Meer dan bloemen neerleggen op het graf van een SS’er

 Leestijd: 6 minuten1

Bloemen neerleggen aan het graf van de notoire Nederlandse SS’er Willem Heubel is niet de eerste neonazistische uitschuiver van Vlaams Belang-politica Carrera Neefs. Een foto van Carrera en haar vader, verkleed als Hitler, en bijhorende reacties als ‘volgens mij kook jij op gas’ en ‘Heil Pieter!! Zet de kraan open maar toch wat zuinig zijn want we zuulen (sic) veel nodig hebben vrees ik’, worden door Carrera geliket.

Carrera Neefs, gemeenteraadslid in Wuustwezel en Vlaams Belang-kandidate bij de federale verkiezingen, ging voorbije woensdag bloemen neerleggen aan het graf van Willem Heubel, de eerste Nederlander die vrijwillig naar de Waffen-SS trok. Vlaams Belang zit er verveeld mee, maar het verbaast niet.

Carrera Neefs werd bij de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2018 met 251 voorkeurstemmen in Wuustwezel verkozen als N-VA-gemeenteraadslid. Een krachttoer, want ze stond slechts als 22ste op de 27 namen tellende N-VA-lijst.

(Foto: Facebook)

Op 16 december 2018 stapte Carrera Neefs mee in de Mars tegen Marrakesh die door een aantal organisaties werd ingericht op vraag van Vlaams Belang. Op sociale media toonde Carrera Neefs toen al hoe ze er voor foto’s poseerde samen met Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken en met ‘eindbaas’ van Schild & Vrienden Dries Van Langenhove. Even later werd ze actief bij Schild & Vrienden.

Op 3 januari 2019 nam Carrera Neefs ook deel aan de Mars voor Democratie om Vlaams Belanger Guy D’haeseleer te steunen bij zijn mislukte gooi naar het burgemeesterschap in Ninove.

Na haar eedaflegging als N-VA-gemeenteraadslid in Wuustwezel moest gestemd worden voor de samenstelling van de politieraad. Bij de keuze tussen Ben Gagelmans (N-VA) en Marc Vanden Branden (Vlaams Belang) haalde die laatste het dankzij twee stemmen die Carrera Neefs voor de Vlaams Belang-kandidaat uitbracht.

N-VA zette Carrera Neefs prompt uit de partij. Sindsdien zetelt ze in de gemeenteraad officieel als onafhankelijke, maar in de praktijk is ze een van de ijverigste nieuwe Vlaams Belangers. Bij de verkiezingen op 26 mei 2019 stond ze dan ook op de Vlaams Belang-lijst voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers waar ze in de provincie Antwerpen 6.410 voorkeurstemmen vergaarde.

Als een prijs moet uitgereikt worden voor nieuwe Vlaams Belang-leden die het meest aanwezig zijn op diverse Vlaams Belang-bijeenkomsten en -acties, dan gaat die prijs ongetwijfeld naar Carrera Neefs. Maar ze trekt niet alleen naar Vlaams Belang-manifestaties.

Carrera Neefs is er ook bij wanneer een bonte verzameling manifestanten – met extreemrechtse tot neonazistische sympathieën – op 11 oktober 2020 een Mars tegen straffeloosheid houdt in Blankenberge, als opvolger van een gelijkaardige mars in Oostende. Een week later is Neefs op de betoging in Puurs nadat een filmpje van geweldpleging op een 15-jarige jongen op sociale media ophef maakte.

Naar Nederland

Afgelopen woensdag, op 11 november, de dag waarop officieel het einde van de Eerste Wereldoorlog wordt herdacht, trok Carrera Neefs, samen met haar vader Pieter Neefs, naar de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn (Nederland) waar vooral Duitse gesneuvelden uit de Tweede Wereldoorlog liggen.

(Foto: Facebook)

Carrera Neefs droeg voor de gelegenheid een dirndl: traditionele Beiers/Oostenrijkse klederdracht, zoals bijvoorbeeld gedragen op de Oktoberfest-bierfeesten in München. Carrera Neefs blijkt zich wel vaker in een dergelijke outfit te hijsen.

De Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn is een begraafplaats waar neonazi’s regelmatig naar toe trekken om de gevallen “kameraden” te herdenken. In 2006 werd een openlijk aangekondigde bijeenkomst nog door de Nederlandse overheid verboden, waarna de neonazi’s stiekem naar de militaire begraafplaats in Lommel trokken, om vervolgens in Vremde (Boechout) een concert te organiseren waar een VTM-cameraman in elkaar werd geslagen.

Op Facebook zetten Carrera en Pieter Neefs foto’s van het neerleggen van de bloemen aan het graf van Willem Heubel in Ysselsteyn. Carrera Neefs postte de foto’s ook op Instagram. Als commentaar schreef ze daarbij onder de titel ‘Ich hatt’ einen Kameraden’: “Tijdens de oorlog zijn er altijd meerdere kanten, de winnaar schrijft het grootste deel van dit verhaal. Ik ben geen ontkenner, maar ik vergeet ook deze mensen niet.”

Op het Facebook- en Instagramprofiel van Carrera Neefs zijn de foto’s intussen verdwenen. Wanneer we dit artikel schrijven, staan de foto’s wel nog op het Facebookprofiel van haar vader, waar ze geliket werden door 63 mensen. Onder hen Jan Van Wesembeeck, voorzitter en districtsraadsfractieleider van Vlaams Belang in Deurne, en Constant Kusters, boegbeeld van de uiterst rechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU).

Het is een prestatie om tussen de 31.598 graven op de begraafplaats in Ysselsteyn uitgerekend het graf van Willem Heubel, ook bekend als Wim Heubel, terug te vinden. De keuze van het graf is echter ook opvallend.

Na zijn schooltijd werd de Nederlander Willem Heubel in Duitsland lid van de Sturmabteilung, een door Adolf Hitler opgerichte knokploeg. Terug in Nederland vervoegde hij de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB) en werd hij persoonlijke lijfwacht van NSB-leider Anton Mussert. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Heubel lid van de Nederlandsche SS en meldde hij zich aan als eerste Nederlandse vrijwilliger bij de Waffen-SS.

Aan het einde van de oorlog was Willem Heubel SS-Obersturmführer bij de SS-Freiwilligen-Grenadier-Division Landstorm Nederland. Hij sneuvelde op zijn 34ste bij een laatste gevecht in de streek tussen Arnhem en Nijmegen.

‘Zwarte Weduwe’

Willem Heubel is de broer van Florrie (officieel: Florentine) Heubel, de echtgenote van Meinoud Rost van Tonningen die een belangrijke rol speelde bij het opschuiven van de NSB van Anton Mussert richting nazisme en antisemitisme. Ook Florrie Heubel zelf maakte carrière binnen de NSB.

Op 21 december 1940, de dag van de Winterzonnewende, huwde Florrie Heubel met Meinoud Rost van Tonningen. Haar man overleed vlak na de oorlog in de gevangenis van Scheveningen, waar hij was opgesloten in afwachting van zijn rechtszaak wegens collaboratie. Hij zou zelfmoord hebben gepleegd; zijn echtgenote bleef die verklaring tot op het einde van haar leven betwisten.

Willem Heubel (vooraan links) (Foto: RV)

Florrie Heubel keerde in 1948 vanuit Duitsland terug naar Nederland. Ze hulde zich in stilte, maar vanaf het einde van de jaren 70 werd ze terug een publiek figuur in Nederland en raakte ze bekend als ‘Zwarte Weduwe’ Florrie Rost van Tonningen-Heubel. Ze groeide uit tot een icoon voor extreemrechts en voor neonazi’s.

Midden jaren 80 was er in Nederland opschudding toen bekend raakte dat Florrie Heubel van de Nederlandse staat een parlementair weduwepensioen kreeg. Meinoud Rost van Tonningen was van 1937 tot 1945 lid van de Nederlandse Tweede Kamer (te vergelijken met onze Kamer van Volksvertegenwoordigers). Met de hulp van haar advocaat Theo Hiddema kon Florrie Heubel dat pensioen behouden. Pittig detail: Hiddema is intussen, samen met Thierry Baudet, parlementslid voor het Forum voor Democratie.

Florrie Rost van Tonningen-Heubel bleef het gedachtegoed van het nationaalsocialisme trouw. Begin jaren 90 werd ze omwille van haar autobiografie veroordeeld voor de verspreiding van racistische lectuur. Begin jaren 2000 verhuisde ze naar Waasmunster in België.

Over de financiële status van Florrie Rost van Tonningen-Heubel doen uiteenlopende verhalen de ronde: van straatarm tot florissant rijk. Tijdens de rechtszaak tegen de neonazistische groep Bloed Bodem Eer Trouw (BBET), geleid door Tomas Boutens, bleek dat een BBET-video – met onder andere schietoefeningen waarbij op de schietschijf het gezicht van een Afrikaan is getekend – enerzijds diende om nieuwe leden te werven, maar anderzijds ook gemaakt werd in de hoop geld te krijgen van de ‘Zwarte Weduwe’.

Florrie Rost van Tonningen-Heubel overleed in 2007 op 92-jarige leeftijd. Ze werd in besloten kring begraven in Rheden, niet ver van haar vroegere woning in de Nederlandse provincie Gelderland.

Ontmoetingsplaats

Het huis van de ‘Zwarte Weduwe’ in het Nederlandse Velp en nadien in Waasmunster was volgens de Nederlandse antifascistische onderzoeksgroep Kafka een ontmoetingsplaats voor nazi’s en neonazi’s, en de zoete inval voor rechtsextremisten.

In het NVU-blad Wij Europa van september 2018 schreef de eerder genoemde Constant Kusters:

“Voor mij is mevrouw Florrie Rost van Tonningen altijd een aardige vrouw geweest waar je altijd terecht kon voor een gewillig oor en een kopje thee met honing. De gesprekken die ik met haar had gingen niet altijd over politiek maar ook over doodnormale hedendaagse zaken. Haar huis was een thuishaven van allerlei rechts-radicale personen en organisaties.”

Bij het artikel staan foto’s van een herdenking die de NVU organiseerde aan het graf van Van Tonningen-Heubel. Op uitnodiging van Constant Kusters trokken ook Vlamingen naar haar graf.

Op 10 januari 2015 was er zo een delegatie van de Autonome Nationalisten Vlaanderen, onder leiding van Christian Berteryan. Volgens het verslag op de toenmalige website van de Autonome Nationalisten Vlaanderen bracht Rost van Tonningen-Heubel elk jaar rond 1 november een bezoek aan het graf van haar broer Wim, de plek waar Carrera Neefs bloemen ging neerleggen.

Op 17 juli dit jaar was, volgens een Facebookpost van Constant Kusters, voormalig Vlaams Belang-parlementslid Rob Verreycken bij Kusters te gast. Op een foto poseren beiden aan het graf van Rost van Tonningen-Heubel zonder het graf zelf in een commentaar te vernoemen.

VNV-leider Staf Declercq

Vlaams Belang-woordvoerder Jonas Naeyaert zegt in een sms aan VTM Nieuws: “We zitten verveeld met de kwestie, maar mevrouw Neefs werd gevraagd door een nabestaande die slecht te been is om bloemen te gaan neerleggen. Iedereen heeft het recht om te rouwen.”

(Foto: Facebook)

Maar het blijkt niet altijd “op vraag van een nabestaande” te zijn dat Carrera Neefs belangstelling heeft voor het graf van een collaborateur.

Eerder dit jaar, op zaterdag 29 februari 2020, werd het eerste eetfestijn van Werkgroep Kesterheide ingericht. De werkgroep wil het verleden van Kester (deelgemeente van Gooik) bestuderen, en het praalgraf van VNV-leider en notoir collaborateur Staf Declercq bewaren en toegankelijk houden als onroerend erfgoed met een cultuurhistorische waarde.

Op de dag van het eetfestijn werd een brochure voorgesteld die de eerste Landdag die Staf Declercq inrichtte op de Kesterheide en de verdere politieke carrière van Staf Declercq in herinnering brengt. Bij de voorstelling van de brochure staat Luc Vermeulen, voormalig actieleider van VB-mantelorganisatie Voorpost, vooraan de rij van Werkgroep Kesterheide-leden

Voor dat eerste eetfestijn van Werkgroep Kesterheide waren vader en dochter Neefs minstens ingeschreven, waarschijnlijk ook aanwezig. De lijst met inschrijving/aanwezigheid is nog terug te vinden op Facebook.

Maar er is meer. Een Facebookpost van vader Neefs die dateert van vier dagen geleden werd gisterenavond verwijderd. Bij drie foto’s van de meermaals voor ontkenning van de Holocaust veroordeelde Ursula Haverbeck schreef hij:

“Ursula Haverbeck is weer vrij! Na door de Duitse schurkenstaat een gevangenisstraf van 2 jaar te hebben gekregen is de 90-jarige Mevrouw Haverbeck weer op vrije voeten. Het is gewoon niet te vatten dat mensen worden veroordeeld enkel omdat ze een andere mening hebben als de misdadige ‘elite’ en haar marionetten. (…) Het ga je goed Mevrouw Haverbeck en we hopen op een snel weerzien na deze trieste periode in zeer bizarre tijden.”

Op een andere intussen verwijderde post van Pieter Neefs draagt hij een koksmuts en een Hitlersnor. Hij poseert samen met Carrera. De foto kan op heel wat likes en commentaren rekenen. “Volgens mij kook jij op gas”, is een van de ‘grapjes’ die op een like van onder meer Carrera Neefs kan rekenen.

Ook een reactie van voormalig Vlaams Belang-gemeenteraadslid Jan De Beule – “Heil Pieter!! Zet de kraan open maar toch wat zuinig zijn want we zuulen (sic) veel nodig hebben vrees ik” – werd door Carrera geliket.

Vlaams Belang zou intussen een interne tuchtprocedure hebben gestart. Van een veroordeling is er voorlopig geen sprake.

Een profielfoto van de vader van Carrera Neefs (links) en Carrera Neefs (rechts) met daarnaast de reacties op de foto en de personen die de reactie geliket hebben. (Foto: Facebook)

Verdere reacties op de foto en de personen die de reactie geliket hebben. (Foto: Facebook)

Auteur: Ton Rennenberg

Ton Rennenberg publiceerde eerder op de blog van het Anti-Fascistisch Front (AFF).

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid

Word nu lid van Apache en geniet van deze voordelen:

  • Toegang tot alle ruim 4.000 artikels
  • Deel de artikels gratis met je vrienden
  • Toegang tot alle dossiers en het volledige archief
  • Treed in discussie met journalisten en andere lezers
  • Korting op events en andere journalistieke producten, zoals e-books