Ongestrafte aanslagen op ANC-diplomaten in Brussel en Parijs

 Leestijd: 14 minuten

0

Eind jaren 80 werden verschillende mislukte aanslagen gepleegd op de ANC-vertegenwoordiger in Brussel en één geslaagde moordaanslag op de ANC-vertegenwoordiger in Parijs. De daders werden nooit gevonden en bleven ongestraft. Het gerechtelijk onderzoek in zowel België ...

In het kort

Eind jaren tachtig werden verschillende mislukte aanslagen gepleegd op de ANC-vertegenwoordiger in Brussel en één geslaagde moordaanslag op de ANC-vertegenwoordiger in Parijs.

Waarom werden de daders nooit gevonden en bleven ze ongestraft? Het gerechtelijk onderzoek in zowel België als Frankrijk werden vakkundig op een dwaalspoor gezet door een Belgische journalist, tevens een informant van de Franse geheime dienst.

Journalist Georges Timmerman verzamelde 45 jaar lang persknipsels, rapporten, nota’s, processen-verbaal en andere documenten. Hij duikt in zijn archief en serveert vergeten, verwaarloosde, verloren én nieuwe verhalen, zonder directe aanleiding en zonder link met de actualiteit. Noem het een vorm van journalistieke archeologie, een genre dat zich situeert in het niemandsland tussen berichtgeving en geschiedschrijving.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid