paul Gebruers, Han Zinzen / 08-04-2024

Dumping van toxisch drugsafval krijgt stortallures

Het aantal labs voor de productie van synthetische drugs kent een explosieve stijging in België.
drugslab Poederlee
Jannes van Roermund / 03-04-2024

Boeren zaaien ook microplastics

In kunstmest en andere landbouwproducten voegen producenten bewust microplastics toe.
Tussen een rij bomen is een tractor te zien die op het veld aan het werk is.
Tine Hens / 12-03-2024

Als dieren enkel nog in archieven te vinden zijn

Met bioloog en natuurhistoricus Marc Argeloo op pad in Grenspark Groot Saefthinge.
Een eenzaam schaap in het Grenspark Groot Saeftinghe.