Desinformatie hopt van prik naar geopolitiek

Hind Fraihi
oorlog in oekraïne
Nogal wat berichtgeving over de oorlog in Oekraïne is zo emotioneel gedreven dat het nauwelijks nog journalistieke inhoud bevat. (© Aris Messinis (AFP))

Piloten zouden een chemisch sproeimiddel de lucht in hebben verstoven waardoor coronabesmettingen de pan uit rijzen. Hierop zouden Polen, Zweden en Noorwegen een rechtszaak aanspannen tegen de Wereldgezondheidsorganisatie. En nog een ander stevig staaltje broodje aap: in Polen zouden gevaccineerden in een mum van tijd het aidsvirus oplopen. Dit zijn met stip de opvallendste nepberichten die het Europees Digitale Media Observatorium (EDMO) begin dit jaar detecteerde. "Desinformatie over Covid kent nog een sterke circulatie, maar lijkt zijn momentum te verliezen", stelt het EDMO vast.

De piek in misleidende informatie is nu gericht op een andere crisis van jewelste, namelijk de oorlog in Oekraïne. En zo gaat dat met desinformatie, het virale tentakelige beest is tuk op grootschalige problematieken. Bij het EDMO wordt de migratiestroom aan de grenzen van de Europese Unie genoemd als recent voorbeeld, alsook de terugtrekking van westerse troepen uit Afghanistan in de zomer van 2021. Hoe complexer de problematiek, hoe groter het aanzuigeffect voor gemanipuleerd nieuws.

De hoeveelheid aan valse informatie neemt toe, evenwel niet lukraak. Ondanks het globale karakter mikt nepnieuws maar al te graag op lokale ontwikkelingen. "Het eerste wat ons opviel, was dat desinformatie meestal de geografische ontwikkelingen van de pandemie en de beperkende maatregelen van lokale autoriteiten volgt", stelt een rapport van EDMO. "In de zomer, en vooral in juli, hebben desinformatieverspreiders in Europa video’s van oude evenementen en vieringen aangepast."

Een voorbeeld? Berichten van enorme protesten tegen de toen net goedgekeurde coronapas in Frankrijk gingen als een vuurtje rond. Het ondersteunende beeldmateriaal dat de protestberichten rijk moest stofferen, kwam evenwel uit een heel andere koker, namelijk de parade voor de finale van het wereldkampioenschap voetbal uit 2018. Beelden uit een andere context gebruiken blijkt ondertussen een van de basisingrediënten voor desinformatiecampagnes.

Nieuwe heks

Desinformatie lijkt overigens in deze digitale tijden een nieuwe heks maar dan een met oude trucs, oude hoaxen en inmiddels oude bekenden. Bij de oude getrouwen in antivax-narratieven noemt het EDMO namen zoals de door Twitter verbannen Amerikaanse wetenschapper Robert Malone, die de theorie massformation psychosis gemunt heeft. In deze theorie beweert Malone  dat een deel van de bevolking gehypnotiseerd wordt door de mainstream media.

Desinformatie lijkt in deze digitale tijden een nieuwe heks maar dan een met oude trucs, oude hoaxen en inmiddels oude bekenden

Ook een habitué op de markt der misleidende info is de Duitse advocaat Reimer Füllmich die fantaseert over een ‘internationaal coronatribunaal’, waar overheden en instanties worden aangeklaagd voor misdaden tegen de mensheid. Tot slot is er de gerenommeerde Franse professor Christian Perronne die meent dat de pandemie een gefabriceerde noodsituatie is ten voordele van farmaceutische bedrijven.

Daarnaast stelt het EDMO ook "parallellisme tussen realiteit en desinformatie" vast. Beide lopen evenwijdig naast elkaar, al hinkt desinformatie steevast achter de feiten aan, zo blijkt uit de gegevens van het observatorium.

"De vergelijking van de aantallen berichten met desinformatie rond Covid-19 en de trend van infecties in de Europese Unie levert een onthullende overeenkomst tussen de twee factoren op, zij het met een vertraging van ongeveer een maand. Met andere woorden: ongeveer een maand na de stijging van het aantal Covid-19-gevallen in de EU begon ook de desinformatie over Covid-19 te groeien."

Gecoördineerde campagne

Geldt dit ook voor de desinformatie over de oorlog in Oekraïne? Het lijkt erop dat nepnieuws over Oekraïne net een kleine voorsprong nam op de feiten. "Factcheckers constateerden een toename in desinformatie in de eerste helft van februari, al waren de kwaliteit en kwantiteit niet alarmerend hoog. Nadat de militaire acties tegen Oekraïne in de ochtend van 24 februari waren begonnen, zagen factcheckers echter dat de desinformatie rond de gebeurtenissen in dat conflict bijzonder sterk toenam."

Out of context video's, aangepaste afbeeldingen, vervormde verklaringen: de hoaxes zijn talrijk en hebben zich zeer snel verspreid. De hoeveelheid desinformatie die is geïdentificeerd en ontkracht door nationale factcheckers werd door EDMO in kaart gebracht. Hierbij zien we een hoge notering van nepnieuws in Spanje. Het meest opvallende nepbericht is een foto van de Oekraïense president Volodimir Zelenski die een tweekleurige banier vasthoudt waarop prominent een swastikasymbool te zien is.

De snelle en vroegtijdige verspreiding van desinformatie over de oorlog in Oekraïne in vergelijking met de pandemie onthult in feite een verschil van strategisch belang. "In de desinformatiecampagnes over Covid-19 gingen bepaalde groepen structureel te werk, met de bedoeling om te polariseren. De inhoud deed er niet toe, zolang de boodschap maar bijdroeg aan de verdeling van de maatschappij", zegt socioloog Ben Caudron. ,,Andere, minder gestructureerde groepen werden dan weer door emotie gedreven, niet noodzakelijk met kwade bedoelingen of verborgen  agenda, hoe klinkklaar hun onzin ook was."

De snelle en vroegtijdige verspreiding van desinformatie over de oorlog in Oekraïne in vergelijking met de pandemie onthult een verschil van strategisch belang

De desinformatie over de oorlog in Oekraïne blijkt van een heel andere orde. Waarnemers zoals EUvsDisinfo spreken van een "aanhoudende en gecoördineerde campagne van desinformatie" gecontroleerd door het Kremlin en gericht op de Russische bevolking, haar buurlanden, de Europese Unie en de Verenigde Staten met als doel de publieke opinie te beïnvloeden. "Ze maakt deel uit van een militaire strategie", stelt Caudron.

"De oorlog in Oekraïne is ook een informatieoorlog. Dit is uiteraard eigen aan oorlogen. Het grote verschil is dat we nu beschikken over heel wat meer mogelijkheden om zeer gericht informatie te verspreiden. De mogelijkheden zijn legio, de performantie is een pak groter."

Fictie wordt waarheid

Bewust verkeerd voorgesteld of onvolledig nieuws overspoelt de Russische media en sociale platformen met hier en daar een uitschuiver in traditionele media. Maar desinformatie heeft vele gezichten. Zoals Caudron stelt: desinformatie wordt zelf geframed.

"Desinformatie wordt te vaak voorgesteld als een probleem van sociale media, waardoor de andere nieuwsmedia uit de wind worden gezet. Het volstaat om de eerste Golfoorlog in herinnering te brengen om te begrijpen hoe handig dit is. Toen waren het niet de ‘vermaledijde’ sociale media maar de grote mediabedrijven die vrij kritiekloos de fictie van hun overheden voor waar de wereld instuurden."

Caudron wijst ook op een andere vorm van desinformatie, die inspeelt op gevoel. "Nogal wat berichtgeving over de oorlog in Oekraïne is zo emotioneel gedreven dat het nauwelijks nog journalistieke inhoud bevat."

Macht over gevoelens

Het uitoefenen van macht over gevoelens is een niet onbelangrijk wapen bij het verspreiden van desinformatie. Wie wil overtuigen, viseert het hart, bij voorkeur met berichten over kinderen. Zo ging deze week nog een video viraal met een Oekraïens jongetje dat huilend en schijnbaar alleen de grens met Polen overstak.

Al snel ging rond dat de jongen moederziel alleen was. "Little boy crossed border alone. Super sad", twitterde de Bosnische nationale basketbalspeler Jusuf Nurdic wiens bericht meer dan 700 keer werd gedeeld. De huilende jongen bleek gelukkig niet moederziel alleen te zijn. Zo werd duidelijk uit een factcheck van de Poolse mediawatcher Demagog die ook deel uitmaakt van het EDMO.

Initiatieven zoals EDMO en mediakanalen over de hele wereld proberen desinformatie te detecteren en te monitoren. Debunking disinformation, zo heet de missie. Maar er komen nu kapers op de kust. Fake factcheckers.

"Als je een factcheck ziet die afkomstig is van een Russische ambassade of een Kremlin-blogster, deel die dan niet. Rusland zet namelijk actief in op fake factchecks om verder verwarring te zaaien in deze informatieoorlog. Trap er niet in", waarschuwt Rien Emmery van Knack op Twitter. Als voorbeeld gaf hij het Kremlin-verhaal dat twee zwangere vrouwen, gefotografeerd bij de gebombardeerde materniteitskliniek in Marioepol, zouden "gespeeld zijn door een model". 

Desinformatie bestrijden door desinformatie te lanceren, het is een relatief nieuwe tactiek in de Russische propagandastrijd. Het ultieme wapen in desinformatie is evenwel de technologie van deepfake. Met behulp van kunstmatige intelligentie wordt op realistische wijze het gezicht van de ene persoon op een andere persoon toegepast. Hiermee worden beelden gecreëerd waarin mensen dingen lijken te zeggen of doen die ze in werkelijkheid niet hebben gezegd of gedaan.

