Locked up in lockdown

 Leestijd: 1 minuut0

Maart 2020. Corona legt België plat. Iedereen moet binnen blijven. Deur dicht, uurtje per dag buiten. Een verhaal dat de bewoners in de gevangenis van Merksplas bekend in de oren klinkt. Een portret van drie gevangenen, die de coronacrisis op een volkomen andere manier beleven dan de rest van de wereld.

Bezoek ontvangen mogen ze niet meer, ook het grootste deel van de activiteiten gaat niet meer door, maar telefoneren kan wel nog. Vanuit een grijs gevangeniskantoor krijgen ze elke week één uur de tijd voor een interview via de telefoon.

Het Vlaamse gevangenisradioproject Radio Begijnenstraat maakt tijdens deze periode een inbel-radioshow met drie generaties geïnterneerden. Zij zijn ervaringsdeskundigen in isolement. En terwijl de gevangenis tijd nog trager tikt dan anders, vertellen Yani, Manuel en Werner hoe zij deze lockdown beleven.

Deze documentaire is niet alleen een portret van verloren levenslust en doodnormale dromen van drie generaties geïnterneerde mannen, maar ook een getuigenis van een ontoereikend interneringsbeleid, waarin er nog steeds een tekort aan gepaste zorg is voor psychisch zieke daders.

Een podcast van: Katrin Lohmann & Wederik De Backer
Muziek: Liesa Van Der Aa

Met steun van hell-er/ Radio Begijnenstraat, Stad Antwerpen en Fonds Pascal Decroos Voor Bijzondere Journalistiek.


Deze podcast beluister je ook via Soundcloud, Pocket CastsStitcher, TuneIn, Spotify en iTunes.


 

Auteur: Wederik De Backer

Wederik De Backer (1988) maakt audiofictie, radiodocumentaires en podcasts. Hij studeerde in 2013 af als radiomaker aan de RITCS School of Arts in Brussel. Zijn producties vonden hun weg naar radiozenders in Vlaanderen, Nederland, Duitsland en de VS.

Auteur: Katrin Lohmann

Katrin Lohmann is actrice en psychotherapeute en speelde onder meer bij NTG/Luk Perceval, Troubleyn en Theater Zuidpool, maar ook in televisieproducties als Beau Sejour, Callboys en Salamander. Naast acteren werkt ze al 10 jaar als psychotherapeute in de gevangenis van Antwerpen en sinds maart 2019 in groepspraktijk Groenstraat.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid