Van der Paal zet juridische kruistocht tegen Apache verder

Tom Cochez
persvrijheid
Het cassatieberoep tegen het arrest over het Fornuisfilmpje is de zoveelste stap in de aanhoudende juridische kruistocht die Erik Van der Paal tegen Apache voert. (Illustratie: CC BY-SA4.0 The movement 2000 (Wikimedia Commons))

Een maand geleden beet Erik Van der Paal ook in beroep in het zand in de zaak van het Fornuisfilmpje. Volgens het Antwerpse hof van beroep heeft Apache de privacy van de projectontwikkelaar niet geschonden en hem niet belaagd met het filmpje over zijn verjaardagsdiner in sterrenrestaurant 't Fornuis in Antwerpen. 

Dat opmerkelijke arrest lijkt de lobbyist en projectontwikkelaar niet op andere ideeën te brengen, integendeel. Van der Paal stapt nu naar het Hof van Cassatie, het hoogste rechtscollege van het land. Met dit cassatieberoep zet hij zijn SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation) tegen Apache onverminderd voort.

In een WhatsApp-bericht aan een Apache-journalist liet Van der Paal in oktober 2018 al verstaan dat hij deze juridische stappen onderneemt om Apache financieel te kraken en te ontmoedigen om nog te schrijven over de banden tussen hem en het Antwerpse stadsbestuur en zijn nauwe vriend burgemeester Bart De Wever (N-VA).

Maatschappelijk belang

Dit cassatieberoep is de zoveelste stap in de aanhoudende juridische kruistocht die Van der Paal tegen Apache voert. Die begon met een dubbele klacht vanwege smaad en eerroof, inclusief forse schadeclaims, na de publicatie van een aantal artikels waarin de banden werden blootgelegd tussen Van der Paal, het toenmalige Antwerpse college en het aangebrande deel van de Luikse PS rond Stéphane Moreau en Alain Mathot.

Erik Van der Paal financierde de juridische stappen van de ex-kabinetschef van Bart De Wever tegen Apache

Projectontwikkelaar Land Invest Group, waarin Van der Paal belangen deelde met het door de Luikse PS gedomineerde pensioenfonds Ogeo Fund, kreeg opvallende bouwdossiers door het college geduwd.

Na de berichtgeving van Apache daarover stapte Land Invest Group naar de rechtbank, net als de intussen ex-kabinetschef van Bart De Wever die voordien voor Land Invest Group werkte. Apache kon later aantonen dat Van der Paal de juridische stappen van de ex-kabinetschef van Bart De Wever tegen Apache financierde.

In een stevig onderbouwd vonnis verwierp de rechtbank de dubbele klacht. Vervolgens diende Van der Paal een strafklacht in tegen twee journalisten van Apache vanwege de publicatie van het fameuze filmpje gedraaid aan ’t Fornuis. Daarop is te zien hoe Van der Paal onder meer het quasi voltallige Antwerpse college zeer hartelijk begroet op zijn verjaardagsfeest in het sterrenrestaurant. Het filmpje maakt deel uit van het lijvige onderzoeksdossier De favoriete bouwpromotor van Bart De Wever.

Zowel in eerste aanleg als in beroep oordeelde de rechtbank dat Apache niets te verwijten viel en het maatschappelijke belang van het filmpje duidelijk opwoog tegen de vermeende privacyschending van Van der Paal. Het hof van beroep legde de projectontwikkelaar bovendien een schadevergoeding op omdat het beroep dat hij instelde roekeloos was en kaderde in zijn juridische kruistocht tegen Apache.

Druk

Tussendoor stuurde Van der Paal ook nog privédetectives op pad om journalisten van Apache te schaduwen, startte Ogeo Fund, zijn voormalige partner binnen Land Invest Group, een rechtszaak op die te elfder ure weer werd ingetrokken en stapte hij zelf opnieuw naar de rechtbank, na publicatie van een artikel over een bouwproject aan de Lageweg in Hoboken.

De juridische stappen zijn bedoeld om Apache het werken onmogelijk te maken

Dat laatste dossier zal wellicht jarenlang aanslepen, want na een eenzijdig verzoekschrift om het artikel offline te halen diende Van der Paal zowel een burgerrechtelijke als een strafrechtelijke klacht over dezelfde zaak in.

Op die manier zorgt Van der Paal niet enkel voor hoogoplopende advocatenkosten en massa’s tijdverlies, hij genereert ook een doorlopende druk op de redactie. De juridische stappen zijn bedoeld om Apache het werken onmogelijk te maken.

We kregen van Erik Van der Paal geen antwoord op onze vraag waarom hij nog een stap verder gaat ondanks de veroordeling voor het instellen van roekeloos hoger beroep.

Deze juridische intimidatie kostte Apache ondertussen al 70.000 euro. Geld en ook tijd die we liever in diepgravende journalistiek hadden geïnvesteerd.

Enkel met de hulp van onze leden en coöperanten weerstaan we deze intimidatie.

Dankzij jouw steun kunnen we de laatste steen omdraaien in dit dossier, maar ook in andere politiek beladen bouwdossiers. Met elke nieuwe abonnee, met elke nieuwe gift worden we sterker, en kunnen we nog beter de politieke en economische macht bevragen en wantoestanden blootleggen.

Maak mee het verschil. Steun Apache.

LEES OOK
Tom Cochez / 12-09-2022

Reactie Van der Paal na uitzending Terzake botst met realiteit

Het wederwoord van projectontwikkelaar Erik Van der Paal na de Terzake-reportage over SLAPP is manifest en aantoonbaar fout.
Quasi-voltallig schepencollege bij het Fornuis op de verjaardag van Erik Van der Paal
Steven Vanden Bussche / 10-06-2022

Roep om wetgeving tegen SLAPP klinkt steeds luider

Een schadevergoeding voor een tergende rechtszaak is hoogst uitzonderlijk.
SLAPP
Dirk Voorhoof / 10-06-2022

Arrest geeft flinke steun in de rug van de onderzoeksjournalistiek door Apache

Professor Voorhoof analyseert het arrest dat Apache vrijsprak en een schadevergoeding toekende.
Advocaat Omar Souidi arriveert aan 't Fornuis voor het feestje van vastgoedlobbyist Erik Van der Paal (Foto: SA)
3 REACTIES
Paul Deby08-07-2022 22:05:47
Spelregels nr. 1 en 2:
1. Blijf bij het onderwerp
2. Onderbouw je reactie

Merkwaardig dat u altijd off topic reageert.
Met verzinsels.
"De ellenlange procedures van asielzoekers op kosten van de belastingbetaler" zijn niet het onderwerp van dit artikel.
Lieven Marchand09-07-2022 18:07:24
Mijn goede vriend meneer Deby,

ok dan nog wat meer on topic commentaar. De zegekreten van Apache waren voorbarig. Van die boete gaat Van Der Paal geen glas champagne minder drinken. Niets stopt hem om opnieuw te beginnen. En als hij echt lol wil hebben past hij de strategie van Peter Thiel tegen Gawker toe. Hij leest elk artikel en maakt een lijstje van potentieel gebelgde partijen en biedt die de gratis diensten van zijn advocaten aan. Van een tien of twintig rechtzaken tegelijk te financieren zal hij ook wel niet dood gaan. Hij zal misschien de aankoop van zijn volgend mooi horloge een jaartje moeten uitstellen.
Paul Deby10-07-2022 08:12:47
U blijft altijd off topic.
Het onderwerp is het misbruik van het rechtsgeding om een kritische pers lam te leggen en uiteindelijk de facto te censureren.
Wat Van der Paal eet of drinkt is niet het onderwerp. Net zo min als de Cola Zero van Bart De Wever.

Dit is de discussie kolom van Apache. Het niveau van 't Pallieterke hebben we hier niet nodig.

Einde discussie wat mij betreft.