Van factcheck over fake factcheck tot deepfake: is de toekomst infocalyptisch?

LEES OOK
Hind Fraihi / 22-03-2023

Afrika, het vergeten front van Poetin

Vanaf Poetins Afrikaanse front vertrekken online propagandapijlen richting België en Europa.
mali poetin
Hind Fraihi / 01-11-2022

Kirill Martynov: 'Rusland klungelt in poging tot kolonisatie van internet'

De hoofdredacteur van Novaya Gazeta Europe hekelt de Russische propaganda én de houding van Big Tech.
Kirill Martynov
Hind Fraihi / 29-09-2022

Russische propaganda krijgt stevige voet aan de grond in België

Het pro-Kremlin mediakanaal Donbass Insider verschijnt prominent in de zoekvoorspellingen op Google.
Z Rusland
9 REACTIES
Theo Aerts11-03-2022 19:35:43
Beperkt het zich uitsluitend tot desinformatie ook niet informeren heeft zijn gevolgen: bv van Poutin wordt met een zeker misprijzen gezegd hij een voormalige KGB agent was, dat BUSH M. George (1989-1993) een voormalige CIA directeur was , daarover was men minder kritisch.
En wat te denken over de think tanks gesponsord door USA regering zoals "RAND cooperation" met een budget van 150 milj Dollar met zijn 1500 werknemers en zijn bureaus verspreid over de wereld. De staats NGO niet niet aan liefdadigheid doen maar aan manipulatie . Ook in ons land verschijnen vertegenwoordigers van think tanks op TV plateaus en verschijnen artikels in de zogezegde objectieve pers.
Zelfs Vredesbewegingen doen het zeer selectief.
Vandaag roepen ze tegen de oorlog maar in 2014 werd er niet gemanifesteerd tegen de burgeroorlog in Oekraïne (Donbass) waar de toenmalige Oekraïense président Porosjenko in 2014 publiek verklaarde :" onze kinderen zullen naar de crèche en de school kunnen gaan, hun kinderen zullen in de schuilkelders blijven " daar zal ik voor zorgen !
Besluit desinformatie hoort bij het machtspel en de mainstream moet daarin niet onderdoen voor één of ander verdachte website of facebook of tiktok. Het is verduiveld moeilijk om niet te worden gemanipuleerd !
Koenraad Van Antwerpen12-03-2022 05:45:40
Onderzoeksjournalistiek???
Kan ik even goed Knack lezen.
Theo Aerts12-03-2022 08:57:19
Een staaltje manipulatie : Toen Servië de inwoners van haar opstandige provincie Kosovo terroriseerde bombardeerde de NATO de Servische hoofdstad Belgrado. Toen Oekraïne de inwoners van haar opstandige provincies Donbass en Loegansk terroriseerde gaf de NATO bommen aan Kiev om nog wat meer bommen te gooien op de opstandige provincies !
Alexander Van Heuverzwyn12-03-2022 12:51:50
Het voorbeeld dat gebruikt wordt is typerend voor hoe geperverteerd onze "strijd tegen desinformatie" is. Enkele dagen voor dat ziekenhuis gebombardeerd werd zeiden de Russen in de VN dat dat ziekenhuis ingenomen was door het leger ( https://russiaun.ru/en/news/070322n ) . Maw de Russen maakten duidelijk dat ze wisten dat het een ziekenhuis was, en ze konden dus later niet meer meer zeggen dat ze een fout gemaakt hadden. Nadien vallen ze doelbewust aan met groot geweld en er valt geen enkele burgerdode, alleen gewonden. Dat is straf. Bovendien is het een Oekrainse en westerse strategie om met maximale emotionele impact de druk zo hoog mogelijk te leggen om meer sancties op te leggen. De stroom van dergelijke berichten is overweldigend en staat in schril contrast met andere gevallen . Het is zo erg dat een grote meerderheid van de bevolking ervoor gewonnen om WO3 te beginnen en die druk gaat in de komende maand alleen maar toenemen.
Het is dan een redelijke hypothese dat de scenes in het moederhuis Mariupol opgezet spel zijn. Ze kan mis zijn maar ze hoort binnen het Overton venster te vallen. Men zou zeggen dat er toch ruim voldoende leed aanwezig is om niets te moeten verzinnen maar propaganda werkt met leed dat bij mensen op de juiste emotionele knoppen drukt, niet met statistieken.

Het is veelzeggend dat de hypothese absoluut ondenkbaar is in onze mainstream en dat zij die het niet geloven "meedoen aan desinformatie" en absoluut het zwijgen moeten opgelegd worden.
Die factchecker maakt deel uit van ons propagandasysteem. Hij focust op een perifeer detail en debunkt dat. Het is waar, de fotovergelijking met dat model en de is speculatief en de bewijskracht daarvan minimaal. De Russen hebben dat argument overgenomen hebben van online discussies, waarschijnlijk omdat ze het geloven.
Gill Boeckmans12-03-2022 18:35:02
Zeer eenzijdig artikel over desinformatie, voor wat betreft de oorlog in Oekraine. Bij lezing lijkt het dat desinformatie enkel gebeurt door Rusland, het "kremlin". Nergens komt desinformatie door de EU-landen of de VS nog maar ter sprake.
Toch hebben we in vorige conflicten heel andere ervaringen opgedaan. Wat met de massa vernietigingswapens van Irak? De couveuses in de klinieken van Koeweit?
Wat met de massale moordpartij in Timisoara?
Nu de mainstream media emotionele mobilisatie instrumenten voor een verwrongen vijandbeeld geworden zijn, serveert een medium als Apache ons dit soort analyse van desinformatie.
De
Alexander Van Heuverzwyn18-03-2022 00:35:48
Twee dingen die onze mainstream tegenwoordig typeren
- wat de betrouwbare bronnen zeggen is waar tot het tegendeel bewezen is, en de mainstream is als het ware gedefinieerd door wie ze vertrouwen
- factcheckers dienen in hoofdzaak om te waarschuwen dat het gevaarlijk is daarbuiten en dat we beter binnen de omheining blijven.
Kijken we naar een paar verhalen over Marioepol, dan begint het als 'de Russen hebben het gedaan' , ze halen de 'betrouwbare bronnen' erbij en zij die betwijfelen maken deel uit van Russische desinformatie. Bij het theater krabbelen ze nu terug , maar niet genoeg natuurlijk. Bij het ziekenhuis is er niet genoeg informatie dus blijft het een feit dat de Russen het gedaan hebben. Bij de neergeschoten journalist stond onmiddelijk vast dat de Russen schoten terwijl de beste fit is dat het Oekrainse checkpoint waar ze net voorbij waren ze beschoot.
Het is de job van de journalisten om onze 'bronnen van de minste weerstand' te betwijfelen, precies wat men de russische desinformatie verwijt, niet om ze systematisch te verdedigen.
Frank Janssens24-03-2022 12:13:36
Uit de bovenstaande reacties blijkt dat de Russische propaganda zeer goed werkt ook hier. Straks duikt er er hier nog iemand op die zal beweren dat de Russen helemaal nergens zijn binnengevallen maar zich verzetten tegen Oekraiense agressie. En dat die miljoenen vluchtelingen allemaal acteurs zijn die de bombardementen verzinnen. En dat terwijl al twee dappere Russische vrouwelijke journalisten hun leven riskeren omdat ze de leugens die ze moeten verspreiden niet meer kunnen aanzien. Wat wel waar is dat de VS niet bepaald maagdelijk zijn als het erop aankomt landen ongevraagd binnen te vallen Vietnam, Cambodja,Laos, Irak, Afghanistan, en er steden aan gort te schieten. Aan de andere kant hanteert het Russische leger een middeleeuws concept zoals Djengis Kahn. Ofwel geef je je over ofwel wordt je (mensen steden) volledig geëlimineerd. Wel apart als strategie als je een broedervolk komt redden.
En tenslotte is er tot nu toe maar een land dat effectief atoombommen gebruikte.
Hou de wind in de gaten. Poetin gebruikt ze niet bij westenwind of zuidenwind.
Maar dat neemt niet weg dat Poetin zonder aarzelen ook zijn eigen volk elimineert als het erop aan komt.
Bart Voeten27-03-2022 01:09:19
Straks gaat hier nog iemand beweren dat Amerika geen 1000 militaire basissen heeft verspreid over de gehele wereld. Straks gaat hier nog iemand beweren dat de NATO niet daadwerkelijk vrede en stabiliteit brengt zoals toch wel degelijk in de protocollen gedocumenteerd. Straks gaat hier nog iemand durven beweren het conflict tussen Rusland en Oekraïne ook diepere en complexere oorzaken kan hebben dan simpelweg de overduidelijke, psychopate expansiedrang van één ouderwetse homofobe blanke patriarch... Gelukkig worden we proactief beschermd tegen al dat soort onverantwoorde, misleidende gedachtengangen, suggesties en theorieen door heroïsche medeburgers zoals Tim Verheyden en zijn uiterst professionele fact-checkers EN NU OOK APACHE! Bedankt voor deze open, kritische, ondubbelzinnige en COMPLEET ONAFHANKELIJKE BERICHTGEVING!
nico carlier07-04-2022 13:09:32
Gevoelig thema.. De zenuwen staan op scherp zo te zien/lezen.